Д-р Мария Хаджийска и д-р Стиляна Трендафилова от дерматологична клиника

...
Д-р Мария Хаджийска и д-р Стиляна Трендафилова от дерматологична клиника
Коментари Харесай

Д-р Трендафилова и д-р Хаджийска: Ние сме посланици на естествената красота

Д-р Мария Хаджийска и доктор Стиляна Трендафилова от дерматологична клиника са отличени на тазгодишните награди „ Жена на годината “ на списание „ Грация “ в категория „ Посланици на хубостта “.

Д-р Трендафилова е приключила Медицинския университет във Варна. Специализира кожни заболявания в Клиниката по дерматология на Военномедицинска академия и работи в клиника „ Derma Act “ в София от основаването й преди 4 години. Занимава се с клинична и с естетична дерматология. От 2020 година е сертифициран обучител за България на други лекари в вярното и безвредно инжектиране на филърите на Галдерма - Рестилейн.

Д-р Мария Хаджийска е приключила с отличен триумф Медицинския университет в София през 2016 година В момента специализира дерматология в Кожна клиника на УМБАЛ „ Александровска “. Същевременно се занимава с естетична дерматология, като е минала доста образования по естетична и клинична дерматология. Има изявления в медицински списания. Д-р Хаджийска е с две дипломи по дерматоскопия – диагностичен способ за рак на кожата, както и с тапия от Лондон за слагане на филъри и ботулинов токсин.

- Какво самопризнание е за вас премията на сп. „ Грация “ в категория „ Посланици на хубостта?


- Д-р Трендафилова: Разбира се, това е голяма чест. Наградата значи, че си видян, тъй като си приключил добре работата си. А свършената добре работа при нас значи че си съумял да изградиш връзка на доверие с пациентите и да им доставиш наслаждение с резултатите. Ласкателно е, че сме определени да получим такава премия. Някои правят оценка резултатите на естетичните процедури като нещо просташко и извънредно. Но действително не е по този начин. Ние с доктор Хаджийска се възприемаме като посланици на естествената хубост и постоянно се стремим към нея.

Д-р Хаджийска: Това е самопризнание, за което се гордеем. Ние постоянно някак си сме се придържали към естественото, изчистеното и семплото, що се отнася до нашите пациенти. Не мислете, че се реализира елементарно, в противен случай, с цел да бъде натурален един резултат, се изисква доста старателна работа с отношение към най-малкия подробност. Благодарим на списание „ Грация “, че оцени нашата работа по метод, който ни носи изключителна задоволеност.
 Д-р Хаджийска и доктор Трендафилова отличени със статуетките “Жена на годината”
- Точно за какъв вид хубост работите в клиника„ Derma Act “?

- Д-р Трендафилова: Красотата е нереално разбиране и в главите на хората визията за хубост е друга. Ние в Дерма-акт се стараем да работим съгласно нашите визии. Стремим се да запазим личното лъчение без да стигаме до крайности. И международните трендове вървят в тази посока, и в България естетичната медицина се развива от ден на ден по този метод. Много от пациентите желаят неуловими намеси. Те просто желаят да наподобяват свежи и да запазят особеното у себе си. Не желаят да са като всички останали. Това търсене на характерността е доста позитивно. А ние постоянно сме работили в тази посока. Убедени сме, че не би трябвало да се прекалява, тъй като тогава класната и деликатна красота си отива.

Д-р Хаджийска: С доктор Трендафилова се придържаме към класиката. Когато някой идва с рискови претенции – да вземем за пример прекомерно огромни устни или невъздържание в друго отношение, ние постоянно го смъкваме на земята. Така съумяваме да намерим салдото и да се придържаме към същинската хармония и пропорции. Радваме се, че името на Дерма-Акт се свързва точно с естествената хубост. Нашите пациенти са нашата визитна картичка, която се прави оценка от доста взискателни критици – техните фамилии и другари, неприемливо е за нас като експерти да излизаме отвън рамките на естествените пропорции.

Клиника Derma-Act е оборудвана с последните нововъведения в региона на дерматологията и здравната козметика

- Как се справяте с пациентките, които желаят да наподобяват на известни персони?

- Д-р Трендафилова: Това е по този начин наречената дисморфофобия. Като дойдат девойки с такива фотоси, споделят: „ Знам, че не може да стане цялостна аналогия, само че най-малко да се доближим “. Естествено на тези пациенти им се изяснява, че да наподобяват на различен човек не е добра концепция и че няма по какъв начин да се случи. Винаги е по-добре да се резервира във допустимо най-хубавия му тип това, което им е дала природата. Както моите устни не биха отивали на някой различен, по този начин нейните огромни и красиви очи не биха отивали на моето лице. Обикновено, когато се опитваш да направиш нещо, за което няма основа, резултатът не е добър. За благополучие съумяваме да убедим множеството пациенти и в последна сметка те остават удовлетворени от техните резултати – виждат, че са красиви по метода, по който наподобяват, виждат че са по-красиви, когато запазят идентичността си. Просто до тогава не са имали увереността.

Д-р Хаджийска: Обясняваме, че хубостта и чарът на всеки човек се крие в неговата характерност. Това е един от главните пунктове на нашата консултация – полемиката с пациента за неговите реалистични упования. Колкото повече се откъсваме от визията за себе си и желаеме да приличаме на някой различен, губим връзката с нашата духовна същина, което е причина за непрекъсната незадоволеност, даже меланхолия.

-Всяка от вас е почтена за Мис България. Какво вършиме за личната си хубост? Кои от процедурите, които прилагате в клиниката, прилагате на себе си?

- Д-р Трендафилова: Благодаря за комплимента! Аз персонално още през цялото време съм привикнала да тествам всичко първо върху себе си. Най-малкото, с цел да предам чувството след процедурата на пациента. Важно е да мога да му обясня какво ще усеща, какъв брой дълъг оздравителен интервал да чака и какъв ще е резултатът. Така започнах да си върша процедури и да се изучавам върху себе си. Почти няма нещо, което да не съм тествала от лазерните и от инжекционните процедури. Но виждам всичко да е в границите на естественото и да не пресилвам.

Ако би трябвало да загатна съответни процедури, одобрявам микродермоабразиото. Прилагам химичните пилинги през зимата, с цел да си освежа кожата след лятото. Правя си разнообразни лазери - от по-агресивните като "Palomar " тъй като стяга порите и дава прохлада на кожата. Обичам да си върша и инжекционни процедури понякога – филъри, ботулинов токсин, скинбустери.

Д-р Хаджийска: (смее се) В клиника „ Derma-Act “ доктор Пагидас се е погрижил на наше разположение да бъде извънредно многообразие от инсталация, майтапим се, че във всеки кабинет има по 1 машина, а в някои и по повече. Освен, че сме лекари, сме и дами и няма да излъжа, в случай че кажа, че изкушението да опиташ от всичко, което ти е на една ръка разстояние, е голямо. Преди да стартира да работя с която и да е машина, постоянно я тествам първо на себе си. Така знам какво да чакат моите пациенти и по какъв начин тъкмо ще се почувстват, дали ще има дискомфорт от процедурата и какъв брой време ще бъде възстановителния интервал.

По принцип себе си подкрепям с леки процедури – мезотерапии и малко филъри, а също процедури за тяло – много постоянно след дълъг работен ден на крайник си върша лимфен дренаж. Кожата ми е склонна към формиране на пигментации и лазерното подмладяване с PicoSure ме избавя от този проблем. За страдание не ми остава доста време да върша процедури на себе си. Обръщам по-голямо внимание на пациентите.

Клиника Derma-Act е се управлява от доктор Константинос Пагидас - кожен лекар и притежател, а екипът е формиран от от водещи експерти

- Кои лазерни и инжекционни процедури са подобаващи за есенно-зимния сезон?

- Д-р Трендафилова: Все още сме във възстановителния интервал след лятото. Много хора споделят, че през лятото кожата им е доста хубава, само че през септември положението внезапно се утежнява. Кожата е обезводнена, появяват се петна вследствие излагането на слънце, стартира и акнето. То постоянно се получава, защото спада локалният имунитет на кожата, забавя се излющването поради излагането на ултравиолетови лъчи. Затова през есенно-зимния сезон постоянно лекуваме тези проблеми.

Д-р Хаджийска: За този сезон извънредно уместно е премахването на белези от акне. Имам доста пациенти с този проблем. Появата на тежко акне през пубертета или в по-късна възраст води до тежки последици за кожата – релефни белези, зачервявания, петна. Това е извънредно потискащо за пациентите и понижава качеството им на живот. Някои от тях са единствено на 17 – 18 години, идват в клиниката с родителите си. Премахването на белези от акне е огромно предизвикателство и ключът към триумфа се крие в комбинацията от процедури. Разнообразието от машини ни дава неограничените благоприятни условия да вършим строго самостоятелни протоколи за всеки пациент и по отношение на потребностите му комбинираме CO2 лазер, Palomar Icon, Fractora и инжекционни процедури.Лазерните процедури имат по-дълъг оздравителен интервал, който изисква стоене у дома и предотвратяване от директна слънчевата светлина. Именно по тази причина зимният сезон е най-подходящото време.

По отношение на приложението на филърите, ботулиновия токсин и останалите инжекционни процедури няма никакви ограничавания в сезона. Те се вършат целогодишно. За тези разкрасителни процедури казусът не е във възрастта на пациента. Може да направя филъри и на 25-годишно момиче, може и на 60-годишна жена. Но постоянно върша първична консултация с пациента, с цел да схвана неговите претенции и цели, идеалът му за хубост. Така дружно можем да реализираме оптималния резултат.

- Каква би трябвало да бъде грижата за кожата през зимата?

- Д-р Трендафилова: Най-доброто е хидратацията, тъй като след лятото кожата е обезводнена, а през зимния сезон заради внезапната промяна на топло и студено, кожата става по-чувствителна и раздразнена. С помощта на процедурите можем да възстановим кожната преграда - прилагаме мезотерапии и скинбустери на основата на хиалуронова киселина. В момента има доста нови артикули, съдържащи и аминокиселини и пептиди. Те работят извънредно освежаващо и възстановяващо. Естествено, нищо не пречи по това време на годината да се ползват филъри и ботулинов токсин. Те се вършат целогодишно, когато има потребност от основаване на опора, от възвръщане на загубен размер. Много хора сега се оплакват от “изпиване” на тъканите на лицето поради носенето на маски и стоенето у дома. Затова в този момент се вършат много инжекционни процедури.

От лазерните процедури постоянно вършим лазер „ Genesis ", който е доста добър вид за ободряване на тена и за стягане на порите на младата кожа. Също по този начин го използваме за лекуване на акне и на розацея, която също става проблем след горещите месеци. В момента вършим комбиниране на микродермоабразио и PRP – по този начин наречения „ вампирски лифтинг “, в една процедура. Микродермоабразиото оказва помощ да излющим мъртвите кафези от кожата, а PRP води до изсветляване на тена, оказва помощ доста при тънка и суха кожа, която е предразположена към поява на хиперпигментации.

Д-р Хаджийска:
През зимата, а и при всяка промяна на сезоните, кожата става нетолерантна и сензитивна. Трябва наложително да използваме мощни хидратиращи средства – крем, емулсия, серум, които са със наличие на хиалуронова киселина и задържат влагата в кожата. Подходящи са и артикули със серамиди, които укрепват бариерната функционалност на кожата. Така тя да може да се оправи със напрежението при смяната на сезоните и увредата от нападателните фактори на околната среда – нечистият въздух, студа и слънчевите лъчи.

- Какво препоръчвате при проблеми на кожата от прекомерната приложимост на дезинфектанти и от носенето на маски ?

Д-р Трендафилова: Всички имаме кожни проблеми поради дезинфектанти и маски, както и от носенето на ръкавици, които запарват кожата. Това подготвя към появяването на дерматити и по-суха и груба кожа. А естествено сухата кожа става доста по-податлива на пострадвания, на цепене.

Със сигурност не би трябвало да се прекалява с дезинфектантите. Винаги споделям на пациентите си, в случай че имат опция, по-добре да си измиват ръцете с вода и със сапун. Това е задоволително.

Не е нужно сапунът да е нападателен. Достатъчно е измиване на течаща вода с естествен сапун. Обикновено използваме дезинфектанти, когато нямаме опция да си измием ръцете с елементарни измивни средства. След измиването предлагам постоянно ръцете да се хидратират. Ходя с крем за ръце в чантата, а в клиниката на всяка мивка са поставени кремове за ръце и лосиони, тъй като би трябвало да запазим целостта на кожата и да я възвръщаме. Кожата е първото затруднение пред навлизането в организма на всевъзможен тип патогени от външната среда.

Д-р Хаджийска: Прекалената приложимост на дезинфектанти визира най-много кожата на ръцете. Имам доста случаи на пациенти с контактен дерматит от дезинфектанти, както и с контактен дерматит от носене на маски. Задължително хората би трябвало да се съветват с кожен лекар, с цел да им се изпише съответна терапия. Най-често лечението е комбиниране на местен кортикостероид и на мощно хидратиращ и възстановяващ крем. Все по-често слагаме и хиалуронови филъри и бустери в кожата на ръцете, с цел да я хидратираме и освежим.

Ще обърна внимание на това, че при носенето на маски порите на кожата на лицето постоянно се запушват. При някои хора това може да провокира пустулозен обрив, сходен на акне. Затова предлагам на пациентите постоянно да вършат процедури за разчистване на разположение, да вземем за пример аквапилинг, микродермоабразио, да употребяват флуидни кремове, които не запушват порите.

Интервю на Мара КАЛЧЕВА


Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР