Д-р Росита Кокотанекова и д-р Николета Кирчева от Българската академия

...
Д-р Росита Кокотанекова и д-р Николета Кирчева от Българската академия
Коментари Харесай

2 изследователки от БАН са отличени с награди „За жените в науката“

Д-р Росита Кокотанекова и доктор Николета Кирчева от Българската академия на науките /БАН/ бяха отличени измежду над 30 кандидатки , присъединили се в състезанието на националната стратегия „ За дамите в науката “. Наградите бяха връчени на гала в Софийския университет „ Св. Климент Охридски “.

Д-р Росита Кокотанекова е основен помощник в Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория към Българска академия на науките (ИА с НАО). Проектът, с който печели, е в региона на физиката – „ Участие в задачата Comet Interceptor/Еволюция на кометни ядра ”. Д-р Кокотанекова има дълготраен опит в проучването на небесните тела , а Международният астрономически съюз отбелязва нейния принос за изследването на метеоритите в пояса сред Марс и Юпитер като дава на един от тях нейното име.

Д-р Николета Кирчева е основен помощник в Института по оптически материали и технологии към Българска академия на науките (ИОМТ) и е член на групата „ Изчислителна химия и молекулно моделиране “. Проектът, с който печели в състезанието, е в региона на химията и е на тематика „ Разработване на различна антибиотична терапия с акцент върху метали с антибактериално деяние: Ag+/Ga3+/Ga-PPIX като иноватовно лекуване “. Научната й активност се концентрира върху проучването на конкуренцията сред метали в биологични и биомиметични системи , с приложение в хранително-вкусовата индустрия, медицината и фармацията.

Вицепрезидентът Илияна Йотова приветства лауреатите, като посочи:

„ Ние, дамите, идваме на този свят, с цел да сътворяваме, носим надълбоко в себе кода на живота. Но дамите сме и откриватели, откриватели. Това го демонстрира животът. “

От близо 900 носители на Нобелова премия от 1901 година насам, единствено 60 са дами, регистрира Йотова.

Националната стипендиантска стратегия „ За дамите в науката “ е в партньорство сред Софийския университет „ Св. Климент Охридски “, Националната комисия за ЮНЕСКО – България и L’Oréal България. Тази година, жури с ръководител акад. Николай Витанов от Софийския университет „ Св. Климент Охридски “, избра трите лауреатки, които ще бъдат наградени със стипендии от 5000 евро . Финансовата помощ е предопределена да подкрепи изследователската им работа в България и да ги стимулира да не престават да се занимават с научна активност.

На церемонията участваха представители на управлението на Българска академия на науките, столичният кмет Васил Терзиев , зам.-министърът на външните работи и ръководител на Националната комисия за ЮНЕСКО-България Елена Шекерлетова , зам.-министърът на образованието и науката проф. Генка Петрова , генералният управител на компанията L’Oreal за България Ваня Панайотова , учени и публицисти .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР