Д-р Найме Сирачка е част от последната вълна специализанти, които

...
Д-р Найме Сирачка е част от последната вълна специализанти, които
Коментари Харесай

Д-р Найме Сирачка избра да гради кариера в търновската болница

Д-р Найме Сирачка е част от последната вълна специализанти, които избраха МОБАЛ „ Д-р Стефан Черкезов “ като финално ходило на образование, преди да получат купата експерти. 29-годишната лекарка работи в Първо вътрешно поделение и лекува пациенти с ендокринни болести. Амбицията й е след сполучливото довеждане докрай на специализацията да се отдаде на репродуктивната ендокринология по образеца на нейния наставник в Плевен доцент доктор Катя Тодорова. Такъв вид медици у нас не се среща постоянно, а потребността им все по-сериозно стартира да се усеща заради огромния брой двойки, които имат проблеми със зачеването на деца.
Д-р Сирачка е родом от Якоруда.

В фамилията й има няколко представители на лекарската специалност и споделя, че родителите й в никакъв случай не са упорствали да стане лекар, а напълно сама се насочила към най-хуманното занятие. Завършва медицина в Плевен и открива любовта в лицето на акушер-гинеколога доктор Ерол Максудов, част от екипа на доцент доктор Светлозар Стойков.
„ Когато доцент Стойков реши да се реалокира във Велико Търново, при мен се роди концепцията да го вървя след. След диалози с управлението на търновската болница към този момент бях сигурна в избора си да дойда в остарялата столица, да довърша специализацията си тук и по-късно да остана да церя за непрекъснато. Вече 6 месеца съм във Велико Търново и доста ми харесват градът и хората “, споделя доктор Сирачка.

29-годишната лекарка работи в Първо вътрешно поделение, в което старания сплотяват експерти по пулмология, хематология и ендокринология. Според нея това е доста огромен плюс, тъй като й дава по-широк взор над вътрешните заболявания. „ Колективът ме одобри доста добре, бързо се сприятелих с сътрудниците. Има стрес в работата ни, тъй като и при нас има неотложност. В отделението одобряваме пациенти за болнично лекуване, което е обвързвано напрегнато, и се изисква бърза реакция “, изясни тя. Основно лекува хора със захарен диабет и болести на щитовидната жлеза.
„ Част от пациентите са настроени предубедено към лекарите, надали не идват с условия по какъв начин да протече лекуването им, тъй като са прочели нещо в интернет, поставили са си диагноза и чакат ние да я потвърдим.

Винаги се съмняват, че ти си направил най-хубавото. Няма доктор, който би навредил на пациентите “, безапелационна е специализантката. Казва, че всекидневно възрастните хора идват в един доста късен стадий на болестта, което усложнява работата на лекаря, и по тази причина предлага по-чести профилактични прегледи. За сметка на това пък младите с помощта на интернет се насочват към нещо, което потеглят да изследват профилактично, и експертите съумяват да засекат в точния момент казуса. Не крие, че е имало моменти, в които е мислила да замине за чужбина. „ Няма по какъв начин да не помислиш за работа отвън България, изключително когато се сблъскваш с чисто административните проблеми в системата. Почти всички мои състуденти от випуска отпътуваха за Германия и ми описват, че там те не мислят толкоз административно, което улеснява работата им. Аз обаче най-комфортно се усещам в България “, декларира младата лекарка.

Галина ГЕОРГИЕВА

Инфо: Борба

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР