Д-р Николай Даков завършава медицина в МУ - София през

...
Д-р Николай Даков завършава медицина в МУ - София през
Коментари Харесай

Д-р Николай Даков: Около 6-месечна възраст до 1 година е добре да се проведе първият очен преглед


Д-р Николай Даков завършава медицина в МУ - София през 2009 година Придобива компетентност „ Очни заболявания “ през 2015 година От 2010 година работи в поделение по „ Глаукома, хирургия на очните добавки, роговицата, травмените положения за ранна реорганизация на челен очен сегмент “ в клиниката по очни заболявания в УМБАЛ „ Александровска”.
Докторант е към катедрата по офталмология на МУ-София на тематика, обвързвана с лазерното лекуване при глаукома.
Преминал е редица курсове в страната и чужбина в региона на офталмологията, в това число и свързани с диагностиката и лекуването на глаукома.
През 2014 година и 2015 година е стипендиант към програмата на Българския лекарски съюз за докторанти и специализанти.

Има 36 оповестени научни публикации, на които е водещ създател или съавтор, от които 5 са в чужбина.
Участвал е в научни симпозиуми и конгреси, както в България, по този начин и интернационалните.
Член е на Националната глаукомна асоциация.

- Колко публикувани са проблемите със зрението в България?

Няма задоволително точни и справедливи статистически данни, на които да се основавам, с цел да отговоря оптимално правилно на този въпрос. Според данните на Националния статистически институт за 2016 година към 3% от приетите в болница пациенти от всички възрастови групи са лекувани във връзка налично заболяване на очите. Тук обаче не са включени пациентите лекувани в амбулаторни условия. Това също би трябвало да се вземе под внимамние, защото не дребна част от очните болести могат да се лекуват сполучливо в доболничната помощ от офталмолог. Без подозрение, без значение какво демонстрира статистиката, рано или късно, на някакъв стадий от живота си всеки човек има потребност от очен доктор, даже и единствено за изписване на очила.

- Кои са болесттите, които най-често се регистрират? Кои фактори ги подготвят?

Честотата на другите очни болести е друга в другите възрастови групи. Всяка възрастова група нормално се характеризира с по-голяма периодичност на едни и с по-малка на други очни болести. Като цяло наклонността е с напредването на възрастта да нараства като цяло и очната заболеваемост, достигайки най-високи стойности нормално след 60-годишна възраст. Това може да се изясни с обстоятелството, че възрастта е главен фактор за развиването на едни от най-сериозните и обществено значими очни болести като катаракта, глаукома, макулна недъгавост и други

В кърмаческа и предучилищна възраст по-чести и/или обществено значими очни болести са вродените генетично обусловени болести (очни прояви на разнообразни синдроми), конгениталната глаукома и катаракта, ретинопатията на недоносеното, рефракционните аномалии (късогледство, далекогледство, астигматизъм), амблиопията („ мързеливото око “), страбизмите (кривогледството) очния травматизъм, конюнктивитите, болесттите на слъзните пътища.

В ученическа възраст с по-висока периодичност са рефракционните аномалии (късогледство, далекогледство, астигматизъм), очният травматизъм, другите типове конюнктивити (особено алергичните).

Като част от Очна клиника на УМБАЛ „ Алексадровска “ действа единственото в България независимо детско очно поделение. Също по този начин са обособени и детски очни консултативни кабинети. В тези звена децата на всяка възраст могат да получат високоспециализирана помощ от детски офталмолог.

Във възрастовата група сред 18 и 60 години (състояща от няколко подгрупи) структурата на очната заболеваемост се трансформира. Повишава се честотата на някои от възпалителните болести като другите форми на увеити. Зачестяват очните затруднения на някои систематични болести като диабет, артериална хипертония, на болести на щитовидната жлеза, на някои ревматологични болести. Очният травматизъм продължава да има основно значение заради огромния риск от значимо понижение на зрението или безспорната му загуба.

След 55-60-годишна възраст от огромно значение са обществено значимите болести като катаракта, глаукома и макулна недъгавост. И до момента в който загубата на зрение от катаракта е значително обратима (след осъществяване на оперативно лечение), глаукомата, макулната недъгавост, диабетната ретинопатия могат да доведат до трайна и необратима загуба на зрение. В рамките на Очна клиника на УМБАЛ „ Александровска “ има 3 очни отделения профилирани в лекуването на очните болести при възрастните. Т. нар. „ Глаукомно поделение “ е с дългогодишни обичаи в диагностицирането, лекуването, следенето на пациентите с глаукома, както и в скрининга на рисковите групи. В отделението за Витрео-ретинална хирургия и това за лекуване на възпалителните и съдовите очни болести работят едни от водещите експерти в тези области, а към тези звена се насочват и лекуват консервативно и оперативно доста от най-тежките и объркани случаи.

Свързани публикации.. Мързеливо око - значимо е ранното разкриване за сполучливата терапия (I част) 0 Д-р Николай Даков: 50% от хората с глаукома не знаят, че имат такова заболяване 0 Астигматизъм - по какъв начин може да се поправя? 1

Всяко заболяване има избрани рискови фактори, предразполагащи появяването или прогресията му. Много от тези фактори са извънредно характерни и са свързани с анатомията и физиологията на зрителната система. Има обаче и някои по-общи рискови фактори. Както към този момент означих за доста от очните болести, основен рисков фактор е възрастта. За очните контузии да вземем за пример, изключително при хората в дейна възраст, главен фактор е неизползването на персонални защитни средства за очите при осъществяването на всевъзможни строително-ремонтни действия. Към възникването на проблеми с очите подготвят и ежедневното прекалено натоварване на зрението в образователния или трудовия развой и неналичието на задоволително време за отмора, работа в среда с висока запрашеност, изкуственото осветяване, продължителното потребление на разнообразни електронни устройства (компютри, смарт телефони, таблети, и други) и други

- Може ли да се каже, че българинът е небрежен към здравето на очите си?

Като цяло българинът не се отнася задоволително отговорно към личното си здраве, като това важи и за здравето на очите. Но повода за влошения здравен статус е и неналичието на оптимална организация на здравната система. Това важи изключително за профилактиката на редица обществено значими болести включително и очни.

- Кое е значимо да се знае за здравето на очите и зрението по възрасти? Да стартираме оттова, по кое време би трябвало да се организира първият очен обзор? Кой е интервалът, когато се следи увеличение на зрителните проблеми? Защо?



Добре е на към 6-месечна възраст или най-късно на 1 годинка да се организира първият очен обзор, без значение дали при детето се следи каквато и да е очна симптоматика. Ако при детето е открито някакво очно заболяване е значимо прецизното съблюдаване на лечението и напътствията на офталмолога и постоянното следене. Обикновено на 3-4-годишна възраст и преди потегляне на учебно заведение е добре да се проведат идващите очни прегледи. В тази детска възраст е от изключително значение да се диагностицират, лекуват и наблюдават честите рефракционни аномалии (късогледство, далекогледство, астигматизъм), страбизма (кривогледство) и амблиопията („ мързеливо око “). Нелекуването или подценяването на тези положения може да докара до трайни и съществени нарушавания в естественото развиване и действие на зрителната система. Едно от най-сериозните очни болести, проявяващо още след раждането е ретинопатията на недоносеното. В Бълагрия е създадена и добре функционираща скринингова система за своевремнно диагностициране на болестта. Основните критерии за скрининг са тегло при раждане под 1500 г.и/или раждане преди 32 гестационна седмица. Именно ранният скрининг и диагностициране в голяма степен дефинират изхода от това заболяване.

В ученическа възраст е добре, най-много при децата с открити очни болести, да се организира очен обзор преди началото на образователната година. Това има значение изключително при децата, носещи някаква оптична промяна. Целта е съответно да се поправят рефракционните аномалии, с цел да се реализира оптимално зрение, което да може да отговори на нарасналото натоварване на очите в хода на образователния развой.

В дейната възраст сред 18 и 60 години от голяма важност са оптималните условия в работната среда, профилактиката, лекуването и следенето на очните затруднения на съществени систематични болести (диабет, артериална хипертония, болести на щитовидната жлеза и др.). След 45-годишна възраст е редно да стартира следене на стойностите на вътреочното налягане и наложителен оглед на очните дъна, изключително на рисковите групи пациенти за избрани болести. Няма подозрение, че нормално след 55-60-годишна възраст е интервалът с повишаване на проблемите със здравето на очите. Това в голяма степен се дължи на някои обществено значими болести като катаракта, глаукома, макулната недъгавост, обвързвана с възрастта, очните затруднения от захарния диабет и други

Очаквайте продължението
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР