Д-р София Ангелова разказа как протича COVID-19 и какви са

...
Д-р София Ангелова разказа как протича COVID-19 и какви са
Коментари Харесай

Пулмолог: Високата температура е защитна реакция на организма

Д-р София Ангелова описа по какъв начин протича COVID-19 и какви са най-честите признаци
„ COVID-19 протича в два стадия. Първият е, когато човек се заразява, признаците нормално се демонстрират след 4-ия ден. Два дни преди този момент човек може да бъде инфектиран за останалите. Вирусът попада в дихателната система, в горните дихателни пътища, свързва се с тях и стартира неговото бързо размножаване ", изясни пулмологът доктор София Ангелова в ефира на „ Неделята на NOVA ".

В този интервал може да се усети сухота и раздразнение в гърлото - признаци, на които човек може да не обърне внимание, само че те са доста значими. Когато се включи имунната система, стартира защитната реакция. Различните имунни системи на хората са повода за особеното протичане на заболяването, изясни доктор Ангелова.

„ Първият признак - висока температура. Хората се стряскат и плашат, само че температурата не е признак, който изисква спешна помощ. Тя е защитна реакция на организма. Вирусът умира при 38,39 градуса. Нашият организъм е по този начин организиран, че да се бори с вируса ", добави пулмологът.

Тя разясни, че с температурата човек може да има главоболие, диария, болки в мускулите и ставите. Важен признак се оказва задуха, само че подобен се предизвиква и от паник офанзиви, които доста от инфектираните получават в резултат от напрежението.

„ Ако имунната система реагира съответно, до 10 дни признаците изчезват. Остава отмалялост, от която човек се възвръща. Когато обясниш на човек, че температурата е защитна реакция, той се успокоява. Когато човек е спокоен, оздравителният развой се редуцира. Вирусът минава за 10 дни при здравите хора, при децата. В тези 10 дни PCR пробата и огромна част от антигенните проби са позитивни ", сподели още доктор Ангелова.

След тези дни имунната система става по-активна, стартира да отделя цитокини и хемокини и води до инфекциозен развой, който визира кръвоносните съдове. Когато те се възпалят, се нарушава придвижването на кръвта и се основават условия за тромбообразуване. Според доктор Ангелова скенер и рентген са нужни във втората фаза на заразяването.

„ Това не е пневмония, породена от бактерии, с цел да стартираме незабавно антибиотично лекуване. Трябва самообладание и успокоение. Когато промените обгръщат по-висок % от белия дроб, тогава се получава зной ", изясни тя. Пулмологът акцентира, че тя и сътрудниците й са притиснати и изнемогват.

„ Колегите в лечебните заведения работят без глътка въздух и без капка вода, тъй като са облечени в защитни дрехи в своите 24-часови наряди. Респект към моите сътрудници, всички сме на предния фронт в борбата с един незабележим зложелател ", съобщи тя и насочи обръщение към хората да бъдат дисциплинирани и да съблюдават ограниченията.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР