Д-р Петър Цанков - пост-докторант по компютърни науки в Швейцарския

...
Д-р Петър Цанков - пост-докторант по компютърни науки в Швейцарския
Коментари Харесай

Д-р Петър Цанков е носителят на голямата Награда „Джон Атанасов за 2018 година

Д-р Петър Цанков - пост-докторант по компютърни науки в Швейцарския софтуерен университет в Цюрих - е носителят на огромната Награда „ Джон Атанасов “ за 2018 година. Основната цел на проучванията му са свързани със основаването на нови способи за автоматизирана отбрана на модерни софтуерни системи, в това число „ умни контракти “ за блокчейн, стратегии, обработващи персонални данни, компютърни мрежи, и други Резултатите от тези проучвания водят до основаването на новаторски системи, които се употребяват всеобщо както в университетските среди, по този начин и в промишлеността. Д-р Петър Цанков основава платформата Securify (https://securify.ch) - първата система за цялостна инспекция на сигурността на „ умните контракти “.

Носител на отличие Грамота „ Награда Джон Атанасов “ в категорията Награда „ Джон Атанасов “ е доктор Димитър Лукарски - лекар по математика от Karlsruhe Institute of Technology, Германия, пост-докторска специализация в Uppsala University, Швеция. Разработките на доктор Лукарски са в направление проучване на опциите разнообразни типове логаритми за решение на огромни и разредени матрици да се показват редом.



Д-р Мария Георгиева е вторият притежател на отличие Грамота „ Награда Джон Атанасов “ в категорията Награда „ Джон Атанасов “. Тя е лекар по логаритми и криптография от L’Université de Caen, Франция и асистент-изследовател в лаборатория по математика към Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL), Швейцария. Най-големите научни достижения на доктор Георгиева са свързани с хомоморфна криптография на правилото на евклидови решетки. Д-р Георгиева има осем патентни оферти в региона на криптографията и осведомителната сигурност

Със документ в категорията Награда „ Джон Атанасов “ президентът отличи Иван Иванов - магистър по изкуствен интелект, ФМИ - Софийски Университет и управител софтуерно инженерство във Фейсбук, Лондон. През 2017 година господин Иванов управлява екипите на Фейсбук, които основават единната платформа за human-in-the-loop computation. Ръководил е и екипи на Фейсбук, занимаващи се с решаването на съществени проблеми в основаването и действието на географски бази данни, както и в региона на битката с подправените профили в обществената платформа. Автор е на 2 патента: Systems and methods for efficient data sampling and analysis и Exhaustive places fetching.

Доц. доктор Красимир Кордов е вторият притежател на документ в категорията Награда „ Джон Атанасов “. Той е лекар по информатика и доцент в Шуменски университет „ Епископ Константин Преславски. Основните му научни ползи са в региона на компютърната сигурност и са свързани със отбраната на информация посредством построяването на криптографски логаритми, вследствие на които са осъществени научни разработки, които са основа на изявления в редица интернационалните списания, по-голямата част от които са с импакт сан или импакт фактор.

На церемонията в Гербовата зала на Дондуков 2 президентът Радев връчи и грамоти “Джон Атанасов - възпитаници и техните преподаватели”. Носителите на оценката са трима - Александър Кръстев и неговият учител Елена Димитрова от Математическата гимназия „ Д-р Петър Берон “ във Варна. Александър Кръстев е притежател на златен орден от Национален пролетен шампионат по информатика – Велико Търново и сребърен орден на Национален есенен шампионат по информатика – Шумен 2017 година, златен орден от Международната олимпиада по информатика в Япония и на златен орден от Балканската олимпиада по информатика в Тимишоара, Румъния; Радослав Димитров и на неговата преподавателка по информатика Бистра Танева в МГ „ Акад. К. Попов “ в Пловдив. Радослав Димитров е притежател на сребърен орден на Националната олимпиада по информатика, заема второ място на Националния пролетен шампионат по информатика, а по-късно и първо място на Национален есенен шампионат по информатика „ Джон Атанасов “, притежател е и на бронзов орден от Международната олимпиада по информатика, провела се в Япония, както и на сребърен орден от Балканската олимпиада по информатика в Тимишоара, Румъния; Александър Иванов и преподавателката му Диана Балева в МГ „ Гео Милев “ в Плевен, които показват България в надпреварите по осведомителни технологии в страната и чужбина. Александър Иванов е първи с заключителен резултат 90 точки за своя план Task Tester (категория – приложни програми) в самостоятелното класиране на Националната олимпиада по осведомителни технологии през 2018 година в Търговище.

Държавният глава връчи и документи в същата категория на младежи, представящи елитни образователни заведения от цялата страна, както и грамоти „ Джон Атанасов – дебютен пробив в компютърните науки “ за възпитаници и студенти, постигнали през последната година високи резултати с авторските си планове.

Носители на документи за план с висок публичен принос са Ива Цолова и Йоана Колева, съавтори на платформата JAMBA, план на Фондация “Соушъл фючър”, която има за цел да обезпечи еднакъв достъп до информация, обучение и старт на кариерата. Със документи бяха отличени и Мартин Димитров и Лиляна Деянова – съавтори на платформата CIVI, както и Йордан Джамбазов, софтуерен началник на плана „ Университет с отворен код “, който оказва помощ на експерти и учащи се да потвърждават и развиват своята академична и кариерна еднаквост оттатък национални и институционални рамки, предоставяйки им цифров портфейл за предпазване на техните постижения, основан върху дистрибутирана блокчейн технология.

С грамота за дебютен пробив в компютърните науки президентът отличи Ивайло Желев, възпитаник в ППМГ " Васил Левски ", Смолян за плана " Обезшумяване на цифрови изображения ", който се концентрира върху редуцирането на цифровия звук, присъстващ в радиографските изображения и приложение в обработката на рентгенови фотоси и астрономически фотографии. Отличие в същата категория получиха и Иван Даниелов Иванов, възпитаник в Американски лицей, гр. София за научния му план в областта на изкуствения разсъдък - „ Подобряване продуктивността на унитарни рекурентни невронни мрежи и тяхното приложение за решение на разнообразни проблеми от действителността “, както и Николай Пашов - Ученик в 91 НЕГ " Проф. Константин Гълъбов " в София за плановете: „ Оптичен кардиограф “, „ Farseer – Изготвяне на 3D Модели с Лазер и Камера “ и „ Идентифициране на мозъчни кафези чрез Ненадзиравано Машинно Самообучение с Автоенкодер и Клъстеризация “. В същата категория Румен Радев връчи и документи на младежи, представящи елитни образователни заведения от цялата страна.

Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР