Д-р Петър Марков е епидемиолог, преподавател в Оксфордския университет. Коментарът

...
Д-р Петър Марков е епидемиолог, преподавател в Оксфордския университет. Коментарът
Коментари Харесай

Български пидемиолог в Оксфордския университет разкри защо е важно да знаем и следим ситуацията в Италия

Д-р Петър Марков е епидемиолог, учител в Оксфордския университет.

Коментарът му по тематиката за разрастващата се зараза от короноварис е от профила му във "Фейсбук ":

"Първо ще стартира с това че новината на деня през днешния ден не е че има два нови случая на ковид в България. Истинската новината на деня е е че няма 20.

Първи смъртен случай на коронавирусa у нас

От конференцията: „ Мъж и жена – семейство – мъжът е постъпил през вчерашния ден с обострена дихателна непълнота. Жена му е постъпила през днешния ден в тежко положение, незабавно е интубирана в шокова зала “ (коментарът е писан преди от щаба за битка с ковид да оповестят, че дамата е умряла - бел.р.). Тези пациенти са към този момент надлежно тежко и сериозно заболели, само че профилът е отново същият като дотук, в поддръжка на това, за което писах през вчерашния ден и оня ден – хора с напреднала зараза или болест и без история на пътешестване в чужбина (вижте мненията от през вчерашния ден и предходния ден). Пожелавам на тези хора да оздравеят и да се оправят изцяло. Но тази два случая, и по-специално обстоятелството че дамата е интубирана (сложена на командно дишане) още при постъпването илюстрират доста добре тематиката, която ме занимава от следобяда насам, и която е доста, доста значима.

Седми случай на ковид в България

Какво се случва сега в Ломбардия? Броят на заболелите и епидемията там в този момент са стигнали до сериозни размери във връзка с способността на лечебните заведения да ги лекуват. Тежките случаи там към този момент са толкоз доста че неведнъж надвишават потенциала на всичките интензивни отделения в региона. Малко переспектива: Ломбардия е най богатата провинция в Италия. Провинцията генерира сред ¼ и 1/3 от целия брутен народен артикул на страната, която пък е в десятката на най-богатите страни в света и члена на Г7. В Ломбардия са най-добре оборудваните и най-многото лечебни заведения на глава от популацията по отношение на всички други провинции в Италия. Помнете това, до момента в който четете по-надолу. От сътрудници лекари работещи в реанимации в региона на Бергамо и на юг в Ломбардия, разбираме че сега за всяко легло с инсталация за обдишване има няколко пациенти, които в случай че не бъдат сложени на командно дишане ще умрат. Лекарите би трябвало да взимат ужасни решения и да отхвърлят на хора приемане в реанимация тъй като няма къде да ги сложат. В Италия са решили да приоритизират хората съгласно оставащите им години живот (!!!). Т.е. дават преимущество на по млади тежко заболели пациенти за интензивна терапия. Това са непостижими и безчовечен сложни решения – да избираш кой ще живее и кой ще почине. Никога не бих желал да съм на мястото на тези сътрудници. Резултатът от това е, че в случай че човек в преклонна възраст се болести, и развие тежко заболяване, то той ще почине тъй като на практика ще му бъде отказано животоспасяващо лекуване. Мои сътрудници, които са от района ми споделят че са сложили възрастните си родители под „ домакински арест “, носи им се храна и се обслужват от техни по-млади близки с кола тъй като заразяването им би било съвсем еднакво на смъртна присъда.

Италиански доктор за ковид: Никой не беше квалифициран за такава жестокост

Това е обстановката в северна Италия в резюме. Защо е значимо да я знаем? Важно е тъй като ни демонстрира бъдещето за нас в България. Кривата на епидемията във всички страни в Европа е горе долу една и същата – на стръмно експоненциално повишаване. Просто в другите страни е в друго напреднала фаза. В множеството страни модела на повишаване е горе долу подобен: ден едно: 2 случая, ден две: 150 случая: една семица по късно: 1500. Приблизително по този начин беше в Италия, по този начин беше във Франция, в Испания (вчера рапортуваха 600 случая, за едно денонощие удвоявайки броя им на 1200) и така нататък В България за в този момент сме единствено на 6 доказани случая. Не виждам рационални аргументи да чакаме че у нас нещата ще протечат по-различно. Новият ковид е par excellence пандемичен вирус. Той по този начин се популяризира. Освен това откриването на случаи сериозно зависи от практиката на тестване, прецизно следване на транспортни и лабораторни протоколи, типовете проби и систематичността или пък положително прицелване на тестването в верните високорискови групи от популацията.

Роден юрист разкри кой е патентовал COVID-19 още през 2014 година

Ако сега неразкритите случаи в България са от порядъка на десетки (оптимистично допускане), то най-вероятно до 2 седмици би трябвало да чакаме първите систаматични презентации на сериозно заболели, може би по 1-2 на ден които ще имат потребност от интензивна терапия и обдишване. При експоненциално повишаване след месец случаите ще са в порядъка на стотици и тогава можем да чакаме постъпващите тежко заболели да стартират да доближават десетки дневно. Това ще стартира да оказва сериозен напън върху отделенията за интензивно лекуване и да надвишава потенциала им, изключително като се има поради че тези заболели би трябвало най-често да престоят там седмица или повече. Такива тежко заболели случаи също по този начин (поради самото естество на инфекциозните болести) е доста евентуално да са съсредоточени на няколко места в страната, най-малко в началото, а не отмерено разпределени. Това ще докара до изключителна, свръхмерна натовареност на тези центрове, изключително в случай че са в градове с по-малки лечебни заведения.

Шокиращи фрагменти от болничното заведение в Дупница, където ще се лекуват заболели от ковид

Какво следва от всичко това? За мен сериозно значимият извод е че страната, спешният щаб, държавното управление и огромните общини би трябвало незабавно да стартират да екипират всички регионални лечебни заведения с съвременно и дейно съоръжение за обдишване. Това би трябвало да стартира незабавно. Колкото по-рано, толкоз по-голям би бил шанса че ще го имаме когато ни би трябвало. В момента всички страни в Европа интензивно вършат тъкмо това - търсят и купуват такова съоръжение. Знам че даже все още набирането на такова съоръжение е проблем, изключително с директно снабдяване. Но когато във всички страни в Европа случаите станат с хиляди към този момент ще е невероятно, в случай че го желаеме за следващата година. Междувременно стотици лечими случаи ще загинат. Отделно би трябвало да има проект по какъв начин на незнайните към този момент места където ще имаме огромно скупчване на тежко заболели да можем в действен порядък да доставим инсталация и кревати за интензивна животоспасяваща терапия в изолираност. Когато имаме такива случаи може да не е най-разумното от позиция на епидемиологичен надзор да ги возим с коли за спешна помощ до София (въпреки че при липса на локален потенциал в края на крайщата, това ще се наложи да правим).



Novini.bg ви дава опция да следите настоящите данни за смъртоносния китайски ковид в действително време:


Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР