Д-р Трифон Вълков е специалист по инфекциозни болести - от

...
Д-р Трифон Вълков е специалист по инфекциозни болести - от
Коментари Харесай

Д-р Трифон Вълков пред novini.bg: Ограниченията забавят заразата, но срещата с нея  е неизбежна

Д-р Трифон Вълков е експерт по инфекциозни заболявания - от 6 години работи в Инфекциозна болница в столицата. Той е лекар на науките в своята област, а също по този начин преподава и в Медицинския университет. Разговарям с него за мащабите на международната болест Ковид19, за рестриктивните мерки и изгодата от тях, за същинските мащаби на инфекцията и докога ще продължи.

Увеличеният брой на инфектираните с Ковид19 е предстоящ

и никой от нас, експертите, не се е заблуждавал, че ще стане по-различно. Но следейки числата в статистиката, би трябвало да обръщаме внимание и на броя на направените проби. Никога до момента не са правени толкоз доста инспекции. През април и май се правеха по по-малко от 1000 проучвания, което пък бе обвързвано с невъзможността да се обезпечават задоволително на брой писиар проби, които да се употребяват в лабораториите за диагностика на това заболяване. В момента единствено за едно денонощие се вършат примерно над 4300 проби. Процентът, който ние отчитаме като позитивни проби на общия брой проби продължава да се задържа сред 4,5 и 5,5% потвърдени. Колкото повече проби се вършат, толкоз повече ще са потвърдените инфектирани. Още преди месеци в Германия стана настоящ девиза на управляващите "Тествайте, тествайте, тествайте ".

Коронавирусите са познати на човечеството от дълго време.

В момента си имаме проблеми с един нов "модел " от фамилията на коронавирусите, който е селектирана разновидност в природата, евентуално от десетилетия обратно. Тази разновидност разрешава на вируса да прескочи междувидовата преграда. Това са зоовируси, които за своето развиване, за съществуването си, употребяват животинският организъм. Човешкият организъм не е значим и потребен за тях. Заразата се трансферира върху хората, когато те са в непрестанен контакт с животните. В един стадий от време на вируса му се постанова да си създаде механизми, които да употребяват човешкият организъм като добър правоприемник.

Нашите тела не са и няма да бъдат положителни гостоприемници за Ковид19,

който към момента е в развой на мутиране. От регистрирането му до през днешния ден той има открити над 1000 разновидности, повече от 34 щамови линии, които разказват и канализират тези разновидности. Повечето от тях - над 94 на 100 са така наречен синонимни разновидности, които по никакъв метод не трансформират държанието на тази болест в природата. Световните учени откриха най-малко 2 разновидности, които имат капацитет за акомодация към нашия организъм. Науката сега си има работа с една чисто нова болест, с която системата ни не се е срещала до момента. Като подобен той предизвиква нездравословни и рискови резултати за индивида. Собствената ни имунна система като реагира свръхостро на тази зараза, е първопричината за някои тежки последствия за организмите ни.

Факт е, че вирусът е по-опасен за хора с хронични болести -

сърдечносъдови, автоимунни, онкологични, пулмопатии и така нататък Вирусът никога самичък по себе си не е задоволителен да провокира летален излаз. Той употребява характерен рецептор, с цел да се закрепи върху гостоприемниковите кафези. Гъстотата на рецептора е най-висока в епителните кафези на лигавиците. Там той провокира възпалителна реакция - васкулит. В белия дроб е главната причина за развиването на дихателната непълнота в ранните стадии на болестта. Причината е тъкмо васкулитът - увреждането на съдовете, което води до задебеляването на мембраната сред алвеолите, атмосферният въздух в белия дроб и кръвта, съдовете, които би трябвало да разпространят кислорода от белия дроб до целия организъм. Това води до подтискане и увреждане на бариерата и кислородът не може да се придвижва. Което е повода за по-ниското наличие на О2 в кръвта в по-ранните стадии на болестта.

Въвеждането на нови ограничавания и карантина не е подчинено на медицински аргументи.

Медицината няма нищо общо с решенията на хората, налагащи рестрикциите. Смятам, че противоепидимичните ограничения имат резултата на затворения дух в бутилка. Ограниченията единствено забавят процесите. Не можем да живеем в затворено общество, никой от нас не би трябвало да си прави илюзии - този нов вирус ще обикаля дълго на всички места. Разпространява се по всички вероятни способи и е въпрос на време да обиколи цялата планета и да се срещне с всеки човек. Дали това ще стане в този момент или през зимата, няма знаечние, тъй като то просто е неизбежно и ще се случи.

Скоро няма да има нито ваксина, нито препарат против тази болест

Надеждите за терапия на вируса, посредством основаване на избрани препарати, към този момент са напразни. Най-малкото тъй като, е нужно много дълго време за търсенето и намирането на противовирусен препарат, който пък е малко по-лесният вид за битката с тази зараза. Съществуващите до момента средства би трябвало да бъдат изменени и напаснати за борбата с ковид. Това е трудоемка задача, която никога не е по силите единствено на една страна. Който е осведомен със основаването на ваксина, е наясно, че това не е развой от през днешния ден за на следващия ден, а трае няколко години. Твърденията на някои, че до месеци ще има такава ваксина, са несериозни и медицински неиздържани.

Най-полезната мярка в този момент е спазването на отдалеченост

Практически е доста дребна вероятността, в случай че сте на 1,5 или 2 метра от кихащ и кашлящ човек, той да ви болести. 85% от инфектираните хора няма да развият никакви признаци, което прави казуса за здравните управляващи още по-голям. Колкото до маските - има такива, които в действителност защищават, само че те са специфични и се употребяват единствено в лаборатории, не са налични до елементарните хора, тъй като не се продават в аптеките. Всички останали, които се носят всеобщо, по никакъв метод не могат да лимитират разпространяването на инфекцията.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР