-Д-р Станев, защо сповед Вас се стигна до обща листа

...
-Д-р Станев, защо сповед Вас се стигна до обща листа
Коментари Харесай

Д-р Янко Станев: Няма по-силна евролиста от ГЕРБ-СДС

- Д-р Станев, за какво сповед Вас се стигна до обща листа на Съюз на демократичните сили и ГЕРБ за евроизборите?

-Аз съм първият човек, който сложи преди 4 година въпроса на национално равнище – че има правила в правенето на обединения и в явяването на избори. Моята позиция постоянно е била, че човек би трябвало да се явява самичък на избори. Да, само че зависи какви избори и какво гониш като политическа цел на тези избори. Благодарение на нещастните събития в последните 16-17 година в Съюз на демократичните сили и в неверната политика, която изключително мощно се показва в съдружните съглашения, имаше някакво необичайно чувство в Съюз на демократичните сили, че обединението и то някаква по този начин наречена градска дясна коалиция взема решение казуса. Нито веднъж не видях нито Синята коалиция, нито Републиканският блок да решат някакъв проблем. Защото ти искаш гласовете на хората, а след това би трябвало най-малко един проблем да им решиш, едно нещо да направиш. Затова моята теза постоянно е била – в случай че правиш коалиция, да я правиш с някой по-голям.

- Как по този начин обаче ГЕРБ взеха решение да ви припознаят като сътрудник?

-Всеки би трябвало да извърви своя път. Първо се сещам за едно изявление на ръководителя на ГЕРБ Бойко Борисов преди време, който споделяше, че Съюз на демократичните сили е подобаващ сътрудник. Аз съм помнещ човек. Второ – узряха и те. Защото когато управляваш толкоз дълго и носиш толкоз дълго отговорността, вътре в теб се появяват и други инстинкти, с изключение на инстинктът за самозапазване се появява инстинктът за предпазване освен на партията, а и на обществото. Защото в действителност не може партията да е здрава, в случай че обществото не е крепко. Съюз на демократичните сили е част от модела, в който се желае излекуване на обществото. Не излекуване на самото Съюз на демократичните сили или на ГЕРБ. Моделът който се опитваме да постановяваме за тези европейски избори, членовете на ЕНП или на ПЕС да се явяват дружно.

-Не се ли обезличава по този метод Съюз на демократичните сили?

-Човек само самичък може да се обезличи, в случай че не приказва или приказва погрешно, и в случай че не работи или работи погрешно. В случая считам, че нито едно от двете отрицателни условия не е налице. Няма по какъв начин да се обезличиш, когато участваш в съюз със сродна партия. Няма по какъв начин да се обезличиш, в случай че приказваш нещата, които мислиш. Често съм си задавал въпроса за какво съумяват подправените вести в публичното мнение – тъй като не се споделя ясна позиция, а след това няма време да я доизясниш. Няма да се обезличи Съюз на демократичните сили, нито ГЕРБ.

-Добре, щом сте сродни, за какво сте две разнообразни партии, за какво не станете членове на ГЕРБ?


-Защото никой в никакъв случай не може да затрие Съюз на демократичните сили. Ако някой желае да направи десен план, какъвто беше Република България и да приключи с единна дясна групировка, би трябвало да му е ясно, че Съюз на демократичните сили на другия ден ще се появи още веднъж, възкръсвайки като Феникс от пепелта, от хора, които са седесари. Няма смисъл от обединение – един букет е прекрасен, когато се състои от доста цветя. В политиката това е наложително, изключително когато икономическото развиване в страната не е задоволително, с цел да провокира задоволеност в жителите от равнището на приходите и стандарта на живот. Тоест – в случай че могат да се съчетаят позитивните страни на една партия с доста огромен електорат, кактаво е ГЕРБ, с доста огромна експертиза към този момент, с доста огромно организационно структуриране, да се съчетаят с една партия, която е зародила при започване на прехода и е паметта за хубави и нехубави неща в този преход, това е историята, и когато тези партии са членове на едно с емейство с общи европейски полезности, тогава никой няма да се обезличи. Има риск единствено за едно – след евроизборите моделът на съдействие да бъде оценен доста деликатно и тогава да се вземат решения по какъв начин ще се явява отсега нататък форматът ЕНП. Само нещо да вметна – представете си, че ГЕРБ, Съюз на демократичните сили, ДБГ, ДСБ се явяват на евроизборите дружно през днешния ден...

-Това звучи като нонсенс...

-Допреди 5-6 месеца като нонсенс звучеше и това, че ГЕРБ и Съюз на демократичните сили могат да се яввят дружно. В политиката нонсенси има единствено тогава, когато това ще докара до утежняване на дереджето на народа. Всичко останало не е нонсенс. Всичко останало са его, подправени тези... Тезата в дясно, която най доста ме е дразнела – в този момент най-сетне ГЕРБ ще падне от власт, ще пристигна Българска социалистическа партия, те по този начин ще се провалят след две години и новото дясно или там каквото да е дясно ще пристигна на власт. Чакайте малко! Народът какво ще прави в същото време, желае ли някой да му секне приходът, да му се поболеят хората.

- Крайно десните обаче наподобяват по-голяма съпротива на ГЕРБ в сравнение с са Българска социалистическа партия.

-Те са съпротива на самите себе си. Толкова доста другари имам там и ги обичам, и знам какъв брой доста са работили и какво са страдали. Защото са признавали – „ ами Янко, на нас от София по този начин ни подредиха. Ти си елементарен, няма да се подчиниш. ” Не е правилно – плащаш си цената за това, че си изказваш мнението. Тия наши другари в дясно не може толкоз елементарно да се изгубят за демокрацията. Не бива.

- Да поговорим съответно за листата. Тя се води разумно от българския еврокомисар Мария Габриел. На 6-то място е индивидът на Съюз на демократичните сили Александър Йорданов, варненец, на избираемо място. Другият варненец е 8-ми Емил Радев, да речем, че и Лиляна Павлова има варненска връзка. Колко места прогнозирате с тази листа.

-Един мой другар сподели преди ден по този въпрос – ами ще бутаме откъм гърба листата. Значи толкоз огромно доверие се има на Варна, че се чака да избутаме тази цялата листа, с цел да вкараме най-малко 8 души, в случай че желаеме всичките ни хора да бъдат там.

-А действително?

-Релно и 6, и 7 има късмет. Не очаквайте от мен прогноза, в която няма оптимистичен вид. Задачата ни е варненци да издърпаме листата. Единият локомотив Мария Габриел дърпа начело, въпреки това варненци бутат напред листата. Това пък ще ни помогне за локалните избори.

-Как тъкмо ще ви помогне за локалните избори.


-Тази организация, която ще създадем в този момент, опитът, който ще натрупаме, а и хората ще ни чуят доста по-силно, по-ясно, по непосредствено ще би трябвало да приказваме с хората в нашия изборен регион. И мисля, че всеки диалог, всяко обръщение, не витиевато, а непосредствено защо отиват в европалрамента нашите хора.

-Кажете, апелирам за какво Александър Йорданов е индивидът, който съставлява на видно място в листата Съюз на демократичните сили. Напомнете нещо за него.

-Сашо е от Аспарухово. Аз съм омекотен, тъй като и аз съм оттова. Той е в Съюз на демократичните сили през цялото време. Вчера четох първите протоколи на Съюз на демократичните сили, единият от 12.12.1989 година Има негови изявления, в които той и Краси Ангелов най-бодро са планували това, което ще стане с България. Протоколът е от събранието в „ Прибой ”, Бог да го елементарни Младен Енчев ги беше дал всички тези документи. Сашо е индивидът, който в листата ще отбрани най-сериозно посредством методът, по който комуникира, тезите на Съюз на демократичните сили, които са малко по-различни от ГЕРБ, в нюансите. Основните ни разлики са в източните проекции на развиването на България в стопански и в политически смисъл. Ние сме малко по-категорични и това ни отива, тъй като сме една дребна историческа партия. Няма по какъв начин ръководещите да имат позиция като нашата, да се срещат с водачи на огромна страна и да показват позиция, която да наподобява хардлайнерска. Нали отсреща ще се изправи друга хардлайнерска позиция и най-после нищо няма да се получи. Докато ние сме освободени от това, тъй като в исторически проект ние си свършихме работата – страната е в НАТО и в Евпорейския съюз. Сега както ни остава – да се опитаме през участието в Европейския съюз и развиването на нашата стопанска система да вдигнеме приходите, дружно с хората, които ръководят. Това й би трябвало на България. Сашо може да извършва тази линия и ние преценихме, че той ще се оправи доста добре. Гледам представянето му в медиите – ами бил е ръководител на Народното събрание, дипломат дълго време. Като всички нас седесарите си има и недостатъци, само че аз съм тук да приказвам за плюсовете му. Той ще каже нещата ясно и тъкмо, подценяват го че приказва хардлайнерски, не – приказва тъкмо и ясно. И в тези ясни послания ще се чува гласът на една класическа дясна партия, която е първата партия член на ЕНП и всички останали са признати с нашия автограф. И съгласно мен Сашо в акцията толкоз ще напредне, че ще овладее тъкмо това политическо пространство.
Гледам листата, какъв брой експертен капацитет показва – аз не знам кой ще седне да опонира на Мария Габриел, на Андрей Ковачев, с Майдал, с Емо Радев след толкоз доста политическа работа зад тила им. Не единствено опит, доста работиха, то не се вижда по какъв начин се работи в комисиите, какъв брой ескперти му оказват помощ. Ние това не го виждаме, прочитаме едно малко известие какво направил нашият евродепутат Емил Радев. Но зад тези три реда законодателно предложение стои един голям труд. Това е първата линия на акция – експертизата, втората е политическата. Тя се нуждае от ретроспекция по какъв начин влязохме в НАТО, в Европейския съюз и какво ще вършим оттук насетне.

-С какво тъкмо Съюз на демократичните сили ще помогне на ГЕРБ да вкара повече евродепутати. Питам Ви каква е членската маса, структурите. Знаем, че във Варна има мощна локална организация, по какъв начин стоят нещата обаче в страната? Колко гласове носите вие?

-Няма по какъв начин да кажа, тъй като гласовете се виждат в първия ден след изборите. Но знам следното, в случай че Съюз на демократичните сили се активизира, а то ще го направи, ще се получи резултатът от съединяването на десните. За първи път това се прояви след Каденабия се реализира обединяване в ОДС и изборният резултат се подвигна с 10 %. И аз се надявам въпреки и в друго време към този момент, този резултат на снежната топка да довете до такова 10-15 % повишение на изборния резултат.

-Как обаче ще се компенсира отливът, който се обрисува след така наречен апартаментгейт?

-Аз съм на изключително мнение. Безспорно това е тежък удар. Понасял съм като персона доста такива удари, познавам технологията на удара, разсейването и остатъците от негативизма. В случая имаме гейт, имаме и решение – оставките. Но 70 % от имотните покупко-продажби са на по-ниски цени.
Отливът на гласоподаватели ще бъде преодолян тъкмо с равнището на експертизата. Но това не е избор за 30 жилището в страната. Това е избор за бъдещето на земеделците, за нормативите, за парите, които ще получаваме от Европа, ресурсите, които водят повишение на стандарта на живот. Ако концентрираме акцията върху действителните неща, гейтовете няма да имат значение. Иначе в случай че приказваме с ограниченията на балканската политика, аз би трябвало в този момент тук да опиша още няколко гейта за съперниците ни. Аз съм с 30-годишен стаж в политиката и огромна част от негативизма към мен се дължи на това, че всички знаят, че всичко знам. Чак всичко не, само че доста назнайвам. Но какво ще топли мойте 140 членове на Съюз на демократичните сили във Владиславово, че аз тук с Вас описвам злободневия за моите политически съперници. Нищо не ги топли.

-Можем ли да кажем в умозаключение, че Съюз на демократичните сили са стимулирани още повече за евроизборите?

-Аз съм стимулиран до дъно, Съюз на демократичните сили – оптимално. Нашите хора осъзнават, че ще бъдем атакувани. На последния народен съвет всички бяха решили по какъв начин ще гласоподават, тъй като към този момент не става дума за тях самите, а за хората извън. Аз считам, че тези хора извън, които желаят действителни сътпки, действителни хора в европарламента, те ще гласоподават за Съюз на демократичните сили, ще гласоподават за претендентите на ГЕРБ и на Съюз на демократичните сили и в края на краищата ще се доближи до една разумна развръзка. Може да не сме идеални, само че като виждам, аз за никой различен не бих дал своя вот. Съветвам и гласоподавателите да ни последват.

-Ще ползвате ли преференции?

-Аз съм последовател на референциите. Но Реформатолският блок стартира своя разпад, когато Миглена Кунева беше лидер на листата за предходните евроизбори и беше изместена с преференциите на ДСБ от Светослав Малинов. Ние нямаме такива планове в съюза ГЕРБ-СДС.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР