Д-р Маджаров, има информации, че домашните любимци като котки например

...
Д-р Маджаров, има информации, че домашните любимци като котки например
Коментари Харесай

Д-р Симеон Маджаров: Човек не може да се зарази с кучешки или котешки коронавирус



Д-р Маджаров, има информации, че домашните любимци като котки да вземем за пример могат да са преносители на ковид. Къде е истината в това? 
Кучетата и котките боледуват от коронавирусни инфекции, само че те се разграничават от тези при индивида и би трябвало да бъдат разграничавани.
Нека стартираме с това, че от коронавирусни инфекции могат да боледуват бозайници и птици. Но при съвсем всеки тип причинителят е характерен и друг.
Човек също боледува от коронавирусни инфеции. В множеството случаи те протичат леко с грипоподобни признаци. Изключение вършат някои типове от предходни години - MERS и SARS и тазгодишният нов тип COVID-19. 
При кучетата има и различен тип заболяване. Това е по този начин наречената кучешка кашлица, която протича със сходна симптоматика - мощно изразена кашлица и респираторни проблеми. Само че тя е породена от напълно различен тип извършител - Кучешки параинфлуенца вирус (CPi) и най-често протича смесено с бактериална зараза (Bordetella bronchiseptica).
Тук още веднъж става дума за 2 разнообразни болести, които няма по какъв начин да бъдат пренесени от животно на човек.

На процедура кучето и котката не могат да се заразят с човешкия ковид COVID-2019. Следователно и човек няма по какъв начин да се болести с кучешки или котешки ковид. Коронавирусните инфекции при кучето и котката са известни от много години и до момента няма случай на инфектирани хора с този тип причинители. За тях даже има ваксини.
Европейската ветеринарна организация (FECAVA) излезе със мнение по този въпрос и оповестява, че на международно равнище към момента няма случай със инфектирано животно.

Както при всички останали болести, преди всичко и от най-голяма значимост е спазването на персонална хигиена. Регулярно миене на ръцете, изключително след пипане на животни. Дезинфекцията също е значима. Да се заобикалят доста близки контакти с домашните любимци - спане дружно, лизане и лежане по лицето (особено за животни, които излизат навън).
Добре е да се грижим и за персоналната хигиена на кучетата след разходка. Както стана ясно, няма по какъв начин да се заразим с кучешки или котешки ковид, само че остава заплахата от разпространяване на болестта. Както знаем, един от главните проблеми на новата вирусна зараза е методът на разпространяване - аерозолно (въздушно-капков път). Това е причина за доста елементарно преместване на болестта. Хипотетично, в случай че животно има контакт със инфектиран човек с COVID-2019, то не може да се разболее, само че може да бъде евентуален пропагандатор на болестта. Ето за какво беше прекратен и износът на артикули от страните, наранени от болестта. 

Не се изискват характерни ограничения за домашните животни. Важат същите ограничения, както и при хората - да се заобикаля събиране на огромни групи хора (и животни) на едно място и да се понижат краткотрайно контактите, с цел да се минимализира рискът от разпространяване на инфекцията.

При птиците болестта визира горните дихателни пътища. При говеда и прасета поразява храносмилателния тракт. Котките и кучетата също боледуват от ковид.
Вирусът при кучетата поразява гастроинтестиналния тракт. Заболяването протича относително леко (в някои случаи, по-тежко и рядко със смърт), като могат да се следят повръщане, разстройство, загуба на вкус, нараснала температура, изнемощялост. При навременно диагностициране (специфични бързи тестове) и лекуване, признаците отшумяват бързо и рядко може да настъпят затруднения.
При котките коронавирусната инфеция се разграничава от тази при кучетата и може да бъде 2 типа. Първият тип визира чревния тракт на котките. Най-често протича с диария. Вторият тип се води мутирала форма на първия и е гибелен за котките. Заболяването е нелечимо и се споделя Котешки заразен перитонит (FIP) и може да се прояви с най-различна симптоматика (повръщане, диария, слабеене, гърчове, течност в гръдната или коремна кухина).
Има два типа FIP - влажен и изсъхнал. Някой котки могат да бъдат вирусоносители без демонстрация на клинични признаци. Тук също има диагностични проби, които оказват помощ за разкриване на болестта.

Заболяванията, които могат да бъдат пренасяни от животно на човек, се назовават зоонози. 60% от всички болести и 75% от незабавните инфекциозни болести при индивида са зоонози. Те могат да бъдат от друг темперамент - вирусни, бактериални, паразитни.
Има няколко метода на заразяване:
1. Директен. Става дума за пряк контакт със слюнка, урина, фекалии, кръв, лигавици, телесни течности от инфектирано животно. Пипане - най-често глезене или някакъв тип физически контакт, както и одраскване, захапване и други
2. Индиректен. Тук приказваме за обитаване и навестяване тук-там, където е имало заболели животни и е налична болест.
3. Векторен. Чрез векторни преносители (паразити) - бълхи, кърлежи, комари.
4. Чрез храната. Тоест с консумация на инфектирани храни от скотски генезис и други
5. Чрез водата.
Рискови групи са: дребни деца и възрастни хора, хора със хронични болести или слаб имунитет. Бременни.
Някой от постоянно най-често срещаните болести са: Антракс (бактериално), Бруцелоза (бактериално), Лептоспироза (бактериално), Бяс (вирусно), Лайшманиоза, Цистицеркоза (паразитно), Ехинококоза (кучешка тения - паразитно), Хепатит Е, Ку-треска, Токсоплазмоза (при котки - паразитно). 
Едни от най-често срещаните болести, пренасяни от кучето и котката на индивида, са паразитните болести. Токсоплазмозата е доста рискова - изключително при бременни дами. Кърлежите, бълхите, комарите и мухите също придвижват доста болести (някои могат да бъдат смъртоносни). Ето за какво е значима постоянната профилактика.
Домашните любимци би трябвало да бъдат имунизирани годишно (за вирусни заболявания) и обезпаразитявани постоянно - всеки месец срещу външни паразити и на всеки 2 месеца срещу вътрешни паразити. При съществуване на паразитоза обезпаразитяванията се вършат и по-често според от съответния случай.
Не инцидентно е казано, че “Хуманният доктор лекува индивида, а ветеринарният - човечеството ”.

При по този начин стеклите се условия в страната от последните дни, зачестиха и случаите на запитвания от притежатели на домашни любимци. Както знаем, в интернет има всевъзможен тип информация, в това число и такава с погрешно наличие. Ето за какво моят съвет като здравно лице, е да се доверяваме единствено на експерти в региона - хуманни и ветеринарни лекари.
Да следваме препоръките на експертите. Колкото елементарни и безсмислени да ни се костват, те са от извънредно значимо значение в тази обстановка.
Има две неща, които сигурно няма да оказват помощ - суматохата и безхаберието (подценяване на ситуацията). Всеки човек би трябвало да има осъзнатост и възприятие за отговорност.
Д-р Симеон Маджаров е създател и основен доктор във ветеринарен център Vet Family. Научните му ползи са в региона на вътрешните заболявания, кардиологията, незабавната медицина, образната и лабораторната диагностика, хирургията и други. Д-р Маджаров е участник в редица профилирани семинари, конгреси и стажове по ветеринарна медицина у нас и в Европа.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР