Д-р Николай Михайлов е прекарал година и половина в Лондон,

...
Д-р Николай Михайлов е прекарал година и половина в Лондон,
Коментари Харесай

За избора да бъдеш лекар в България, а не в чужбина

Д-р Николай Михайлов е прекарал година и половина в Лондон, работейки в няколко отделения по съдова хирургия. Завършва медицина през 1994 година в МУ Пловдив, специализира хирургия и от 1999 до в този момент се занимава със съдова хирургия и ангелогия.

Къде сте учили или работили в чужбина?

Работил съм в отделенията по Съдова хирургия в Лондон (Royal Free London NHS Foundation Trust /Royal Free Hospital /, Leeds Teaching Hospitals NHS Trust / Leeds General Infirmary).

Колко време бяхте в чужбина?

Общо съвсем 18 месеца.

Кога се върнахте в България?

В края на юли месец 2015 година.

Сега къде работите и на каква позиция?

Работя в две лечебни заведения - УМБАЛ „ Пълмед” като шеф на Отделение по Съдова хирургия и в ДКЦ „ Пълмед “ – доболнична помощ.

Опишете работата си с няколко фрази?

И в двете лечебни заведения, в които работя, правим в съвсем цялостен размер и на модерно равнище всички планови и незабавни съдово – реконструктивни интервенции, касаещи патологията на артериалните съдове, с изключение тези на сърцето и на гръдната аорта. Извършваме главните типове оперативни намеси за варикозна болест и за обезпечаване на непрекъснат съдов достъп за хемодиализа. Работата ми е динамична, забавна, виновна, изискваща физическа и психическа устойчивост, положителни умения за другарство с разнообразни пациенти и сътрудници от моята компетентност и всички други специалности.

Защо избрахте да се върнете в България?

За да бъда почтен, би трябвало да призная, че отпътувах в Обединеното Кралство като относително одобрен в Пловдив съдов хирург, с непрекъснато работно място в реномирана болница и клиника, в която се работеше на високо за България равнище и с значителен брой пациенти. Това ми даде опция да оценя работата си в тези две извънредно реномирани за Англия лечебни заведения от друга, по-критична позиция. След този не доста нескончаем, само че и никога къс престой, си дадох сметка, че опазването на здравето и в частност съдовата хирургия в напреднала европейска страна като Обединеното Кралство, също изпитват съществени компликации в някои аспекти от действието си и надалеч не всичко е съвършено проведено, както смятах преди да отпътува. С две думи там видях и срещнах експерти и неща на международно равнище, само че и се сблъсках с компликации и проблеми, които в България не съществуват. В последна сметка разбрах, че макар огромния брой проблеми и недофинансирането на опазването на здравето и лечебните заведения в България, и тук може да се работи медицина и съдова хирургия на положително равнище.

Защо бихте посъветвали младежите да се върнат в България?

Не бих споделил, че наложително ще ги поучавам да се връщат в България. Бих ги посъветвал и поощрил да заминат в чужбина, да поработят там и персонално да се уверят в преимуществата и минусите на опазването на здравето в Европейските страни, само че и да не подценяват опциите за образование и работа в България. Накратко считам в днешния глобализиращ се свят, да не приказваме за Европа, днешните млади лекари имат опция и са длъжни да извлекат най-хубавото за себе си, и в следствие за своите пациенти, като не се лимитират да работят и учат в една страна.

К акво бихте споделили на тези, които считат, че в България няма бъдеще?

Бих им споделил, че не са напълно прави, тъй като мисля, че бъдещето на останалите европейски страни не е доста по-светло от това на България. Освен това в действителност считам, че най-малко в известна степен бъдещето ни зависи от самите нас.

Какви бяха трите най-големи провокации пред Вас, когато се върнахте?

Сравнително късият ми престой в чужбина и това, че се върнах на същото работно място не са поставяли особени провокации пред мен. Може би мога да нарека предизвикателство започването на работа и основаването с мое присъединяване на работеща Съдова Хирургия в УМБАЛ Пълмед, което към момента не мога да кажа че е изцяло преодоляно.

Какви съгласно Вас са трите най-големи преимущества на живота и кариерата в България?

Това, че човек живее и работи в личната си страна, заобиколен от семейство и другари. Начинът ни живот и разбиранията ни за него са много по-различни от тези на хората в Западна Европа. Възможностите за образование и развиване надалеч не са толкоз дребни, колкото ни се коства.

Какво Ви липсваше най-вече, до момента в който бяхте в чужбина?

Семейството, приятелите, методът на живот.

Опишете живота си в България накратко?

Спокойствие, забавна и напрегната работа, носеща задоволство, само че и разочарования, вълнуващи и разнообразни способи за физическа и психическа почивка.

Каква е вашата формула за триумф?

Добро обучение, което обаче би трябвало непрекъснато да се добавя и развива, наложително доста труд, положителни връзки с сътрудници и пациенти, дарба да отсяваш значимото от незначимото, и умеене да не пилееш време и сила за незначимите неща.

Виж свободните позиции в ДКЦ ПЪЛМЕД ООД

P.S: "Аз избрах България " е взаимна самодейност на Zaplata.bg и Държавната организация за българите в чужбина.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР