Д-р Трифон Вълков е специалист по инфекциозни болести - от

...
Д-р Трифон Вълков е специалист по инфекциозни болести - от
Коментари Харесай

Д-р Трифон Вълков пред novini.bg: Плащаме 3000 лв. за доказване на 1 болен от Ковид 19

Д-р Трифон Вълков е експерт по инфекциозни заболявания - от 6 години работи в Инфекциозна болница в столицата. Той е лекар на науките в своята област, а също по този начин преподава и в Медицинския университет. Говорим си с него по тази причина дали е допустимо и по какъв начин пациентите да разграничават елементарния грип от Ковид 19, усилва ли се заплахата от инфекцията в огромни множества като митингите, какъв брой стува на данъкоплатците да се потвърждават бройките на заболелите и всичко останало за развиването на епидемията към днешна дата.

Нито аз, нито някой от моите сътрудници в миналото сме казвали, че коронавирусът е изключително рискова зараза.

Друг е въпросът, че при 1% - 1,5% от инфектираните нещата могат да се усложнят, само че това се случва и при всяка друга зараза като грип или други респираторно заболяване. Практически е невероятно при започване на заболяването недоволствата да бъдат отличени от тези, които са годни за всяка друга респираторна зараза. Затова доста от сътрудниците с съображение се тревожат какво ще стане, когато пристигна сезонът на гриповете и настинките. Тогава ще е доста мъчно клинично да отличаваме недоволствата при инфекции, това на практика е невероятно, тъй като в множеството от случаите заболяването стартира със сходна симптоматика. Може би

при грипа признаците са по-агресивни и настъпват по-бързо и са по-тежки първоначално. Докато при ковид настъпват по-бавно и са по-продължителни във времето.

При грипа стартират за няколко часа и за едно-две денонощия са в цялостния си капацитет. Не познавам друга зараза като грипа и постоянно дублирам на студентите, че има пациенти, които могат да назоват и часа, в който са се разболели. Струпването на доста хора на едно място крие риск заразяването да стане по-бързо, само че това важи и за други инфекции. Медидицински не е правилно, че носенето на маски на всички места и непрестанно ще защищити хората от болестта. По-важно е те да съблюдават отдалеченост между тях и да поддържат добре своята хигиена.

Подходът при лекуване постоянно е строго самостоятелен

към всеки обособен пациент. Имунитетът при обособените хора, е друг, телата ни реагират самостоятелно. Както при хепатит В, по този начин и при ковид, при някои болестта може да протече като остра зараза, само че по какъв начин и по какъв метод ще стане, зависи единствено от имунната система на индивида, не толкоз от възрастта му примерно. Колкото за основаването на имунизацията, то е нужно софтуерно време, в границите на 1 календарна година това е на практика невероятно. Ако въпреки всичко някой разгласи, че в границите на тази година е основана такава ваксина, то моето персонално мнение е, че върху нея не се работи от 2020 година, а от няколко години по-рано. Потвърждавам мнението си, че в България не постъпваме вярно като вземаме проби от носовете и гърлата на пациентите и ги изследваме единствено за ковид. В развитите страни не постъпват по този начин - там вършат разбори за ред вирусни причинители, с които Ковид 19 има сходна симптоматика. У нас не се прави, тъй като всяка една проба коства пари и всичко опира до финансите. Сега писиарите ги заплаща страната, като се изключи тези, които някои хора си вършат частно в лабораториите.

Трудно човек самичък да разпознае дали има ковид

това изправя медицината пред огромно предизвикателство, тъй като идва времето на сезонните респираторни инфекции. Както към този момент споделих тяхната симпотатика е на практика неразличима от тази на ковид. Създава се риск от пренатоварване на здравната система, изключително при нас, тъй като ще би трябвало да изолираме всички с грипоподобни признаци. Едното не изключва другото, в случай че изследваме за грип, това не изключва опцията за съществуване на Ковид 19 и противоположното. Иначе в процентно отношение заболелите от ковид, по отношение на изследваните, се движи в непрекъснатите граници на 4% - 4,1%. Колко обаче стурва на страната установяването на броя на заболелите? При 7000 теста, всеки по 130 лева излиза сметка от близо 800 000 лева Получава се по този начин, че страната заплаща по 3000 лв., с цел да потвърди 1 случай на болен от Ковид 19. Това стопански рационално и целесъобразно ли е? Защото от 270 инфектирани, 260 могат да се лекуват у дома, а останалите са за терапия в болница.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР