Д-р Мая Митова е старши научен сътрудник в научно-изследователския център

...
Д-р Мая Митова е старши научен сътрудник в научно-изследователския център
Коментари Харесай

По какво се различават бездимните тютюневи изделия и изделията за пушене?

Д-р Мая Митова е старши теоретичен помощник в научно-изследователския център на " Филип Морис Интернешънъл " в Ню Шател, Швейцария. Тя дава отговор за провеждането на проучванията на качеството на въздуха в затворени пространства и въздействието от използването на бездимните артикули върху него. Тя е специалист в региона на разбор на качеството на въздуха в затворени пространства, създаването и валидирането на аналитични способи за оценка и органична химия.

Д-р Митова има докторска степен по Органична химия и химия на естествените съединения. Работила е в Института по органична химия при Българска академия на науките. Провела е следдокторска специализация в региона на биологично дейните субстанции в Нова Зеландия, както и в Италия и в Германия.

Г-жо Митова, обръщаме се към Вас във връзка на все по-разпространените у нас бездимни тютюневи произведения. Какво разграничава тези артикули от елементарните цигари?

Бездимните тютюневи произведения са радикално друга категория артикули спрямо изделията за пушене. Цигарите изгарят нарязан тютюн при температури над 600 градуса по Целзий и се образува пушек, който съдържа никотин и стотици нездравословни за здравето субстанции. Филип Морис създава портфолио от бездимни произведения, които отделят при приложимост съдържаща никотин пара, само че защото при този развой не настава изгаряне на органична материя, количеството на нездравословни субстанции е доста понижено спрямо равнищата измерени в цигарения пушек.

На българския пазар се предлага системата за нагряване на тютюна известна под комерсиалното название IQOS. IQOS ползва акуратен следен от електроника механизъм за нагряване под 350 ° С на особено блендиран и модифициран първокачествен тютюн. При нагряването тютюневата маса се нагрява, а не изгаря, равнищата на нездравословните субстанции са доста понижени съпоставени с тези на цигарения пушек, при което се резервират вкусовите характерности на тютюна. Единствените характерности при IQOS, които до някаква степен наподобяват цигарите са непокътнатият обред и сетивно чувство.

Какви са главните разлики сред цигарения пушек и парата, която се образува при използването на IQOS?

В съдържащата никотин пара, която се образува при използването на IQOS към 90% от масата на аерозола е формирана от инертните субстанции вода и глицерин. Поради неналичието на развой на изгаряне на тютюна, не се образуват твърди въглеродни частици, така наречен катрани, и концентрацията на нездравословни субстанции е понижена със приблизително 90%,сравнена с тази на веществата в цигарения пушек. Единствено концентрацията на никотин в парата на IQOS е близка до тази в цигарения пушек.

 Philip Morris показа нови две iQOS устройства
Philip Morris показа нови две iQOS устройства

Те ще дойдат в Европа от средата на идващия месец

Какво е въздействието на формираната пара от IQOS върху близките и има ли отрицателно влияние върху тях?

Един от главните проблеми при пушенето на цигарите е, че димът се отделя освен от мундщука при всяко дръпване от цигарата и от издишането, само че се отделя и в огромни количества от горящия завършек на цигарата, когато тя просто гори. Този непряк пушек дружно с първичния пушек, издишан от пушача, се смесва със съставките на въздуха и за жалост се вдишва от всички, които се намират наоколо до пушача. Една от значителните разлики сред IQOS и цигарите е, че при бездимните артикули няма пламнал край, който да отделя пушек, и по този метод се отстрани главният източник на тютюнев пушек в околната среда.

Като източник на влияние върху близките остава само парата, издишана от потребителя на IQOS, съдържаща доста ниски до незначителни равнища на замърсители. Всички резултати от научните ни проучвания досега потвърждават, че IQOS не въздейства отрицателно върху общото качество на въздуха на закрито. Нещо повече, извършените клинични проучвания демонстрираха, че IQOS не води до нездравословно излагане на никотин и канцерогенните характерни за тютюна нитрозамини при непушачи, пасивно изложени на използването на IQOS.

Наскоро бе показана информация за многостъпковата научна стратегия, която " Филип Морис " следва и изследванията, които компанията организира. Бихте ли споделили повече за резултатите от проучванията на аерозола от IQOS и въздействието му върху качеството на въздуха в затворени пространства?

През последните години бяха извършени обстойни проучвания на качеството на въздуха на закрито при използването на IQOS. Тези проучвания бяха извършени при потребление на модели на симулирана среда и в действителни условия и потвърдиха, че IQOS не въздейства отрицателно върху общото качество на въздуха на закрито. Така от измерените от нашата лаборатория 23 маркера в симулирани закрити пространства, като жилищна конюнктура, офис и ресторант, единствено 3 субстанции се откриват и то в доста ниски концентрации.

Тези концентрации са доста под граничните стойности за замърсяване на въздуха. До същия извод се стига и при проучването на качеството на въздуха на закрито при използването на IQOS в действителни условия, извършени от лаборатория в Германия. Групи в Украйна и Италия също изследваха равнищата на разнообразни замърсители на въздуха при използването на IQOS и демонстрираха ниски равнища на замърсяване.

 Как понижават бездимните тютюневи произведения риска за здравето?
Как понижават бездимните тютюневи произведения риска за здравето?

Ключът е в прекъсването на един химичен развой

Какви способи употребява компанията при изследванията на аерозола, обособен при използването на IQOS в околната среда?

Изследването на резултата върху качеството на въздуха на закрито на произведения като IQOS, които отделят доста ниски равнища на замърсители изисква непоколебим надзор върху параметрите на проучването и характерни способи за гарантиране на качеството и надеждността на резултатите. При проучванията на качеството на въздуха на закрито в симулирана среда използваме експозиционна зала с следени параметри на средата. Въздухът в тази зала е филтриран за обезпечаване на ниски фонови равнища на замърсителите на въздуха. Нашата лаборатория е създала и валидирала портфолио от характерни аналитични способи с ниска граница на количествено установяване. Експозиционната зала и аналитичните способи са упълномощени според ISO 17025.

Какво дефинира качеството на въздуха в затворени пространства и кои са най-честите замърсители в затворена среда?

Качеството на въздуха в затворени пространства се дефинира от физически параметри като температура и мокрота, наличие на биологически замърсители (микроби, спори, плесени) и замърсяване с прахови частици и химически субстанции. В нашите проучвания ние се интересуваме основно от източници на замърсяване с прахови частици и химически субстанции. Когато започнахме нашите проучванията през 2012 година установихме, че даже хората които остават дълготрайно време в затворена помещение и техните персонални такъми водят до увеличение на количествата на разнообразни летливи органични съединения и някои неорганични газове. Така да вземем за пример, при опитите в симулирана среда, с цел да поддържаме фоновото равнище в ниски концентрации, пожелаваме от нашите пробанти да употребяват специфична козметика и да не употребяват парфюм. Нашата експозиционна зала се почиства единствено с разтвори на вода и етанол и въздухът се филтрира със специфични филтри.

Всички артикули и действия, при които има развой на горене провокират доста замърсяване на въздуха. Това включва освен цигари, само че и свещи, ароматни пръчици, потребление на неуместно вентилирани газови печки и така нататък Най-честите замърсители в затворена среда са строителни материали и мебели, навлизане на нечист въздух от зони с натоварен превоз, както и разнообразни ежедневни действия като готвене, почистване с препарати, потребление на козметика, изразходване на алкохолни питиета, спорт и други

Един съвсем анекдотичен резултат от нашите проучвания сподели, че при идентични условия на опита с трима пробанти, използването на 12 тютюневи стика с IQOS води до по-ниски концентрации на ацеталдехид съпоставено с потреблението на към половин литър вино на човек. Много предмети от бита и ежедневни действия водят до замърсяване на въздуха на закрито. Затова е значимо да не забравяме постоянно да проветряваме пространствата.

Материалът е направен с поддръжката на " Филип Морис България ".
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР