Д-р Петър Калев работи по създаването на медикаменти за лечение

...
Д-р Петър Калев работи по създаването на медикаменти за лечение
Коментари Харесай

Български учен е част от международен екип, който търси нови начини за борба с рака


Д-р Петър Калев работи по основаването на лекарства за лекуване посредством по този начин наречената „ таргетна терапия”

Български академик е част от интернационален екип, който търси нови способи за битка с онкологичните болести.

Д-р Петър Калев е молекулярен биолог, който изследва раковите болести. Завършва магистратура в България, специализира в Белгия и Харвард. Сега работи по основаването на лекарства за лекуване посредством по този начин наречената „ таргетна терапия”.

„ Тоест целеустремено се основават медикаменти, които регистрират генетичните характерности на пациента и неговото злокачествено образувание. Така да вземем за пример, в случай че пациентът има характерни разновидности, ние можем въз основата на тази информация да разработим медикаменти, които ще повлияят растежа на раковите клетки”, изясни той пред bTV.

Петър Калев е измежду учените постигнали триумф при проучването на саркома на Юинг – тип рак на костите, който визира най-вече деца и юноши. Тестовете, извършени в Бостънската детска болница, демонстрират, че клетките на саркома умират, в случай че ензимът, наименуван CDK12, се изхвърли генетично или химически се инхибира.

„ Ние работим в огромни колаборационни планове със Западна Европа и Китай, които ни разрешават да изпълним нашите идеи”, уточни още ученият.

В България също се ползват таргетни лечения, които демонстрират успеваемост при пациенти с карцином на гърдата, бъбреците, дебелото черво и белия дроб.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР