Д-р Стойчо Кацаров, бивш служебен министър на здравеопазването, в интервю

...
Д-р Стойчо Кацаров, бивш служебен министър на здравеопазването, в интервю
Коментари Харесай

Стойчо Кацаров: Незасягана тема в България е безопасността на пациентите по време на лечението

Д-р Стойчо Кацаров, някогашен длъжностен министър на опазването на здравето, в изявление за предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус "

Месец след оповестената Стратегия за детско опазване на здравето, педиатрията във Враца остана без Детско поделение. Защо се стигна съгласно вас до тук, господин Кацаров?

Има две аргументи. Едната е генерална. Тя е в това, че заплащането на труда на педиатрите изостава от това на другите лекари. Това води до по-малък интерес към тази компетентност от студентите. И другата причина евентуално е неприятно ръководство на самата болница.

Знаем, че след десетки години и професионален опит главните им заплати на тези лекари е била към 1 400 лв.. Г-н Кацаров, и знаем, че се стигна до това Педиатриата на 15 август беше затворена, а всички лекари, които са работили в отделението са излезли в годишен отпуск за две седмици. Какво би трябвало да създадем в тази ситуация, страната какво би трябвало да направи? Защото тука става въпрос за децата ни, които са бъдещето.

Да. Според мен първото, което би трябвало да направи, е да трансферира тези регионални лечебни заведения, своя дял да го трансферира на общините, да даде опция на Община Враца да се грижи за болничното заведение си.

Да, кметът увери, че се прави всичко допустимо.



Да, да. Тази идея - министърът на опазването на здравето да дава отговор за лечебни заведения в както е казусът във Враца, в Сливен, в Ямбол, в Добрич, това е неприятна идея. Той няма никаква визия там добре ли си лекуват хората, не се ли лекуват добре, по какъв начин е проведен процесът. Много по-заинтересовани от това да се грижат за болничното заведение са хората на място. Затова съгласно мен първата и най-важна стъпка е страната да трансферира своите дялове на сходство общини, да им даде опция те да се грижат за лечебните заведения, те да избират управления на лечебните заведения, да оказват помощ на болничното заведение, в случай че щете и финансово, организационно и или по различен метод.

А това считам, че е най-важната стъпка и с резултат на нея евентуално част от проблемите, за които непрестанно приказваме, тъй като това не е единствено Детското поделение във Враца, преди този момент беше Ловеч, преди този момент беше някой различен, нали, тези известия идват непрестанно. Така че за мен значима стъпка за решаването на доста от тези проблеми е да се трансферират регионалните лечебни заведения на общините, още повече по този начин ще се извърши решение на Конституционния съд от преди близо 20 години, което по този начин и не е изпълнено до този миг.

Как разбирате вие концепцията за това детското здраве да бъде народен приоритет?

Аз го разбирам по този начин: Като се усилят средствата за лекуване на деца. Така я разбирам. Преди 20 години, в случай че си спомняте, говорехме за това какъв брой значимо е да има повече кардиологични лечебни заведения и отделения, защото процентът на смъртност от инфаркт и сърдечно-съдови болести е доста висок. Така или другояче бяха увеличени цените на медицинските услуги в региона на кардиологията, на кардиохирургията, на инвазивната кардиология. Някой от тях надминаха и средноевропейските цени, вследствие на това страната се покри с кардиологични лечебни заведения, с кардиологични отделения. Може би сме №1 в Европа по по този начин елементарен достъп до доста високо профилирана кардиологична помощ сега. Това стана единствено с помощта на покачване на цените. Значи с покачването на цените на услугите за деца, на медицинските помощ за деца, можем да чакаме подобен резултат и с клиниките и отделенията по детски заболявания в цялата страна.

Националната мрежа за децата осъди, знаем, Министерството на здравеопазването да показа обществено Стратегията за детското опазване на здравето и проекта за детската болница. Според магистратите, отговорът, който министерството е изпратило на организацията във връзка на запитвания по тези тематики, е прекомерно общ и лишен от конкретика. Защо е значимо и значимо ли е съгласно вас Стратегията за детско опазване на здравето да излезе на ярко?

Според мен те поначало тактиките се вършат за това, с цел да са налични до хората, освен с цел да се да се видят и обсъдят, тъй като в последна сметка тези тактики се извършват от хората. Ако те не знаят какво написа в документа, по какъв начин да извършват дадена тактика? Така че това е значимо. Не знам заради каква причина не я дават.

Г-н Кацаров, болничното заведение с над 50% държавно присъединяване до края на годината ще имат стандарти, посредством които ще се преодолеят разликите в заплащането на лекарите. Трябва да се реши какъв ще е маржът, разгласи здравният министър Христо Хинков, надлежно най-ниската и най-високата заплата. Постижимо ли е това съгласно вас да се контролира на този стадий и ще докара ли до стремежи резултат?

Всичко може да се направи. Аз персонално съм последовател на свободния пазар и на свободната стопанска самодейност и считам, че най-добре за пазара на труда е страната да не се меси в него. Тази регулация на възнагражденията да следва търсенето и предлагането на работната мощ, а не да се дефинира по някакъв метод от администрацията. Защото каквато и заплата да определите, и с най-хубави планове да помогнете на системата, каквато и заплата да определите, вие постигате някаква уравниловка сред хората.

Когато казвате дано да бъде минималната заплата 1000 лв., или оптималната заплата 2000 лв. вие уравнявате приходите на хора, само че това са хора, които имат друг принос към продукта или услугите, които създават, и ще бъде незаслужено, в случай че получават еднообразно заплащане. Справедливо е който работи по-добре, дава по-добър артикул и по-качествена услуга, да получи по-голямо заплащане.

Затова мисля, че най-хубавият метод е свободният пазар да дефинира възнагражденията. Действително ние имаме проблем, нашата страна и нашето опазване на здравето имат проблем с голямата разлика в заплатите в обособените лечебни заведения, и това кара министърът да търси сходен вид решения. Но съгласно мен, в случай че си потърсят пазарни решения, ще си реализира по-добър и по-траен резултат в сравнение с по този начин механично.

Знаем, че проблемите в бранша са доста и неразрешавани надалеч във времето. Ако вие би трябвало да изброите най-ключовите и нуждаещи са от смяна, кои са те, господин Кацаров, за вас?

Най-големият проблем на здравната система е това, че потребителят на услугата, в тази ситуация пациентите, са някак си извадени от нея. Въпреки че ние като консуматори предплащане здравната помощ посредством осигуровките си, посредством налозите си, на процедура ние по никакъв метод не участваме във вземането на решения. И кажи речи никой не се интересува от това дали сме удовлетворени от здравната помощ, от здравното обслужване или не сме удовлетворени.

И Здравната каса, и лечебните заведения, и Лекарския съюз се договорят размера, разпределят парите ни, а някак си потребителят остава в страни от системата. Това съгласно мен е най-големият проблем, който влече след себе си ужасно доста други проблеми. Затова аз мисля, че в случай че се търси предпочитано коя е най-важната тематика, която би трябвало да се позволи в близко бъдеще, това е фактически потребителят да заеме полагащото му се място в тая система, пациентът да влезе в центъра на тази система. И това може да звучи като факсимиле, само че той има доста ясни и съответни измерения: Пациентът ще влезе в системата когато нещата стартират да зависят от него, това дали е удовлетворен или не е удовлетворен от обслужването, от неговия избор, опцията му да избира къде да се лекува, при кого да се лекува и така нататък

Държавата би могла доста да помогне на този развой, от една страна като либерализира здравната система, като подтиква конкуренцията сред лекарите и лечебните заведения, като следи за спазването на честната конкуренция и да не разрешава да се фалшифицира документи, да се източват пари от Здравната каса, и нещо доста значимо: Като се ангажира с ограничения за мониториране на сигурността на пациентите по време на лечебния развой.

Една безусловно неразвита и дори незасягана до този миг тематика в нашия страна е тематиката за сигурността на пациентите по време на лекуването. И единствено с цел да илюстрирам какъв брой е значима, защото при нас нито се мониторира, нито има въведени знаци, нищо няма по тая тематика, с изключение на единствено общи някакви приказки, да ви кажа, че такива изследвания в Съединени американски щати сочат, че третата причина за смъртност в лечебните заведения са произшествия, медицински и лекарски неточности както ги назовават, т.е. те са в резултат на неприятна сигурност, система за сигурност във връзка с пациентите. Виждате какво голямо значение има това нещо и какъв брой доста може да се реализира, в случай че се работи в тази посока. Тук страната в действителност е огромен дебитор на пациентите и би могла да направи доста в къси периоди, най-малкото тъй като до тоя миг нищо не е правено.

Като вид предварителна защита, само че вътре, на хората, които се грижат за нас, нали по този начин?

Да, да, да. Включително като организира анкети измежду пациентите, като организира осведомителни акции, че грешките би трябвало да се учат, не да се крият, да се превежда образование на медицинския личен състав във връзка с сигурността на пациентите, ограниченията за приемане на такава сигурност, като вкара знаци за оценяване на качеството на медицинските услуги и за сигурността на пациентите. Те са голям брой ограничения, добре разказани в литературата, известни са, просто би трябвало да се провеждат и да се предложат в нашата страна. Това съгласно мен ще даде мощен подтик на качеството на  медицинската помощ и ще я усъвършенства, ще усъвършенства удовлетвореността на пациентите от здравното обслужване.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР