Д-р Силвия Стоева e само на 28 години, но вече

...
Д-р Силвия Стоева e само на 28 години, но вече
Коментари Харесай

Д-р Силвия Стоева: Колегите са на прага на силите си, във война сме

 Д-р Силвия Стоева e единствено на 28 години, само че към този момент е на първа линия в битката със страшния вирус. Тя работи в Инфекциозна клиника на УМБАЛ “Св. Георги " в Пловдив от началото на този месец. Д-р Стоева е приключила медицина в МУ-Пловдив и сега специализира психиатрия. Силвия е щерка на някогашния кмет, само че носи семейството на дядо си.

Как решихте да отидете да работите в тази клиника?

- Поради дефицит на фрагменти там командироваха сътрудници от други клиники. Така взех решение да отида и аз. Работя от началото на месец октомври до момента в 3 блок и съм приемащ доктор на триаж, на първа линия. Всеки денонощно идват коли за спешна помощ, като болните се разпределят по блоковете на клиниката. И първоначално беше натоварено, само че от една седмица нещата станаха много по-зле. Увеличи се броят на хората в тежко положение. Лошото е, че все по-често идват и деца. Тази клиника е една от най-натоварените и разполага с най-голямата леглова база. В нея настаняват освен хора от Пловдив, само че и от региона. В момента има свободни кревати, само че преди два дни беше доста тежко.

Кога е по-тежко дежурството – пред деня, или през нощта?

- Различно е, само че да, през нощта е по-тежко. Стигали сме до 10 коли за спешна помощ на нощ. Идват и доста уплашени хора единствено за обзор, защото вършим и амбулаторни прегледи. В последно време идват и 4-5–годишни деца с коронавирус, в положително положение. Последният, който лежа в детска клиника, е на 11 години. Беше с бронхопневмония. Взе да става много по-тревожно, тъй като заболяването към този момент визира и децата.

Какво да кажем на хората, които към момента не имат вяра във вируса, доктор Стоева?

- За всички, които не имат вяра, много обезпокоително и тежко е ситуацията - умират доста хора. Починалият човек е покруса за нас и за своето семейство. Някои, които дълго лежат при нас, схващат в един миг, че преди няколко дни е умряла щерка им, например…и по този начин.

Как издържате Вие и сътрудниците Ви на това огромно напрежение?

- Колегите са на прага на силите си към този момент. Буквално – във война сме!

Има ли логаритъм, по който действате, когато лекувате? Или още експериментирате?

- Да, има логаритъм, отработен е, само че пациентите би трябвало непрестанно да се наблюдават, утежняват се бързо, доста е подъл този вирус!

Някои, които са го изживели и са се възстановили, настояват, че лекарите към този момент сте претръпнали и не ви пука за хората, които умират при вас. Това по този начин ли е?

- Не, не претръпваме, в действителност го претърпяваме като покруса всякога.

Твърди се още, че на всеки 9 пациенти един е имунизиран всред приетите в болница. Това правилно ли е и в случай че не, каква е истината?

- Нищо такова няма! Истината е, че не голяма част, а всеобщо пациентите са неимунизирани. Не знам, не съм си правила статистика, само че всеобщо са неимунизирани. Аз персонално не съм видяла имунизиран пациент, който да стигне до хоспитализация. Идвали са за обзор и имунизирани, с лека кашлица, само че нищо повече. Това е, което ние сме видели.  

Как си обяснявате това отвращение за ваксина у нас и по какъв начин Вие персонално убеждавате хората да се имунизират?

- Аз все давам образец с баба ми и дядо ми. От месец август настоявах да се имунизират. Те са с съпътстващи болести. Но не, тя отхвърляше, четеше конспирации, било нов международен ред, Бил Гейтс бил желал това и така нататък И най-после се разболяха и двамата. Приеха ги в моя блок, бяха там, където работех. Тя по едно време се утежни много, след това оздравяха и ги изписаха и в този момент и двамата ме питат по кое време им е време да се имунизират. Не е належащо всичко това да се преживее, с цел да се убеди човек. И аз все се пробвам да си го обясня за какво хората са недоверчиви и уплашени, само че очевидно има среда, в която да виреят тези конспирации. За страдание има и доста умни хора, които не се поддават.

Това с подправените документи, които Ваши сътрудници издават за жалост, по какъв начин ще го коментирате?

- Това е неуместно, не мога да го разясня даже. Но аз ги приканвам да дойдат и да поработят в коронавирус отделения, с цел да премислят постъпките си. Явно се случва, щом го настояват хората. Но дано да дойдат и да видят обстановката!

Трябва ли хората при признаци за коронавирус да се самолекуват и да взимат антибиотици по предписания, които са видели във Facebook? Какво ще ги посъветвате?

- Редно е първо да звъннат на персоналния си доктор, тъй като не всички антибиотици са подобаващи за лекуване на коронавирус. Те би трябвало да имат рекомендация кой тъкмо антибиотик е подобаващ.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР