Д-р Мадлена Бояджиева е кмет на община Тетевен от 2015

...
Д-р Мадлена Бояджиева е кмет на община Тетевен от 2015
Коментари Харесай

Кметът на Тетевен: С всеобщи усилия извадихме Тетевен от финансовата катастрофа, ще реализираме важни проекти през 2019 г.

Д-р Мадлена Бояджиева е кмет на община Тетевен от 2015 година Завършила е медицина със компетентност „ Неврология “. Магистър по публично здраве и здравен мениджмънт. Има редица специализации. През 1986 година стартира работа в общинската болница,а от 2003 година е шеф на МБАЛ „ Д-р Ангел Пешев “ – Тетевен. През 2007 година доктор Бояджиева е определена за доктор на годината в Ловешка област.В интервала 2011-2015 година е била ръководител е на Общинския съвет в Тетевен.
Д-р Бояджиева, по какъв начин завърши миналата 2018 година за Община Тетевен?
На финала сме на една сложна, само че сполучлива година за община Тетевен. Година, в която аз и моят екип, като локална власт, поредно и систематично изпълнявахме сполучливо дейностите от локално значение, които законът е дал като наша подготвеност. В нея имаше и осъществени, и стартирани планове, които ще продължат през идната година, и празници, и доста културни събития, за жалост и сполетяло ни злополучие.
Удовлетворена съм, че след продължителни старания и здрава работа успяхме при започване на 2018г. да извадим община Тетевен от листата на Министерството на финансите за общини в неприятно финансово положение, а през днешния ден, в края на годината, да почистим и всички просрочени отговорности /на обща стойност 5 млн.лв./, наследени от предходното общинско управление. Това стана на 14 ноември 2018г., когато подписах тристранно съглашение сред община Тетевен, Министерство на финансите и Министерството на земеделието, храните и горите, съгласно което отговорностите на Община Тетевен към Държавен фонд „ Земеделие “ в размер на 987 848.54 лева се понижават с 80 на 100 или със сума в размер на 790 278.83 лева През годината продължихме сполучливо да изпълняваме проекта за финансово излекуване на общината.
С какви осъществени действия може да се похвали общината, макар лимитираните финансови запаси?
През 2018 година Община Тетевен работи интензивно по поетите задължения за решение на съществени проблеми, свързани с базисната инфраструктура, качеството и естетиката на градската среда, просветителните и обществени потребности, туристическия и културен капацитет на града. Изпълнихме една амбициозна капиталова стратегия на стойност 5 790 000лв. Бюджет 2018г. доближи размер на повече от 20 млн. лева, като спрямо предишни години той е повишен с над 4 млн. лева
Извършиха се доста ремонтни действия, свързани с общинската инфраструктура. Беше осъществен главен ремонт на много основни улици на територията на цялата община, в това число и такива, които не бяха ремонтирани от десетилетия. Във всяко едно обитаемо място имаше обекти, по които се работеше. Завършиха ремонтите на 40 улици в цялата община: асфалтиране – 27 046 кв. м., изкърпване – 2 317 кв.м., бетониране – 1 672 кв.м. Изгради се огромна част от оградата на гробищния парк и се ремонтира главно улицата към него, като се обособиха и места за паркиране. Бяха построени и ремонтирани линейни отводнителни уреди в Тетевен, Рибарица, Черни Вит и Градежница. Извърши се главен и настоящ ремонт на покриви на учебни заведения и на общински здания. Изцяло беше почистена канализацията на 14 обекта – улици и ПСОВ – Глогово. Ремонтираха се детски площадки, екопътеки, чешми при емблематични за Тетевен извори. Извърши се главен ремонт на тротоарни и паважни настилки. Отводняваха се шахти, изграждаха се кътове за отдих и доста други, облагородиха се зелени площи и детски площадки, инсталира се стрийт фитнес в Тетевен, стартира поетапно възобновяване на централната част на града.
Един от целите на общинското управление е привличане на вложители и стимулиране откриването на нови работни места, посредством което да се увеличи трудовата претовареност на популацията. По този метод хората от общината ще останат да живеят и работят тук, което е извънредно значимо. През август завърши приватизацията на общинското дружество,,Четпром “ ЕООД. Според изискванията на контракта за приватизация компанията покупател,,КАЛИНЕЛ “ ЕООД би трябвало да резервира съществуващите 50 работни места и да обезпечи 265 нови такива, като резервира четкарското произвеждане и развие и различен тип индустриална активност, както и да извърши вложения в сдружението в размер не по-малък от 1 180 000 лева без Данък добавена стойност за период от три години Мисля, че това е вярна стъпка в тази посока.
Въпреки компликациите културният и спортният живот в общината не стопираха, в противен случай – бяха доста интензивни и забавни. Бяха извършени голям брой мероприятия, които се трансфораха в традиция за общината и се радваха на огромен интерес от страна на локалните поданици, гостите на града и туристите. През 2018 година публично бе открит актуализирания манастир „ Свети Пророк Илия “ в Тетевен, който стана привлекателно място за туристите и за тетевенци. Избран е реализатор и следва пускане на ремонтните действия по плана за ремонт и осъществяване на ограничения за енергийна успеваемост на читалището в Тетевен.
През 2018 година в община Тетевен беше оповестено бедствено състояние, по какъв начин се справихте с това предизвикателство?
През лятото община Тетевен бе сполетяна от наводняване, което засегна в забележителна степен няколко обитаеми места и остави големи провали върху общинската инфраструктура, имаше откъснати махали и хора. Поради изобилните и продължителни превалявания, разгласих бедствено състояние, което продължи повече от седмица. Екипите на общинска администрация и на пожарната бяха непрекъснато на местата на бедствието, реагира се бързо и съответно. През този интервал бяха осъществени незабавни и неотложни действия на 64 обекта на стойност 93 хиляди лева, които средствата бяха възобновени от Междуведомствената комисия по бедствия и повреди съм Министерския съвет. Описани са още 63 обекта с нарушена инфраструктура – улици, мостови уреди, свлачища и други, които са импортирани в комисията и за които се чака утвърждение за финансиране. Благодаря на държавното управление и на всички институции, компании и жители за поддръжката и помощта за справяне с водната буря.
Какви планове успяхте да реализирате през миналата 2018г.?
Тази година реализирахме план за реорганизация, възобновяване и съоръжение на сградния фонд на Националната професионална гимназия по горско стопанство и дървообработване,,Сава Младенов “ – Тетевен. Той се реализира с финансовата поддръжка на Оперативна стратегия „ Региони в растеж” 2014-2020г. Инвестицията беше вложена в четирите здания на учебното заведение: учебно-административна постройка, общежитие, трапезария и кухня и физкултурен салон и е на обща стойност 1 299 989 лева През ноември 2018г. дружно с Министъра на образованието и науката открихме актуализирания сграден фонд. Това е един значим и нужен ремонт, който ще обезпечи по-качествено, налично и конкурентноспособно обучение в община Тетевен.
През август 2018г. стартираха и не престават да се извършват строително-ремонтни действия по план „ Реконструкция на водоснабдителната мрежа на с. Голям извор, община Тетевен “, който включва създаване на основен тръбопровод и на водопроводни клонове. С реализацията на плана се цели обезпечаване водоснабдяването на популацията с нужното количество вода, ограничение загубите във вътрешно-разпределителната мрежа и понижаване броя на повредите. Стойността на плана е 1 644 977 лева бед Данък добавена стойност. и се финансира със средства от Министерство на регионалното развитие.
През тази година стартира и продължава да се извършва план „ Основен ремонт на тръбопровод, тротоарни и улични настилки по улица „ Иван Вазов “ /от правата от края на централната част до пресечката с Централна кооперативна банка/. Подмяната на водопровода и водопроводните отклонения в правата завършва. Предстои да бъде положена настилка от бетонови павета, ще се построи отводнителна система, ще бъдат обособени пешеходни зони, места за отдих и прочие Целта е да се усъвършенства средата на живот посредством благоустрояване на централната част на града. Извършихме главен ремонт на тротоарното пространство в централната част на града и обновихме единия пешеходен мост в Тетевен като подменихме тротоарната настилка, монтирахме парапет и обособихме кътове за отдих.
Реализираха се няколко плана, финансиран по Националната акция „ За чиста околна среда – 2018 г.”, от ПУДООС към Министерство на околната среда и водите. Такива са плановете „ Изграждане на детска площадка “ в кв. Заводна в с. Рибарица на стойност 9 981 лева, планът на учебното заведение в село Градежница на стойност 5000 лева, който включваше създаване на класна стая измежду природата и уреди към нея, както и планът за детска площадка в двора на детска градина „ Детелина “ в Тетевен на стойност 4 999 лева
През изтичащата година реализирахме и други планове, касаещи просветителната инфраструктура. Извърши се главен ремонт на покрива на учебното заведение в Градешница, финансиран от средства от бюджета на община Тетевен на стойност 42 968 лева. В това учебно заведение бяха построени нови вътрешни санитарни възли. Проектът е финансиран от Министерство на образованието и науката и е на стойност 45 000 лева
В момента следва да се реализира планът за асфалтиране на ул.,,Иван Вазов “, какво наложи огромното закъснение и по кое време ще започват строително-ремонтните действия?
Проектът за главен ремонт на ул.,,Иван Вазов “ е част от един по-голям план „ Рехабилитация на общинска улична мрежа: ул. „ Иван Вазов “, гр. Тетевен, ул. „ Вит “ – кв. Полатен, ул. „ Здравец “- гр. Тетевен, ул. „ Даковото “ – с. Рибарица и ул. „ Васил Левски “ – с. Галата “ на обща стойност 1 934 234 лева без Данък добавена стойност. Този план беше направен и импортиран за финансиране на първи банкет в Държавен фонд „ Земаделие “ /ДФЗ/ още през лятото на 2016г. дружно с още два плана. Те бяха утвърдени, само че по независещи от общината аргументи подписахме контракта с ДФЗ за тяхното финансиране чак на 22 март 2018г. Веднага община Тетевен приготви процедури за избор на реализатори – за строителни действия, строителен и авторски контрол, и след тяхното координиране във Фонда се избраха реализатори по реда на закона за публичните поръчки. Бяха подписани контракти с определените реализатори. Тези контракти и процедурите още веднъж бяха изпратени в ДФЗ за прелиминарен надзор, това е условието на Фонда. Всичко това изисква време. Към сегашния миг всички процедури по утвърждение и надзор във Фонда са минали сполучливо и следва пускане на строително-ремонтните действия, които обгръщат главен ремонт и асфалтирани на уличното платно и главен ремонт на тротоарите. Действително се получи огромно закъснение от повече от две години, само че това беше по независещи от община Тетевен аргументи. Подобно забавянето има и на плановете и на другите общини, които аплайват по тази мярка.
Какви нови планове се чакат да бъдат осъществени?
Освен упоменатия план за ремонт на уличната мрежа следва стартирането на още два плана, финасирани от ДФЗ по подмярка 7.2.,,Инвестиции в основаването, подобряването или разширението на всички типове дребна по мащаби инфраструктура “ от мярка 7 от Програма за развиване на селските региони 2014 – 2020 година Единият е „ Рехабилитация на сектор от общински път LOV 1116 Тетевен, кв. Полатен – III-358-Голям Извор до кръстовището с път -/1-3/ „ Ябланица – Джурово “ на обща стойност 5 795 120 лева без Данък добавена стойност., а другият – „ Ремонт на СУ „ Георги Бенковски “ – гр. Тетевен на стойност 1 247 120 лева без Данък добавена стойност, обвързван с въвеждане на ограничения за енергийна успеваемост /основен ремонт само че покрив, промяна на дограма, възобновяване на отоплителната система и пр./ По тези планове процедурите също са завършили и при уместно време ще започват строително ремонтните действия.
През юли 2018 година внесохме в Държавен фонд,,Земеделие “ още три нови планови оферти по втори банкет на подмярка 7.2 по Програмата за развиване на селските региони 2014 – 2020 година Това са плановете: „ Реконструкция, благоустрояване и възстановяване на физическата среда на централен градски площад “ на стойност 780 785 лева без ДДС; „ Изграждане, съоръжение и обзавеждане на комбинирана спортна инфраструктура – спортна площадка “ в с. Български Извор “ на стойност 96 969 лева без ДДС; „ Ремонт на Детска градина „ Изгрев “, с. Глогово на обща стойност 450 942.53 лева без Данък добавена стойност.
Предстои реализацията на плана „ Закриване и рекултивация на остаряло хранилище за твърди битови боклуци на Община Тетевен “, който е утвърден от ПУДООС и е на стойност 1 154 878 лева Има решение за определен реализатор, което е в развой на обжалване. Комисия за защита на конкуренцията се е произнесла в интерес на общината, чака се решението на Върховен административен съд.
Предстоят и съществени поправки на общинската инфраструктура, потърпевша при наводнението, за което се чака финансиране от Междуведомствената комисия.
В момента сме в развой на правене на капиталовата стратегия за 2019г. и ще продължим със сериозен ремонт на инфраструктурата в общината. Имаме отпуснати средства с Постановление на Министерски съвет за създаване на напорни резервоари за вода в селата Галата и Глогово на обща стойност 300 000 лева Тяхното създаване също следва през идната година.
Проблемът с водата и водния цикъл в града са чувствителни тематики. Разкажете ни малко повече за тях.
Честите повреди и режимът на водата са един от главните проблеми за жителите на община Тетевен. Това не е от през вчерашния ден или от през днешния ден, а се е натрупвало в годините и е изцяло разбираемо при извънредно амортизираната водопроводна мрежа в обитаемоте места, която не е подменяна от десетилетия. За страдание това е проблем, с който някои хора се пробват да спекулират, да вършат погрешни внушения и да основават напрежение.
След като в предходните мандати бяха дадени милиони за планиране и беше изпусната опцията за европейско финансиране на плана за воден цикъл на Тетевен и на Галата, към сегашния миг не е допустимо да се откри метод за финансиране на подобен огромен инфраструктурен план. Тъй като в област Ловеч няма консолидиран ВиК оператор през този програмен интервал Община Тетевен не може да се възползва от европейските средства за ремонт на водопроводната и канализационната мрежа. Затова започнахме поетапна замяна на водопровода, освен в града, само че и в други обитаеми места в общината – с държавни и общински средства, или взаимно с ВиК Ловеч. Поетапно се смени водопровода на цялата основна улица,,Иван Вазов “ в Тетевен и част от водопроводната мрежа в Галата. Както загатнах, сега тече замяна на водопровода и в село Голям извор. Общината приготви план за „ Реконструкция на вътрешна водопроводна мрежа в обсега на няколко квартала на гр. Тетевен “ на стойност 1 322 120 лева, за който търсим средства и се надяваме да бъде финансиран с държавни средства и осъществен през 2019г.
Как определяте политическата среда в общината, стартира ли към този момент предизборната акция?
Винаги съм била уверена, че без значение от партийните разлики всички политически сили, които са получили доверието на жителите и са излъчили представители в Общинския съвет, би трябвало да работят само в ползите на общината и хората в нея. За страдание, политическата среда е друга. Определени политически сили и персони се пробват да пречат на градивните хрумвания и на тяхната реализация. Това става посредством отрицателен избор и опити за прекъсване на значими за развиването на общината решения на Общински съвет. Пример за това е отрицателния избор за решението на Общински съвет за приемането на бюджета и капиталовата стратегия, с което в общинския бюджет влизат обилни държавни средства, предоставени от държавното управление за поправки на инфраструктурата. Все по-често се употребяват неточни способи – разпространяване на подправени вести, потребление на тролове в обществените мрежи, изявления, в които посредством очевидни неистини се вършат опити да се омаловажи всичко позитивно, реализирано до момента в общината, да се вършат лъжливи внушения, да се всява напрежение, даже се стига до персонални обиди и срамни квалификации. Бяхме очевидци на разпространяване на неистини и спекулации по всички значими за общината въпроси – приватизацията на „ Четпром “, проблемите с водоснабдяването, казусът със забавянето на плановете в ДФЗ и прочие Но аз съм уверена, че тези способи не водят до триумф, в противен случай. В този смисъл Вашият въпрос е обоснован и може да се допуска, че предизборната акция за някои е почнала.
Д-р Бояджиева, какви компликации и провокации чакат управлението на Община Тетевен през 2019 година?
Надявам се 2019 година да бъде още по-добра и по-успешна от миналата и най-важното – да бъде по-спокойна, да няма бедствия и естествени катаклизми, тъй като по време на злополучие хората виждат какъв брой са дребни и безпомощни пред природата и осъзнават, че не би трябвало да вървят против нея, а да я пазят и щадят. Очаквам да осъществяваме плануваните капиталови планове, да приключим сполучливо програмата за финансово излекуване, да продължим да работим в разговор с жителите. Дано подадените за финансиране планове в ДФЗ и в Междуведомствената комисия по бедствия и повреди да бъдат утвърдени бързо и да стартираме в точния момент тяхната реализация. Трудности има постоянно, само че те са, с цел да бъдат преодолявани и аз съм уверена, че дружно с моя екип и с жителите ще се оправим с компликациите и през 2019г.
Аз знам, че тетевенци са будни хора и виждат, че макар големите финансови усложнения, които имаше община Тетевен при започване на мандата ми като кмет, са налице много позитивните резултатите, които се реализираха през последните три години. Разбира се имало е и рецензия по някои въпроси и аз съм удовлетворена от това, изключително, когато тази рецензия е била градивна, тъй като жителите би трябвало да са коректив на локалната власт. Затова и при пораждане на неясноти или проблеми постоянно съм инициирала срещи с хората и тези срещи са били потребни. Наследих Община Тетевен във финансова злополука. Да, не го споделям за първи път, само че напъните които управлението постави за оправянето с тази злополука, бяха големи. В изискванията на рискова икономическа среда и финансова неустойчивост, общината съумя да стъпи на крайници и да възвърне бюджетната си резистентност както и да осъществя голям брой капиталови планове.
В навечерието сме на най-светлите християнски празници, Коледните. Искам да пожелая на моите съграждани обилие от позитивни страсти в тези празнични дни. Нека през идните светли празници да се радваме на обич, фамилната топлота и уют, да бъдем по-смирени, по-добри и по-толерантни един към различен, да си оказваме помощ и дружно да преодоляваме компликациите. Пожелавам Новата 2019 година да бъде здрава, мирна, плодородна и сполучлива за нашата община!
Източник: https://loveshkivesti.com
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР