Д-р Маргарита Виткина е диетолог – ендокринолог, с богат професионален

...
Д-р Маргарита Виткина е диетолог – ендокринолог, с богат професионален
Коментари Харесай

Д-р Виткина: В жегите не яжте свинско и внимавайте със сладоледа

Д-р Маргарита Виткина е диетолог – ендокринолог, с богат професионален опит. Днес и и идващите дни ще бъдат рисково горещи и това няма по какъв начин да не се отрази на положението на хората, изключително на тези с хронични проблеми. Какво да ядем и да пием и какво да заобикаляме в жегите, излиза наяве от изявление с доктора на Десислава Боцева за уеб страницата lupa.bg, което публикуваме без редакторска интервенция.

– Д-р Виткина, по какъв метод горещината въздейства на организма, с цел да провокира дискомфорт? Само за дехидратация ли става дума?

– Не единствено. Организмът поддържа непрекъсната температура и колкото е по-горещо на открито, организмът, с цел да не прегрява, би трябвало да отделя течности. По този метод ние се охлаждаме, за разлика от животните. Така че би трябвало да се одобряват доста течности, с цел да може изпотявайки се да се охлаждаме. Обикновено когато е горещо, се уголемяват съдовете, с цел да може кръвта да доближава по-активно до всички тъкани и да охлажда организма. Затова се изразходва доста сила, от там към този момент пада и артериалното налягане. Ако температурата на тялото се увеличи, когато тези механизми не работят добре, може да получим топлинен удар и прегряване. Тези положения, изключително при по-възрастните, могат да бъдат с неприятни последствия.

– Освен пиенето на повече вода, какво друго бихте посъветвали хората в горещините?

-Много е значимо с какво се храним. Трябва храната през жегата да е по-лека, да се ядат повече плодове и зеленчуци. Когато хората са с доста ниско кръвно, не е добре да разчитат на кафе и кока кола, тъй като те краткотрайно качват кръвното, само че в следствие водят до повишето обособяване на урина и организмът съхне. Така че дано се пие повече вода. Когато се пие минерална вода, би трябвало да се сменя понякога типа, тъй като всяка минерална вода има избрани минерали. Пиенето на айрян също е положително, изключително за хипотониците айрян със сол би оказал помощ доста. За хипертониците се предлага единствено вода. Билкови чайове могат да се пият също.

– Относно храните кои бихте определили като леки храни, подобаващи за сезона?

– На първо място както споделих са плодовете и зеленчуците. Като не е добре да има пържене, в случай че се готвят зеленчуци, дано се пекат. Моркови, грах и зеле са доста целесъобразни за сезона. Могат да се ядат млечни артикули, само че дано сирената са леки- козе и краве. Не се предлагат тежки сирена като синьо сирене, него го оставяме за зимата. Не е целесъобразно да се употребява свинско месо. Дори най-крехкото свинско, съдържа доста мазнини. Морската храна също е доста добре да се употребява сега.

– Освен свинското, какво друго да заобикаляме?

– Всичко пържено, мазно и панирано би трябвало да се заобикаля. Телешкото месо също е по-трудно за мелене, макар че е диетично. Не поучавам да се одобряват салами, тъй като множеството са с високо наличие на сол и консерванти. А тези, които са пресни салами, нормално не съдържат месо. Обикновено съдържат сланини, кожи, кости, само че не и месо. Да, може да са вкусни, само че не са потребни. Не е добре да се приема доста шоколад. Сладоледът също би трябвало да се избира. Не би трябвало да е с доста сметана. Тип италианския сладолед, който е с мляко и по-малко захар е за предпочитане. Колкото повече яденето ни става по европейските стандарти, толкоз повече се утежнява качеството му. И плодовете и зеленчуците са най-полезни, когато се отглеждат без в допълнение отнасяне с токсини. Много постоянно, когато си купите домат и от семето желаете да си посадите подобен, няма да се получи нищо, тъй като семената са хибридни. Затова, в случай че можете купувайте зеленчук, който знаете, че е домакински.

– Какъв съвет бихте дали на хората, които казват- „ аз без сладко не мога “?

– Сладкото може да се приема сред храненията, само че не като десерт. Когато човек се е нахранил и изсипе едно сладко от горната страна, то не му оказва помощ, а единствено се лепи на талията и дупето. Какво разбираме под сладко обаче? Чудесен вид е кисело мляко с мед. Може плод с ядки да се употребява. Когато купувате сладкиш, прочетете етикета, в случай че има палмово масло, оцветители и консерванти, по-добре не го взимайте, тъй като единствено проблеми ще ви докара. По-добре си направете домакински кекс с кафява захар и с по-тъмно брашно. И след кекса отедете на дълга разходка или на фитнес, с цел да изразходите калориите. Обичайно ядем с очите, а не с мозъка. Моят съвет е, когато човек реши да хапне нещо да намерения дали е гладен, в случай че е гладен дано хапне малко, в случай че е утолен, дано го остави за по-късно.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР