Д-р Кйера Магалди е родом от Южна Италия. Завършила е

...
Д-р Кйера Магалди е родом от Южна Италия. Завършила е
Коментари Харесай

Между живота и смъртта: Италианска лекарка с потресаващ разказ за COVID-19

Д-р Кйера Магалди е родом от Южна Италия. Завършила е медицина в България, а от година живее в Швеция.

С експлоадирането на пандемията, 27-годишната жена се отхвърля от проектите си за специализация в скандинавската страна и застава на първа линия като доктор доброволец в болница в Кремона, Северна Италия.

Всеки ден се среща със гибелта, само че вижда и светлината в края на тунела.

„ Днес е един добър ден, доколкото до момента никой не е умрял. Утре ще изпишем двама или трима пациенти. Имали сме и други такива дни през последния месец, само че за жалост не повече от 3-4.

В същото време, съгласно пресата, ситуацията тук, в Северна Италия, стартира да се стабилизира. Броят на инфектираните понижава за сметка на излекуваните, само че все по този начин заплахата не е минала.

Трябва да бъдем доста деликатни и търпеливо да останем по домовете си. Eдва преди две седмици хората в Северна Италия започнаха да се отнасят съществено към карантината и от този момент стартира и стабилизирането. Ако съблюдаваме карантината и разпоредбите, можем да спечелим тази борба “, споделя доктор Магалди.

Според нея неспазването на разпоредбите първоначално е повода да пострадат толкоз доста хора.

„ Само няколко града бяха под карантина. В тях към този момент няма нови случаи. Но останалите, изключително в Южна Италия, не престават да търпят съществени провали. От сътрудниците ми разбирам, че хората не престават да излизат на разходка, в случай че времето на разходките от дълго време мина “, споделя тя.

„ Това може да се случи и на вас. Тук лекуваме хора, които до през вчерашния ден са били здрави, само че вирусът ги е застигнал. Преди няколко дни приехме 18-годишен юноша и го интубирахме! В тази болница лежат нечии баби и дядовци – приказваме за действителни хора и животи “, споделя Кйера.

Обяснява, че се пробва да открие общи ползи с пациентите, с цел да има разнообразни тематики за диалог, отвън тяхното здраве. Напомня им за естествения живот и да ги насоча към други мисли.

Когато стартират да се усъвършенстват, в края на тяхното престояване, им припомня да не почват с танците още с прибирането вкъщи.

„ Заради отбраната на персоналните данни, нямаме достъп едни до други, само че да, оня ден си взех сбогом с две дами. Те започнаха да ме разпитват за какво съм била в Швеция.

От здравна позиция това е хубаво, тъй като като ги приемахме, те нямаха сили да се изправят, камо ли да проявят интерес към различен човек “, прибавя доктор Магалди.

Най-притеснена била сестра й, която живее в Маями и е с пет часа обратно от ставащото в Италия. „ Освен за мен, тя е доста обезпокоена за майка ми, която е общопрактикуващ доктор.

Може да се каже, че цялото ми семейство е на първа линия – чичовците ми работят в болница в южна Италия и нямат защитна екипировка – нямат такива “, споделя Кйера.

Разказва, че е прекарала едни от най-хубавите си години в България.

„ България за мен е втори дом, сред Италия и Швеция. България ми даде опция да последвам медицина, каквато Италия не ми даде. Чувствам българите близки като италианците и шведите – и на всички споделям: апелирам, останете си в сигурност у дома “, приключва тя.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР