Д-р Румяна Трендафилова има две специалности - психиатрия и детска

...
Д-р Румяна Трендафилова има две специалности - психиатрия и детска
Коментари Харесай

Д-р Румяна Трендафилова обяси пред в. "ДОКТОР" има ли епидемия от аутизъм и кои деца са в риск

Д-р Румяна Трендафилова има две специалности - психиатрия и детска психиатрия. Работила е в психиатричния диспансер в Благоевград, а от 2003 до 2016 година - в Клиниката по детска психиатрия на Александровска болница. От началото на 2017 година е детски психиатър в София, в групова процедура “Детско психологично здраве”.

- Д-р Трендафилова, какво схваща актуалната медицина под аутизъм?
- Аутизмът влиза в рубриката на генерализираните разстройства на развиването, дружно с атипичния аутизъм, Синдрома на Аспергер, дезинтегративното разстройство на развиването и Синдрома на Рет.
Признаците на разстройствата от аутистичния набор се появяват от ранното детство до тригодишна възраст, най-често след първата годинка, и не престават през целия живот. При част от децата дефицитите са забележими още в кърмаческа възраст.

При други началното развиване стартира обикновено и внезапно към 1 - 2-годишна възразст развиването стопира. Може да се изгубят добити до тогава умения - свързване с близките, речеви умения, игри. При част от децата регресът е по-отчетлив.

Аутизмът се следи при всички националности и при всички обществени групи. Децата и юношите от аутистичния набор поддържат връзка и се свързват с близките по необикновен метод, имат лимитирани ползи и занимания.

Всичко, което не знаете за заболяването аутизъм, четете в изявлението с доктор Румяна Трендафилова на най-полезния здравен уебсайт Zdrave.to
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР