Д-р Радостина Гайдарова завършва Медицински университет в Пловдив през 2016

...
Д-р Радостина Гайдарова завършва Медицински университет в Пловдив през 2016
Коментари Харесай

Д-р Гайдарова: Бариатричната хирургия помага при...

Д-р Радостина Гайдарова приключва Медицински университет в Пловдив през 2016 година След изкаран стаж в научна лаборатория в Мемфис, Съединени американски щати продължава своята следдипломна подготовка в региона на една от най-новите и бързо разрастващи се специалности -  нутрициология /б.а. – просвета за храненето/, в Софийски университет. Стреми се към използването на всички свои познания в региона на храненето и диететиката за постигането на по-добро здраве и качество на живот.

Лекарката е част от екипа на Центъра за безкръвни интервенции към верига лечебни заведения „ Медлайн-Централ Хоспитал “ в Пловдив, който се управлява от доктор Васил Ангелов, чиито насоки са в региона на лапароскопската и хирургията при наднормено тегло. Известният хирург има над 10-годишен опит в тази област, специализирал е в „ Докторс хоспиталс “ в гръцката столица Атина бариатрична и лапароскопска хирургия.

През март центърът провежда едномесечна акция безвъзмездни съвещания за хора с наднормено тегло.

Независимо дали хората затлъстяват поради банкет на непотребни калории, затънал метод на живот, незадоволително сън или имат ендокринни разстройства, едно е несъмнено – това става все по-наболял за България проблем. Тъжно е, че колкото повече хора имат затлъстяване, толкоз повече обществото стартира да го приема за нещо обикновено. Като разследване от това хората, които страдат от този проблем, стават по-склонни да не взимат ограничения за справяне с него, а да търсят единствено краткотрайни решения за моментно понижаване на тежестта. Това е сериозен проблем, тъй като затлъстяването е освен естетически проблем.

- До какви затруднения може да докара затлъстяването?

- Рисковете, които затлъстяването крие за здравето, са доста. Възможните затруднения включват редица познати заболявания - като сърдечно-съдови болести и инсулт, високо кръвно налягане, диабет, някои типове рак. Прекаленото тегло води до заболявания на храносмилателната система като камъни в жлъчката, стеатоза на черния дроб, панкреатит. Затлъстяването може да окаже неподходящо въздействие и върху дихателната система - пациентите са склонни да развият сънна апнея, което съставлява прекъсване на дишането за къси епизоди по време на сън, както и астма. За жал от ден на ден млади дами имат проблеми със забременяването и износването на плода заради съществуването на непотребни килограми.

- Кои са аргументите, които водят до затлъстяването?

- Наднорменото тегло и затлъстяването са резултат от енергиен дисбаланс. Това включва изразходване на прекалено много калории и незадоволителна физическа интензивност. Теглото на тялото е резултат от гени, метаболизъм, околна среда, просвета и социално-икономически статус. Факторите, които предизвикват затлъстяване, нормално са свързани със средата, в която живеем, метода ни на живот, количеството и качеството на храната, която консумираме и физическата ни интензивност.

Но без значение от обстоятелството, че всички ние сме изложени на същата среда, не всеки развива затлъстяване. Известно е, че разликата в получените резултати при хора, които следват идентични тактики с извършения и диета постоянно може да бъде доста огромна. Вече са налице основни доказателства, че такива разлики значително са контролирани от нашите гени. Генетиката дефинира чувствителността на индивида към затлъстяване, когато той е изложен на неподходяща среда, както и метода, по който той дава отговор на диета и физически извършения.

- Как да се оправим със затлъстяването?

- Популярните диети не оказват помощ за тази цел. С диета можем да свалим килограми, а в случай че е лечебна – да помогнем на здравето си, само че това става единствено за избран интервал от време. В момента, в който се върнем към типичната си среда на живот отпреди диетата, нормално изгубените килограми и постигнатото здраве се връщат към предходното си положение. При някои известни диети се следи непрестанно увреждане на здравето заради тяхната небалансираност и настъпателност.

Всеки човешки организъм е неповторим и за това има потребност от персонално отношение. Това, което е потребно за едни, е нездравословно за други. Няма разрешени и неразрешени храни. Адекватното хранене зависи от самостоятелните потребности на индивида и неговия здравословен статус. Важно е всеки един хранителен режим да бъде направен по отношение на потребностите на съответния пациент, да бъде съгласуван с неговата възраст и пол, здравословно положение, метаболитен и хранителен статус, геном. Хранителният режим би трябвало да включва многообразие от артикули, рационално съответствие на мазнини, белтъци и въглехидрати, да е съгласуван с вкусови условия на пациента. Храната би трябвало да бъде механичен, химично и термично щадяща и да е подложена на подходяща  кулинарна софтуерна обработка. Всяко лечебно хранене би трябвало да бъде динамично и да се нагажда към положението на пациента. И не забравяйте, че всяка диета е детайл от една сложна терапия, която има за цел подобряването на здравето на всеки човек.

- Какви други благоприятни условия за усъвършенстване на тежестта съществуват?

- Невинаги методът на хранене и смяната му водят до постигането на мечтаните резултати. Пациентите с наднормено тегло, които срещат усложнение при битката с непотребните килограми, имат опцията да се възползват от този дял на хирургията, който се назовава бариатрична хирургия. Тя може да бъде избор при пациенти с доста огромно наднормено тегло, криещо директен риск за здравето им, тогава когато напъните за загуба на тегло и измененията в метода на живот, храненето и приема на лекарства, са несполучливи. Бариатричната хирургия включва разнородни процедури, които могат да бъдат прилагани върху хора, които имат затлъстяване. Намаляването на тежестта се реализира посредством понижаване на размера на стомаха, посредством премахване на част от стомаха или посредством резекция и пренасочване на тънките вътрешности към стомаха. В България тези способи не са доста познати измежду пациентите, само че истината е, че на Запад са помогнали на доста хора за забележителна загуба на тегло в дълготраен проект, възобновяване от диабет  и възстановяване на сърдечно-съдовите рискови фактори.

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР