Д-р Милен Врабевски, Милен Митев и Розмари Де Мео гостуват

...
Д-р Милен Врабевски, Милен Митев и Розмари Де Мео гостуват
Коментари Харесай

50 координатори от цялата страна празнуват 16-ия рожден ден на „Искам бебе“ в Кюстендил

Д-р Милен Врабевски, Милен Митев и Розмари Де Мео гостуват на годишната среща на фондацията. Вицепрезидентът Илияна Йотова, вицепремиерът Лазар Лазаров, Йорданка Фандъкова и Мартин Узунов с приветствени адреси

Навръх Благовещение Кюстендил се трансформира в столица на вярата, силата, живота, поддръжката и детската шум. „ Искам бебе “ организира в града своята обичайната годишна среща, която този път бележи 16-тия рожден ден на фондацията. Нейните координатори от цялата страна, съидейници, лекари, сътрудници се събират дружно онлайн за първи път от пет години насам. 

Събитието започва в петък с одобрение на Петър Паунов, кмет на Община Кюстендил. „ Фондация Искам бебе “ е дълго желан сътрудник за нас. Всеки, който потръпва при звука на детски смях и песничка, знае за какво. Благодаря, че избрахте Кюстендил за това по този начин особено събитие. За нас е чест и горделивост “, приветства ги градоначалникът. 

„ Изключително ми е драго и разгорещено да съм тук. Нашата задача, към този момент толкоз години, в помощ на фамилиите с репродуктивни проблеми има своето изражение в действителни резултати, с които би трябвало да се гордеем и да ни стимулират да продължаваме в същия дух “, прочувствено поздрави участниците в семинара доктор Мария Георгиева, шеф на Центъра за асистирана репродукция. 

Специален посетител на годишната среща на „ Искам бебе “ в Кюстендил е и Милен Митев, общоприет шеф на БНР. Той е същински впечатлен от организацията и мащабите на мероприятието и интензивността на мрежата на фондацията. Той показа, че доста постоянно не си даваме сметка какви благосъстояния имаме в личния си двор, визирайки акцията на фондацията и Община Кюстендил „ ПриРода за живот “. Митев приветствам домакините и уредниците и увери, че  от страна на БНР, като социална медия, такива дела постоянно могат да разчитат на поддръжка и внимание. „ В наше лице имате съидейник, покровител и другар “, увери шефът на националната медия. 
Присъстващите се срещнаха детайлно с опциите на балнеологията, климатолечението, калолечението и плодолечението за профилактика и помощ на репродуктивното здраве. „ Срамота, единствено няколко индивида от всички наши координатори знаеха за това благосъстояние. Ентусиазмът по акцията „ ПриРода за живот “ и връщането ни към корените ни и лековете на природата в фантазията за дете е голям. Още повече в този момент, когато всички ние виждаме и се допираме до всички тези благосъстояния тук, в Кюстендил. Уверени сме в смисъла на идеята си и най-хубавото е, че може да се вдъхновим за нейното разпространение онлайн, с цел да обединим творчеството си и силата си “, описа Радина Велчева, създател на фондацията. 

Мария Янева, ръководител на „ Искам бебе “, добави: „ Да дадем опция на природата да ни помогне, да не бързаме да прибягваме до крайните стадии на асистираната репродукция! Още от детството ми, моите мемоари са свързани с това, че когато някой страдаше от неплодородие, уповаваше се на кюстендилската минерална вода и чудесата се случваха. Щастлива съм, тъй като това събитие беше наша фантазия от доста години. Всички ние, през всички тези години, години работим непринуден труд. Нашите заплати са бебешката шум и усмивките на родителите, чакали дълги години своите чеда “. 

Д-р Маргарита Исталиянова, експерт по акушерство, гинекология и репродуктивна медицина, не пропусна да се похвали, че от 2013-та година в Кюстендил има общински фонд инвитро, въодушевен от кмета Петър Паунов, и с помощта на тези средства в общината има една класна стая бебета повече. 35 са децата проплакали за 10 години посредством финансирането по тази стратегия. Сто пъти по толкоз пък, над 3500, са бебетата в цяла България, които са на бял свят благодарение на акциите и средствата, обезпечени от „ Искам бебе “ от основаването на фондацията до през днешния ден. 

Д-р Исталиянова описа на координаторите за какво и по какъв начин тъкмо се случват чудесата в Кюстендил за двойките с репродуктивни проблеми. „ На първо място е минералната вода, която е с неповторим състав. Кюстендилската минерална вода подкрепя овулацията и отделянето на качествени яйцеклетки, при мъжете се усъвършенства подвижността на сперматозоидите, лекуват се простатити. Много се веселя, че още веднъж слагаме развиването на балнеологията в Кюстендил в дневния ред за развиването на Общината, само че и в помощ на пациентите с репродуктивни проблеми от цялата страна. “, добави тя. Лекарката не пропусна да означи и тревожната наклонност, че яйчниковият запас при дамите в България към този момент се изразходва все по-рано. В този дух тя поздрави „ Искам бебе “ за самодейността годишното профилактичното проучване на яйчниковия запас на нераждалите дами на възраст 18г.-35г. в страната да се поема от Здравната каса. 

„ Както пролетта на Кюстендил е магична и известна в цяла България, дано и фантазията за дете се сбъдва тук и разцъфтяват най-съкровените фантазии “, приключи тя. 

Д-р Татяна Ангелова, д.м., физикална и рехабилитационна медицина, ръководител на Асоциацията по физикална медицина и рехабилитация, член на борда на Европейската СПА асоциация, специалист към Българския съюз по балнеология и СПА туризъм, също бе измежду лекторите на годишната среща на фондацията. Тя акцентира на това, че Кюстендил има характерен климат, характерна вода, характерна природа, които от антични времена са благосъстояние, лек и асистент в здравето на хората. Д-р Ангелова прикани на първо да понижим напрежението по пътя ни към мечтаното бебе. „ Само с отделянето на фамилията от домашната и работна среда, равнищата на стрес се намаляват. Кинезитерапията, разходките в Хисарлъка, са идващ стадий. Движението е доста значимо и извънредно ползотворно. Защо балнеолечението е  толкова потребно? Благодарение на него се усъвършенства кръвоснабдяването, както на опорно- двигателния уред, по този начин и на вътрешните системи. Електролечението също е част от цялостната терапия “, продължи с лекцията си тя. 

Представители на трите православни храма в Кюстендил отслужиха церемониален молебен за здраве, изобилие и благоденствие в ранните зори на Благовещение. Архиерейски наместник отец Исак от Кюстендилската духовна околия, свещения Светослав Григоров- предстоятел на храм „ Успение Богородично “ и духовник Тодор Точев от храм „ Свети Мина “ поздравиха с прочувствени слова присъстващите като приказваха за силата на вярата, любовта и поддръжката. На молебена участваха Петър Паунов- кмет на Община Кюстендил и Милен Митев- общоприет шеф на БНР. 

Особено вълнуваща бе срещата на участниците в семинара с писателката Розмари де Мео. Една от най-известните и продавани български създатели не скри възхищението си: „ Вие имате невероятна мощ и към вас е неописуемо мощно и вълнуващо. Чест и наслада е за мен да сме дружно “. Тя описа, че на нейните обреди има доста дами, които мечтаят да заченат. „ За мен са огромно достижение както техните деца по кръв, по този начин тези по подарък. Осиновяването е една от моите огромни тематики и болки. И още повече- това, че доста мъже в България не го одобряват и не го схващат. И ние би трябвало да приказваме, да приказваме, да приказваме, да ги срещаме с образци и истории, с цел да усетят, да повярват, да осъзнаят, че тяхното дете ги чака. Да си родител не по кръв, а по подарък, е велико. Това е и тематиката на втората ми книга “, продължи тя. Де Мео показа, че „ Зарана “ е нейната огромна вяра, че България ще я бъде поради децата ни, както и че би трябвало да се замислим върху огромната тематика за донорството. „ На Благовещение стартира прераждането на земята. Това е същинският майчин ден и си бленувам да се събудим за това познание “, разкри авторката. 

Годишната среща на „ Искам бебе “ продължава с дълго чакана среща с доктор Милен Врабевски, един от главните донори на фондацията, основател и ръководител на фондация „ Българска памет “.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР