Д-р Николай Цуцумански е началник на „Клиника по детска ортопедия

...
Д-р Николай Цуцумански е началник на „Клиника по детска ортопедия
Коментари Харесай

Д-р Николай Цуцумански постави най-точната диагноза на София

Д-р Николай Цуцумански е шеф на „ Клиника по детска ортопедия и травматология “ в Пирогов. Завършва медицина през 1994 година, а от февруари 1995 година работи в „ Пирогов “.
Придобива компетентност през 2000 година През 2010 г придобива и компетентност по „ Здравен мениджмънт”.
Д-р Цуцумански има опит в ръководенето на медицински центрове. Ежегодно взе участие в конгреси в България и чужбина. Член е на БОТА.
Научните му ползи са в региона на детската травматология, спортната травматология, ски и сноуборд контузиите.
Малкото останало свободно време той посвещава на изобразителното изкуство и историята.
През 2012 година и 2014 година е почетен с наградата „ Лекар, на който българите вярват”.
Сега той е претендент за общински консултант в София от партия АБВ. В изявление за Агенция БЛИЦ доктор Цуцумански разкри кои са главните неща, за които ще се бори, в случай че стане част от столичната администрация. Кои са допирните точки сред опазването на здравето и политиката и по какъв начин ще излекува София от проблемите. Каква е допирната точка сред медицината и ръководството на София? Допирните точки в действителност са доста. В медицината аз съм в компетентност, в която човек би трябвало да реагира бързо и да оказва помощ на хората. Това са допирните точки. 25 години работя като доктор и считам, че съм оказал помощ на много хора Един човек би трябвало да бъде обществено зает и да направи живота на хората по-добър. Всеки един от нас би трябвало да направи нещо в живота си за останалите. Как бихте съдействали за развиването на града? Нашият град има ужасно доста проблеми, които би трябвало да се решат. Като се стартира от инфраструктурата, разрушения асфалт, неналичието на тротоари, даже на осведомителни табели, липса тук-там, където децата да играят. Градът е извънредно нечист с фини прахови частици. В последно време не съм забелязал да се чистят и мият постоянно улиците, а това е значимо. Смятам, че замърсяването на въздуха в София води до нарушение на здравето на всички, освен на децата, само че и на възрастните хора.
Друг проблем е неналичието на канализация в доста региони на София. Дори и в квартали, които се дефинират като „ богати. Имаме крайни квартали, които са гета. Това нещо води до увеличението на всевъзможни инфекции в града.

В тези квартали, където 90% от хората не са здравно обезпечени, може да си визиите до какво води това нещо. Един доктор постоянно може да даде приноса си за една по-добра и здрава градска среда. А по какъв начин бихте решили проблемите, които споменахте? Започвайки от базата, както се е почнало преди 100 години. Първото нещо е да изградим канализации и пречиствателни станции. Важно е водата ни да е съответно пречиствана. Улиците би трябвало да се мият по-често. Добре е да се усили броят на детските градини. Хубаво е да се вършат повече профилактични прегледи на деца и възрастни. Как решихте да сте част тъкмо от листата на АБВ? Всеки човек има своя позиция в живота си и това, което АБВ предлага е покрай душата ми, другояче нямаше да съм тук. Нямам никакви други мотиви да го върша. Припознавам ги и концепциите им са ми близки. Ако трябваше да поставите диагноза на София, каква би била тя и какво лекуване ще предпишете? Има едно заболяване обструктивна белодробна болест. При нея човек се задъхва доста и лекуването е доста мъчно и доста сложно. За Вас София е…? Моят роден град. Аз съм роден тук. Мил ми е този град. Обичам го. Обичам и планината, и града, и всички, които са в него. Много ме боли, когато виждам тези неща, които се случват сега – безкрайните поправки да вземем за пример. Представете си един пациент, който би трябвало да бъде опериран. Когато влизаме в залата знаем, че би трябвало да свършим интервенцията да вземем за пример за един час. Ако го оперираме 5 часа, ще убием пациента. Това се касае и за нашите поправки. Не може да са безкрайни. Всяко нещо се прави за несъмнено време. Когато нещо се прави ужасно дълго, то мога да ви подсигурявам, че има нещо гнило в цялата тази работа. Какво може да се направи за възстановяване на здравословното положение на столичани? Може да се направи доста за общинското опазване на здравето. Доста от ДКЦ-а са в кошмарно положение. Последните 30 години не е строено нещо от страната огромно. Това са едни хубави здания, които обаче са направени преди време, а сега множеството от тях са в окаяно състояние. Има и такива в положително. Това е разследване на големите старания, които са положили доста от шефовете на ДКЦ. Само хубави здания обаче не са задоволителни. Вътре в тях би трябвало да има експерти в болничната помощ. Те би трябвало да бъдат привлечени с съответни условия, в които да могат да работят – приказвам за материална база и инсталация. Това е за богатството на хората.
Средата на живот не е добра. Има доста инфекции заболявания в ромските квартали. Свидетели сме на претъпканост на избрани региони на София, на неналичието на съответно опазване на здравето в циганските гета. Тези хора нямат съответно здравно лекуване. Те не обичат имунизациите. Там също няма канализация.Представете си какви заболявания и инфекции се развиват при тях. Всичко това обаче сапроблеми, които са преодолими. За задачата би трябвало да заложим и на образованието. То е доста значимо, би трябвало да има стратегия, която да им коментира всичко. Как софиянци усещат последствията от не задоволително положителното ръководство на града? Преди време направихме серия от прегледи. Искам да кажа, че децата от централните софийски региони наподобяват доста по-болни от тези в крайните. Причините са мръсният въздух и пренаселеността. Всеки може самичък да си направи изводите, аз съм си ги направил за себе си. Какви ограничения съгласно вас би трябвало да се подхващат в битката против мръсния въздух в града? Метрото е прелестна концепция, хубаво е, че се прави, само че какво става с един квартал като „ Младост “? Всичките му поданици излизат от една улица, която е с четири ленти. Сутрин се минава един сектор от два километра за 30-40 минути. Никой не е строил инфраструктура, само че пък в същото време се построяват някакви големи количества здания. Там има ли обособено място за спорт, отдих и забавление? Това не съществува в София, а това в действителност е здравето. Израснал съм на ул. „ Раковски “ и бул. „ Дондуков “. Тогава София се миеше отлично, в този момент не виждам да се мие. Как няма да има прахоляк. Не може да упрекваме Сахара, че все има дъжд от там. Нещата са обикновени.

Важно е колите да се мият постоянно. Не са хубави дизелите, изключително старите модели, които в последните 10 години наводниха София. Има способи, по които хората да бъдат подтиквани да си купят нова кола. Когато има допустим лизинг на нови коли, който е съответен на приходите на жителите, те ще желаят да си закупят возило. Не е нужно да караш мерцедес на 15 години, това не е комфорт. Може да се качите на по-скромна кола, която ще прави същата работа.

Интервю на Вероника МАРТИНОВА, БЛИЦ

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР