Д-р Неделчо Тотев - председател на Сдружението на общинските болници

...
Д-р Неделчо Тотев - председател на Сдружението на общинските болници
Коментари Харесай

Ощетяваме хората, за да можем да функционираме

Д-р Неделчо Тотев - ръководител на Сдружението на общинските лечебни заведения и шеф на болничното заведение в Чирпан, разяснява по трагичното състояние в бранша.

Икономисваме само от заплати. Персоналът дотира страната към този момент десетки години. Ние ощетяваме хората, с цел да можем да действаме. От Сдружението настояваме за незабавна среща със здравния министър, само че досега такава не се е състояла.

Стартовата заплата за млад доктор е 1100 лева, а би трябвало да доближи 2100. А неефективните структури не ги редуцират, тъй като няма да има кой да оказва тази помощ на популацията от района. Затова ние ги поддържаме - работещи, неработещи, колкото и да не е бизнес насочено, с цел да може да окажем по-висок кръг медицински услуги и нашите хора, които са в районите, обслужвани от нас, да не се постанова да търсят по-нагоре здравна помощ.

Сега се опитваме по чисто социалистически да създадем една уравниловка тотална, давайки висока съществена заплата при стеснен финансов запас - по този начин просто изравняваш заплатите. Кой е вманиачен да работи на лимита на силите си и да взима колкото другия? Стремим се да има диференциация на заплатите, с цел да има мотивация на хората да работят.

Имаше заричане, че с новия бюджет ще бъдат отпуснати средства и ще бъдат направени две методики, които да финансират един път регионалните лечебни заведения и да обезпечат спомагателен запас, повторно - общинските. До момента такова нещо няма.

Кризата е голяма, кадровата най-много. Алармираме за това повече от 10-15 години. Нещата се задълбочават. Сякаш това, което говорихме, беше за някоя друга страна, за някакво друго време, само че не и за сегашната реалност. Ето, сега берем плодовете от безхаберието, което беше до момента.

За страдание, екипите на Спешна помощ са по този начин - нормално са окомплектовани с фелдшер и сестра в най-хубавия случай.

Това нещо не се устоя.

Цялото изявление можете да чуете в
Пример за рецесията в общинското опазване на здравето идва от Балчик. Медици от Спешната помощ в града сигнализират за проблеми в грижите за пациентите през летните месеци. Причината - заради дефицит на фрагменти, в Спешната помощ на промяна работи единствено по 1 екип. По този метод при положение на потребност от посещаване на място при случай или влошено здравословно положение, в центъра остава разполагаем единствено една здравна сестра. Затова лекари, медицински сестри и фелдшери упорстват да бъде обезпечен втори екип и молят за интервенция от страна на здравното министерство за решение на техните проблеми.

В момента в Спешната помощ в Балчик работят 22 чиновници, от които единствено 1 доктор и 2-ма фелдшери са на цялостен щат. В една 12-часова промяна работи единствено 1 екип.

Натовареността през летните месеци изправя пред голямо предизвикателство личния състав и крие опасности и за самите пациенти, безапелационен е началникът на Спешната помощ доктор Станислав Димитров. Той уточни, че личният състав му е толкоз изтощен, че даже и парите към този момент не са фактор, с цел да желаят изключителна претовареност.

Рубриката “Анализи ” показва разнообразни гледни точки, не е наложително изразените отзиви да съответстват с публицистичната позиция на “Дневник ”.
Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР