Д-р Николай Илиев е роден през 1973 г. След дипломирането

...
Д-р Николай Илиев е роден през 1973 г. След дипломирането
Коментари Харесай

Инвазивният кардиолог д-р Николай Илиев: Да търпиш болка в сърцето не е геройство, а самоубийство

Д-р Николай Илиев е роден през 1973 година След дипломирането му в Медицинския университет в София специализира " Вътрешни заболявания ", " Кардиология " и подспециалност " Инвазивна кардиология ". Работил е в болница " Св. Екатерина " гр. София и се е учил при проф. Чирков, проф. Джоргова, проф. Иво Петров, доцент Димитров. Работил е и в съдова хирургия с еходоплери и ангиографии, с инвазивно лекуване на периферни болести. Една от най-сериозните му специализации в Германия е за лекуване на периферни съдове. Работил е и в Националната кардиологична болница с проф. Гочева и проф. Трендафилова.
Д-р Илиев, Вие дойдохте в Смолян като доктор избавител и за Вас към този момент се приказва с необикновен екстаз. Кой сте Вие?
Казвам се Николай Илиев. Роден съм в Смолян, приключих Математическата гимназия тук, а след това Медицинския университет в София. Работил съм в най положителните клиники в България. Вие употребявате доста мощни думи, а съгласно мен това, което се случва, е нещо напълно обикновено и много от дълго време трябваше да се случи.
Визирате разкриването на инвазивна кардиология в Смолян?
Да. Неслучайно аз избрах тъкмо тази компетентност. Тя дава най-бързи и осезаеми резултати при вярна интервенция по отношение на пациента. Тя е най-акцентирана и разрастваща се в целия свят, тъй като оказва помощ най-вече на хората в зряла, трудоспособна възраст. Това са тези, които след нашата процедура, още веднъж се връщат да работят пълноценно. В Америка, Европа, Япония - мощно развитите страни, служащият се цени извънредно доста. На всеки, който има сърдечен проблем и е в дейна възраст, се дава късмет по най-бързия метод да се върне още веднъж на работа и да бъде потребен.
В какво положение идват пациентите при Вас и какво се случва, до момента в който са в ангиографската зала?
Най-общо ги разделяме на две групи. Пациенти, които имат предхождащи, до известна степен ясни недоволства, свързани с тежест, болежка, стягане в гърдите или отмалялост при нормални физически старания. Тях ние назоваваме пациенти със постоянни исхемични недоволства, а другият вид са пациенти с остро настъпили недоволства. Бих желал посредством Вас да насочва зов и да обостря вниманието на жителите, тъй като над 60-70% от вярно поставената диагноза е тогава, когато самият пациент сигнализира в точния момент и съответно за своите недоволства. В развитите страни непрекъснато се вършат излъчвания и се разясняват тези остри положения и наблягам - без да се основава неуравновесеност. Всеки, който получи новопоявила се, остра гръдна болежка, която продължава повече от 10-15 минути, по най-бързия метод би трябвало да потърси незабавна здравна помощ. Това ще докара до доста по огромна успеваемост от процедурата и до запазване на сърдечния мускул и сърдечните кафези. Колкото по-навреме пациентът пристигна, толкоз изгодата е по-голяма. Колкото пациентът повече стои в къщи, чака и се надява да му мине, е съдбовно за него.
На процедура с Вашата интервенция предотвратявате или трайна инвалидизация, или гибел?
Точно по този начин. Ако цялата верига работи съответно и пациентът пристигна в точния момент, ние имаме опция за 100%-во възобновяване. Ще ви опиша за момичето, което извади духа от бутилката и даде началото на нашата активност. Тя ни беше и първата пациентка преди два месеца. Младо момиче, на 29 години, което беше получило тежест в гърдите до момента в който е на работа. Колегите й реагират съответно и незабавно я докарват в болничното заведение. При идването при нас към този момент е с цялостната картина на изострен инфаркт на миокарда. Ние се организирахме доста бързо и след 1 час тя беше изцяло възобновена. След две седмици на надзорен обзор при доктор Шехова (началник на Кардиологично поделение в МБАЛ – Смолян, б.а.) се откри, че сърдечният мускул е безусловно без никакви провали.
След какъв брой време я изписахте?
На по-следващия ден. И най-значимото - беше с минимално увреждане на сърцето, което я прави безусловно пълностоен човек, който може да забременее, да роди, да работи, да бъде майка и брачна половинка.
Защо в Родопите към момента търпението при болежка се смята за мъжество?
Аз съм удовлетворен и благополучен, че имам опцията да се докосна до съвсем всички елементи на България. Търпението и стоицизмът не е единствено родопска линия, а национална, само че при нас в действителност е повече подчертана. Свързано е и с нашата народопсихология, и с историческото ни минало. Но аз бих желал да подчертая, че търпението, когато се касае за човешкото здраве, не е мъжество, а същинско самоубийство.
Най-инфарктният случай, откогато сте в Смолян?
Всеки случай е самостоятелен и необикновен и изисква оптималната централизация, оптимално отдаване. Разликата е в степента на увреждане на съдовете. Има пациенти, които стискат по 2-3 години, а през това време съдовете не престават да се повреждат и запушват. Вчера имахме подобен пациент - мъж под 60 години, който от 20 години е с диабет. Миналата нощ към този момент не беше издържал на болката и потърси помощ. Оказа се, че всички съдове на сърцето са изцяло запушени. При тези условия бяхме принудени да го изпратим незабавно за оперативно лекуване. Нашата методика въпреки всичко си има ограничавания и по тази причина апелът ми е пациентите да идват в точния момент, с цел да не стигаме до сериозни моменти.
Имали сте и 15-годишна пациентка от Варна преди дни, при нея какво се беше случило?
Обикновено тези неща се случват вечер, по неразбираема причина, или рано заран. Обадиха се от болничното заведение за сериозен случай. Оказа се, че момиче на 15 години се е преобърнало с колело. За злощастие спирачката на кормилото, която е остра, се е забила в слабините и е прекъснала единия от основните кръвоносни съдове на крайници. А другата част от кормилото е размачкала другия кръвоносен съд. Практически с изключение на голямата кръвозагуба, кракът й бе изпаднал в положение, наречено исхемия - цялостно обезкръвяване. Докарвайки я по неотложност, травматологът доктор Стаевски съумява да прекрати кървенето, само че кракът остава леден и мъчно преносим. След като бързо оценихме обстановката, а бащата беше доста съответен и рационален и поддържа незабавната интервенция пред опцията да я транспортират до Пловдив, което щеше да е съдбовно за крайници. Успях да отпуша смачканата артерия и кракът възвърне незабавно жизнеспособност.
Какво значи да се отпуши смачкана артерия?
Не напълно в дословния смисъл. Това е артерия, понесла сериозна контузия, в резултат на която се е образувал тромб вътре в нея. От тази контузия се наранява и вътрешният пласт на артерията, който е доста сензитивен. Но откакто премахнахме тромба, кръвотокът се възвърне, а и този пласт има способността доста бързо да се възвръща. Още на другия ден момичето беше устойчиво. На втория ден след изписването бяха минали през съдова хирургия в Пловдив. Колегите им споделили, че детето може да се прибере у дома, тъй като лекуването окончателно е завършило. В болница то беше към 30 часа.
Кое в тази работа е най-голямото тестване за Вас, с висок адреналин, с паника и свито сърце ли тръгвате към ангиографската зала?
Повече от 12 години се занимавам с тази активност. Достигнал съм до положение, в което потеглям с безспорна рутина. В мен няма чувство за боязън и терзание – те единствено пречат, въпреки че постоянно нещата са незнайни. Това е предизвикването в нашата специалност. Ти тръгваш с обикновен метод и когато лекарят е натрупал опит, в главата му са множеството разновидности, които чака да открие там. Ако въпреки всичко се появи нещо изненадващо, може да сътвори дискомфорт, само че тук се намесват опитът и знанията, които ти разрешават да се оправиш. Да, обстановката с това момиче криеше неизвестности. Знаех, че има два разновидността - или да е откъсната и другата артерия, или да е смачкана с тромб, само че по-вероятно беше второто. Тръгнах напълно уверен в това, което би трябвало да направя. Може би това беше и причина бащата на момичето да ми се довери изцяло. Ако шикалкавех, в случай че не бях уверен в това, което би трябвало да се направи, щеше да го долови. Родителят постоянно има невероятна вътрешен глас.
Вие това излъчвате - убеденост и сигурност!?
Точно по този начин се и усещам. Това е най-важно, тъй като, повярвайте, нашата работа постоянно е на ръба. Сърцето е най-динамичните органи, които най-бързо потеглят и най-бързо стопират. А за адреналина - аз постоянно потеглям с мисълта, че съм на ръба - оптимално мобилизиран, оптимално концентриран. И за благополучие, в множеството случаи нещата са с благополучен край.
Колко пациенти сте имали до момента?
Бройката не е толкоз значима. Важно е това, че стартирам заран рано и най-малко до късния следобяд съм непрекъснато зает. Радвам се, че съумяваме да правим плануваните планови процедури. Поне 4 пъти в седмицата имам по 1-2 незабавни случая през нощта.
Какво е съотношението сред планови и незабавни случаи?
Може би 10 към едно. Аз желая да благодаря и на Спешната помощ, и на самите пациенти - множеството случаи не бяха закъснели доста. Болшинството до момента бяха преди 4-тия час, който се води сериозен за сърдечния мускул.
Какво Ви притегли да се върнете в родния град?
Аз от доста време желая да се върна при моите родители, при хората, с които съм живял. Философията на родопчани е и моя философия. Още като новак доктор имах шанса да работя при проф. Чирков. Той постоянно споделяше, че цяла Германия е безусловно хармонично покрита със квалифицирани експерти. Даваше образец по какъв начин в дребни градчета работят извънредно съществени професори. Това ми беше останало в съзнанието. А и напълно почтено, животът в столицата е доста спорен от чисто човешка позиция.
Как събрахте екип за инвазивната кардиология?
Като всяко начало, имаше полемика при сформирането му. Нашата работа е извънредно екипна. Аз съм индивидът, който застава най-близко до пациента, само че хората към мен, в случай че не са безусловно съвършени, оставам провесен в нищото. Работим с три напълно млади девойки, с невероятна упоритост. Имаме колежка, която пристигна от Пловдив с голям опит. Непрекъснато оказва помощ и ги наставлява. В момента сме в цялостен синхрон. Аз не чаках с такава скорост да образуваме толкоз първокласен екип. Огромната поддръжка беше от доктор Шехова и сътрудниците кардиолози. Работил съм в доста лечебни заведения, само че смолянската кардиология граничи в действителност със съвършенство. Искам да подчертая нещо извънредно значимо - съотношението пациентопоток по отношение на броя лекари, които работят тук, е фрапиращ.
В каква посока?
В минус на лекари. Работим на ръба, само че не сътворяваме заплаха за пациента, като работим непрекъснато с повече старания, централизация и ангажимент. Във всички други лечебни заведения, в които съм бил, сътрудниците кардиолози са били най-малко два пъти повече. А пациентопотокът тук е извънредно сериозен.
Болестите на кръвообращението са обществено значими в народен и международен мащаб, само че има ли специфичност за района?
В целия свят сърдечно-съдовите болести са преди всичко, в т. ч. и по смъртност. Но ние имаме доста характерна географска даденост. Районът ни е доста затворен. Просто хората са затруднени при предвижването. Ние сме болничното заведение, която поема пациентите от целия район. Със мощно кръстосан терен, със съществени компликации при напредване на пациентите и при образуване на незабавни екипи. Много съм впечатлен и от работата на Бърза помощ тук.
Техниката в Смолян разрешава ли лекуване на периферни съдове?
Да, разрешава лекуване на сърдечни и на периферни съдове. Искам да подчертая, че към периферните спадат и мозъчните болести. Тази техника дава такава опция, а аз имам сериозен опит в лекуването на екстракраниалните съдове - това са сънните артерии. В началото на нашата взаимна работа с проф. Петров имахме доста съществени достижения и в региона на интракраниалните съдове. Той беше един от първите лекари, почнал лекуване на мозъчни аневризми. Наистина, в моята процедура с помощта на опцията да работя с най-хубавите експерти, съм се докосвал до съвсем цялата палитра сърдечно-съдови болести.
Как окачествявате техниката и базата в Смолян?
Тя е на едно от най-високите софтуерни равнища в България. Ние имаме неповторимия късмет да работим с безусловно нов ангиограф. На доста места до неотдавна сме работили с машини втора ръка, които дават занижено качество на облика. Облъчването е доста по-голямо както за пациента, по този начин и за медицинския личен състав. В предходни лаборатории към обяд вследствие облъчването, на всеки леко му се доспива. Тук се усещам пресен, все едно не работя в рентгенова среда. Машината е фантастична. Всичко е вследствие на огромните старания, които поставиха и шефът на болничното заведение доктор Даракчиев, и ръководителят на здравната комисия в Народно събрание доктор Дариткова, и на доктор Шехова. Цялата общност в града, които имат отношение към опазването на здравето, са дали своя принос за това. И не мога да не загатна, че това е последният град в България, който се достави с ангиограф.
Интервю на Анита Чолакова
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР