Д-р Светлозар Сардовски е кардиолог (обща и инвазивна кардиология), с

...
Д-р Светлозар Сардовски е кардиолог (обща и инвазивна кардиология), с
Коментари Харесай

Д-р Светлозар Сардовски: Грип може да се лекува без посещение на лекарския кабинет

Д-р Светлозар Сардовски е кардиолог (обща и инвазивна кардиология), с европейска тапия, специалист по ехокардиография, експерт по вътрешни заболявания, магистър по публично здраве, здравен мениджмънт и здравословен метод на живот. Д-р Сардовски има редица изявления в медицински списания, както в България, по този начин и в чужбина. Като всеки актуален доктор, който се движи в крайник с времето, той не се лимитира единствено с знания в своята здравна компетентност. Научните публикации и проучванията в разнообразни области на медицината са част от неговото развиване на експерт, на което той посвещава време и старания.
Д-р Сардовски, в 12 области има грипна зараза, а в 6 следва да бъде оповестена такава. Какъв е Вашият коментар?
Искам да насоча полемиката към грипа и неговото голямо здравно-икономическо въздействие върху обществото от директни разноски за лекуване и индиректни разноски, свързани с неявяване от работа или учебно заведение. В този смисъл считам, че в случай че хората са задоволително и вярно осведомени за методите за надзор на грипа, огромен % от тях могат да се оправят сами, с осведомено самолекуване, с това евентуално животозастрашаващо заболяване.
Искам да предизвикам полемика за така наречен " прокламирана по медиите заплаха от самолекуване ". Принципно, в действителност, самолекуването може да е рисково. Според мен, обаче, има обстановки и болести, при които, в случай че пациентът е задоволително здравно осведомен от здравни експерти, непосредствено или косвено, посредством медиите, това самолекуване, което бих нарекъл " осведомено самолекуване ", може да е от огромна изгода освен за пациента, само че и за обществото като цяло, посредством понижаване на здравния товар.
Кои са отправните точки за триумф на това начинание?
Достатъчна и професионална осведоменост за предварителна защита на болестта с грип: ваксина главно, само че и методите на санитаризиране - миене на ръце, хигиенизиране на пространства, уединяване на заболелите в дома им и отбягване на контакти с тях, маски, както и за признаците, по които може с доста огромна възможност да бъде разпознат грипа на инфектирания.
Обучение за неотложно, още в самото начало до 24-48 час, предприемане на независимо характерно лекуване на грипния вирус, с противовирусните средства на пазара, без посещаване на доктор.
С оповестяване грипна зараза по места, предлагам, за персоналните лекари да има в допълнение възнаграждение за този интервал. Може да се разкрият и безвъзмездни или с минимална такса телефони, на които пациенти да се обаждат, с цел да получат съвет от подготвени хора за вероятността дали се касае за грип и какво лекуване да се предприеме. Но да не забравяме, че грипът може да изостри налични хронични болести или да провокира остри сърдечни, като изострен миокарден инфаркт, който правдиво се усилва по периодичност при болни от грип.
Как ще определите грипа от здравна позиция?
Грипът циркулира в света от епохи и е мощно заразно, остро, фебрилно, респираторно заболяване, което нападна носа, гърлото и белите дробове. Типично за него е непредвиденото и бързо начало, като единствено за няколко часа се появяват болки по цялото тяло, включително очните ябълки, главоболие, забележителна изнемощялост и мускулно изтощение, до неспособност за придвижване и съпътстваща висока температура, към и над 39 градуса с настинка, които белези го отличават от настинката. Тази композиция от признаци, дружно с бързината на развиването им, по време на грипния сезон е съвсем 100% показателна, че се касае за грип и най-ефективното лекуване е допустимо най-бързо (до 48-я час), да се стартира приема на лекарства блокиращи самия вирус така наречен инхибитори на невраминидазата. Съветвам болните, или техните близки, да закупят тези лекарства, защото ходенето, кардинално, в тaкова положение до лекаря, е освен мъчно, само че е и излишно, съгласно мен, в случай че хората са задоволително осведомени. Неходенето до лекаря и стоенето у дома, доста понижава риска да болестите и други хора.
Какво е мнението Ви за другите типове лекарства, в чиито листовки също е указано, че лекуват грип?
Рискът от свободно продаващите се, сякаш безвредни, само че надалеч по-опасни комбинации от лекарства за понижаване на температура, болки, антиалергични и намаляващи секрецията, дружно с антибиотици, за жалост, изписвани и от лекари и фармацевти, е доста по-голям. Някои от тях нямат никакво деяние при неусложнен грип. Всяка година оказвам помощ на десетки близки и познати, обадили ми се по телефона, като ги поучавам за този метод на лекуване. Заболелите могат да се обадят по телефона на лекаря си и в случай че имат шанса, той да е задоволително осведомен, би трябвало да ги посъветва същото и може да им пусне и отпуск по болест, без да вървят при него.
Каква е историята на грипа в международен мащаб?
Грипните вируси имат три серотипа: А, B и C, само че единствено А и B засягат хората. Отделно всеки серотип се подразделя на субтипове, съгласно антигените на повърхността си (H и N за грипния A вирус), които му оказват помощ да навлиза в човешките кафези. Грипът има необятно разпространяване в човешките популации и предизвиква постоянна, огромна заболеваемост и смъртност. По време на сезонните епидемии, 5-15% от международното население се заразява, което води до 3–5 милиона случаи на тежко заболяване и до 500 000 смъртни случая годишно. Макар че всички възрастови групи са наранени, най-честите хоспитализации, свързани с затруднения от грипа в индустриализираните страни, се следят при дребни деца и при възрастни, а множеството смъртни случаи се срещат измежду възрастните над 65 години. Сезонният грип се случва, защото, до момента в който се разгръща през популацията, вирусът последователно трансформира структурата си, заради настъпващи разновидности, което е причина за поява на нови варианти. В резултат на това, имунитетът ни към вируса става все по-слаб, заради съществуването на все по-малко „ разпознаващи “ го антитела и още веднъж ставаме податливи на зараза, като на всеки 2-3 години се случват епидемии. Веднъж на всеки 10-50 години, обаче, един изцяло нов грипен вирус се появява, заради цялостна смяна на антигена му и това води до огромно засягане на човешката популация, защото хората нямат никакъв имунитет към него и вирусът се популяризира по света, причинявайки пандемия. Болестта може да бъде доста тежка и да аргументи милиони смъртни случая. Най-тежката пандемия от грип, настъпила през 1918 година и е умъртвила 40-50 милиона души.
Каква профилактика препоръчвате?
Ваксините съставляват първата линия на офанзива против доста инфекциозни сътрудници и нормално се предлагат за рутинно използване по време на всяка сезонна зараза от грипа, въз основа на преобладаващия вариант от предходния сезон. Но, заради непредсказуемостта на грипните епидемии, не може да има сигурност в триумфа, на която и да е ваксина.
Непрекъснато ми се постанова да изяснявам, че противогрипната ваксина работи единствено против грипа и не против вирусите на настинката. Това се случва, когато чуя изявление, че видите ли след имунизацията, някой изкарал няколко грипа, които, в действителност, са елементарна простуда, вероятността за чието прихващане е доста по-голяма от грипа и то съвсем целогодишно. След като един нов вирусен вариант е изолиран и окачествен, тогава става допустимо да се създаде по-подходяща ваксина, развой, който може да отнеме до 6 месеца, макар че няма гаранция, че отбраната на общността от дадена ваксина ще бъде съответна. Така че грипът, кардинално, се смята за предотвратимо заболяване, лекувано с имунизации и антивирусни медикаменти, чиито обсег и успеваемост, обаче, са лимитирани и към този момент има игра на „ котка и мишка “ сред грипния вирус и средствата против него. Съответно, множеството стандартни лечения за простуда и грип, в действителност, водят до симптоматично облекчение с медикаменти, продавани и без рецепта.
А по какъв начин да направляваме вирусите на настинката и да не я бъркаме с грипа?
Понастоящем има доста незадоволени медицински потребности и липса на характерно лекуване с малко утвърдени средства за битка с вирусите, причиняващи настинката. Големият брой на вирусите и антигенната им вариабилност, лимитира опцията за основаване на ефикасна ваксина против елементарната простуда. Многобройни опити за намиране на ефикасни профилактични или лечебни лекувания, в това число фармацевтични, с билкови артикули, витамини, цинк и други, дават спорни резултати и не се смятат за ефикасни. Понастоящем лечението за елементарна простуда, включва главно обща грижа и лекуване на признаците - медикаменти против болките и температурата и такива за понижаване на секрецията. Докато тези ограничения облекчават признаците, до момента не е потвърдено, че лечебните интервенции са ефикасни за понижаване на вирусния товар, продължителността, или тежестта на елементарните настинки. Или най-общо казано: „ И с медикаменти и без медикаменти, настинката трае една седмица “...
В умозаключение, какъв е главният здравен съвет, който бихте дали на читателите на Actualno.com?
Както постоянно съм казвал, насладата от живота е значима част от нашето здраве. Чаша вино, добра храна, чист въздух и положителни другари, са все неща които зависят от нас и можем да си набавим сами. Зная, че звучи просто, само че доста хора не си го разрешават. Предпочитат негативизма и неприятните мисли пред малко чист въздух измежду природата или на друго, прелестно място. Няма да се уморя да дублирам, че “Здравето, на първо място, е в личните ни ръце”.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР