Д-р Нина Илиева е общопрактикуващ лекар и педиатър - Д-р

...
Д-р Нина Илиева е общопрактикуващ лекар и педиатър - Д-р
Коментари Харесай

Типичните за лятото оплаквания се повлияват добре с хомеопатия


Д-р Нина Илиева е общопрактикуващ доктор и педиатър



- Д-р Илиева, какви са преобладаващите недоволства на пациентите през летния сезон?



Срещат се както вирусни инфекции на горните дихателни пътища, по този начин и летни стомашно-чревни. Особено при почиващите на море зачестиха недоволствата от разстройство и повръщане. Типични сега са също херпангините и коксаки-вирусните инфекции, така наречен болест „ уста-ръка-крак”. Тя се изявява с мъчителни мехурчета в устната празнина, с бистра течност, след пръсване остават дребни мъчителни ранички. По дланите на ръцете и стъпалата се появява макулопапулозен обрив и мехурчета. Протича с висока температура. Лекува се симптоматично и с противовирусни препарати.

В момента има и повече случаи на варицела, по-рядко на скарлатина. При респираторните вируси най-сериозните затруднения са от страна на дихателната система - пневмония, бронхиолити, бронхити и отити, които са доста неприятни.



- Какво препоръчвате на пациентите си да не пропущат да сложат в аптечката си, когато потеглят на отмора?


Една огромна част от пациентите ми са при мен тъкмо за това, тъй като желаят да се лекуват с хомеопатия. Винаги им предлагам да имат да вземем за пример Шуслерови соли № 3, 5 и 8. Повишената температура доста добре се повлиява от соли №3 и №5 – разтварят се в 2 чаши топла вода (за дребните деца по 5 табл. от всяка сол, а за по-големи деца и за възрастни – по 10 табл.) Отпива се през 5-10 минути от течността с периодично повтаряне на чашите. Сол № 3 е главно средство, както за имунната система, по този начин и при всевъзможни форми на инфектиране, при контузии, изгаряне и други Ролята на сол № 8 е да помогне против обезводняване.

Силно предлагам и хомеопатичното лекарство Окубака – изключително за тези, които потеглят на път. Върши чудесна работа при повръщане и разстройство и е уместно за цялото семейство. Още при първи признаци на стомашно неразположение предлагам да се взема по 1 доза (10 глобули) на всеки час. Има доста добър резултат.



- Кои признаци са сигнал за сериозен проблем при дребните деца?


При вирусни инфекции с разстройство и повръщане родителите би трябвало да са изключително деликатни да не се стигне до обезводняване. Да следят детето - в случай че езикът става по-сух, в случай че то става по-вяло и отпаднало, в случай че цветът на урината е по-концентриран. При дребните бебета фонтанелите хлътват, кожата става по-суха, те са отпуснати, плачат без сълзи. Жаждата е късен признак на дехидратация.

- При повръщане и разстройство по какъв начин можем да разберем дали е хранително натравяне или вирусна зараза?

Трудно е да се дефинира в началото, в случай че не се направи микробиологично проучване. Признаците са сходни. При по-тежките бактериални инфекции като дизентерия и заразяване със салмонела има други присъщи признаци. Примерно при дизентерията има многократни изхождания със мощни болки и воднисти изпражнения. Може да се стигне до така наречен „ дизентерийна храчка” – гной, слуз и кръв в изпражненията. При салмонелата най-често става въпрос за хранително отравяне, в резултат на незадоволителна термична обработка на храна, съдържаща яйца. Бебетата даже могат да се заразят от прахуляк, съдържащ бактерии от въздуха. Изпражненията са воднисти, зелени, по-рядко с кръв. При този вид зараза всекидневно са наранени по-голям кръг хора и всички се разболяват по едно и също време. За благополучие двете болести се срещат рядко.

Свързани публикации.. Летен здравен справочник с Шуслерови соли 10: Хрема 6 Летен здравен справочник с Шуслерови соли 9: Повръщане 0 „ Летен грип “ няма. На какво се дължи диарията през лятото? (І част) 0

През лятно-есенния интервал се среща и хепатит А, който е обвързван с потреблението на храна от нечисти ръце или на неприятна хигиена при подготвяне на храната. Затова би трябвало да сме доста деликатни с избора си тук-там за хранене. Не купувайте на децата лакомства на плажа или от сергиите на улиците. Изкушението е огромно, само че може да има тежки последици.



- Каква е диетата при стомашно-чревни недоволства и по какъв начин да се зареждаме след нея?


При недоволства от диария и повръщане са позволени главно варени картофи, ориз или моркови, солети, бисквити, изгорял самун. При бебетата, в случай че се постанова, се минава на лечебни млека.

Много е значим моментът със зареждането. Преди да стартира то е добре най-малко 2-3 дни да има естествени изхождания. След което се вкарват постопенено всички храни, като последни остават месо, масло и жълтък. Нека храната да е щадяща, в това число и зеленчуците. Всичко да е варено, задушено, печено.



- Лятото е подобаващ интервал да укрепим имунитета на най-малките – какви са вашите препоръки към родителите?


Най-доброто за децата е закаляването, като се почива и на море, и на планина. Разходките навън, на чист въздух в подобаващи часове – заран рано и след 17 часа, са извънредно значими за здравето им. В кърмаческа възраст не се предлага излагането на бебетата на плажа. Престоят им на морския бряг би трябвало да става с постепенна акомодация. Бебетата и дребните деца не трябва да стоят на плажа по през целия ден, изключително по обедните часове. И друга неточност, която доста родители вършат – обличат децата си в доста облекла даже в горещините. Нека през лятото те да са уместно облечени и със съответните ограничения за слънцезащита.

По отношение на подсилване на имунитета предлагам на моите пациенти имунната композиция Шуслерови соли: №3, №6 и №7. Добре е да се направи в края на лятото курс от 30-40 дни с по 3 табл. от всяка сол на ден. По мои наблюдения, в случай че създадат тази имунопрофилактика, през есента и зимата или не боледуват, или при заболяване всичко минава по-бързо и по-леко.

В яслената възраст и в детските градини непрекъснатото недоволство на майките е, че децата имат хрема. Като цяло страховете им във връзка с това са безпричинно високи. Трябва да схванат, че хремата е методът за естествено пречистване на носната лигавица. Това че има обособяване на секрет не значи, че детето е болно и че би трябвало непрестанно в нослето да се пръска нещо. По този метод повече вредят, в сравнение с да му оказват помощ. Подходящо е при първи признаци на хрема да се ползва Шуслеров мас №3 - малко количество от него се намазва от двете страни на носа и в самото начало на ноздрите 3 пъти на ден.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР