- Д-р Кунчев, възможно ли е месо с антибиотици да

...
- Д-р Кунчев, възможно ли е месо с антибиотици да
Коментари Харесай

Паниката за антибиотици в месото е неоправдана

- Д-р Кунчев, допустимо ли е месо с антибиотици да стигне до пазара у нас?

- Сигурно е допустимо. След като е допустимо човек да подправя паспорти и да минава граници, всичко е допустимо, когато не се съблюдават разпоредбите. Да се приказва обаче за всеобща процедура и за това, че българското месо и салами са цялостни с антибиотици, е безусловно погрешно. Докладът на Европейската организация по медикаментите, който стана мотив за нервността, показва какви количества антибиотици са импортирани в България са в продажба и то от търговците на едро.

- Каква част от тях са стигнали до животните?

- Вероятно огромна част, тъй като те по тази причина се внасят. Макар, че има и реекспорт и всички го знаят. Немалки количества медикаменти, както от хуманната, по този начин и от ветеринарната медицина, отиват назад към развитите страни поради по-високите цени. Но даже да приемем, че всички импортирани антибиотици са употребявани от нашите фермери, България изрично не е страната с най-голяма приложимост. И второ, има две правила, когато антибиотици се ползват върху животните. Първото е да се употребяват, когато има някакво положение, което постанова лекуване с тяхната приложимост. Антибиотиците нормално се влагат в по този начин наречените лечебни фуражи и по този метод се одобряват. Второто наложително предписание е да се съблюдава карантинния период след приемането им. Това е най-важно, тъй като и хората пият антибиотици, само че с урината и потта, по всевъзможен метод, за относително къс период те се излъчват на открито и в организма не остава нищо. Същото е и при животните. Ако се съблюдава карантинния период, а това го подсигуряват от една страна производителите със своя автограф, от друга страна- ветеринарните лекари, които работят в тези предприятия, не би следвало, а и аз не мисля, че всеобщо има антибиотици в месото, което се продава у нас.

- Какъв е срокът на изчистване на организма от антибиотици?

- Различен е съгласно типа на антибиотиците. Но срокът не е доста огромен - от няколко дни до месец става съвсем цялостно изчистване на организма и на животните, и на индивида.
Ако някой е решил да пакости и да не съблюдава разпоредбите, това към този момент е различен случай. Така или другояче Българската организация по сигурност на храните има една система за контрол. Тя изследва към 520-530 проби годишно. Не, че са кой знае какъв брой, само че от разнообразни продукти- освен месо, а и мляко, яйца, мед. Хващани са доста рядко по една -две проби със наличие на антибиотици. Веднъж бе заловен в мед от предходната година, по-късно има тетрациклин в едно патешко месо, само че това е извънредно рядко - от 500 проби единствено 1-2 годишно. Затова още веднъж дублирам, че заключението по какъв начин българското месо е цялостно с антибиотици е безусловно погрешно.

- Ако въпреки всичко консумираме месо от животни, на които им е даван антибиотик, до каква степен това заплашва здравето ни?

- Не е толкоз рисково човек да одобри дребни количества антибиотик с месото. Нищо съдбовно няма да се случи. Фаталното е, когато големи количества антибиотик се изливат, без значение дали в отглеждането на животни, в лечебни заведения, в козметика, в произвеждане, тъй като с помощта на този антибиотичен напън се основават резистентни организми. Тогава към този момент е страшното, тъй като оставаме без отбрана. Така от ден на ден антибиотици стават неефективни. Причината е, че от ден на ден микроорганизми получават устойчивост по отношение на наличните антибиотици.
А нови мъчно се основават, тъй като е доста скъпо. Ще стане по този начин, че и за най-обикновените инфекции няма да има с какво да лекуваме.
Има една стратегия " One health ", т.е. " Едно здраве ". Хората осъзнаха, че всичко е обвързвано. Това, което вършим с природата, с животните, с екосистемите, въздейства директно върху нас. Животинските заболявания идват при индивида, а човешките- при животните. Грипът е доста присъщ образец за този развой. Има варианти, които се смесват - птичи, свински и човешки. Затова деликатно следим обстановката с птичия грип, който всяка година се появява. На доста места в Европа породиха огнища. У нас птичи грип имаше в четири области. Появи се и в една доста огромна плантация в Добрич, която беше добре предпазена, само че никой не е обезпечен. И там се наложи да се унищожат десетки хиляди пекински патици. След това болестта се появи в Хасковско, след това в Сливенско и в Ямбол.
Затова ние сме изключително деликатни, когато има по едно и също време човешки и скотски грип, тъй като това основава опция за продан на гени и поява на нови варианти.

- Кои варианти грип ще върлуват тази зима у нас?

- Това, което чакаме, са двата " А " варианта, които циркулираха в Южното полукълбо. Единият е " Мичиган ", който замести " Калифорния ", пандемичният, свински грип. Другият е " Хонконг ", H3N2. В Южното полукълбо по-разпространен е " Хонконг ", дали при нас ще е по този начин, още е рано да се каже. Възможно е той да е главният извършител. При него има известно изместване, нови разновидности. Той си е същият вариант, само че с леки генетични промени, което прави пък и имунизацията не толкоз ефикасна. И това в допълнение основава проблеми. Поне за момента обаче обстановката е умерено. Ние към момента нямаме изолиран случай в България. Всъщност от 40 страни, които за предходната седмица са разгласили данни, единствено в 10 от тях има обособени случаи на уловени грипни варианти. Това е обикновено за сезона, просто още е рано. Повече инфектирани ще има в края на ноември - декември. В края на януари нормално грипът доближава своя пик.

- Късно ли е към този момент да се имунизираме?

- Не е късно. Всъщност единственото предписание е, че би трябвало да имаме двайсетина дни до среща с действителния грипен вирус, тъй като през това време се построява имунитет. Така че през целия ноември, а даже и през част от декември човек може да се ваксинира, стига да не ни изненада някоя ранна грипна вълна

- Какви са затрудненията от " Мичиган "?

- Нищо изключително, типичен грип. Това, което разгласяват сътрудниците от Австралия, демонстрира, че най-вече са наранени нормалните групи от хора над 60-65 годишна възраст.

- Понеже стана въпрос за прекомерната приложимост на антибиотици, доста хора при грипни признаци протягат ръка към тях, тъй като се боят от затруднения. Правилно ли постъпват?

- Не. Антибиотиците по никакъв метод не въздействат върху вируса. Разбира се, може да се наложи използването им, само че това би трябвало да стане по преценка на доктор, в случай че е сигурен, че има добавена бактериална зараза. Иначе е безсмислено.

- Защо се позволява всеобщо да се купуват антибиотици без рецепта?

- За страдание е по този начин. Въпреки че има законодателство и следва това да става с предписания. Има ли икономическа заинтригуваност, обаче нищо не работи. Няма по какъв начин да има надзор над всяко гише и аптека.

- Има ли взрив на болести от респираторни вируси сега?

- Точно сега е относително умерено. Преди две седмици имаше една вълна, много осезаема. Протичането не е толкоз тежко, не е като грипа, хората рядко си взимат болнични. Но пък даваше много сериозна дълго задържаща се кашлица. Най-често тези вируси минават и без изключително лекуване.

- Каква профилактика може да ни помогне преди зимата?

- Всичко, което укрепва имунитета - витамин C, микроелементи. При един естествен здрав организъм и при едно положително хранене нищо в допълнение не е належащо. Ако има към този момент някакви хронични болести или пък е повреден организмът, тогава има потребност от такава помощ. И наложително отбягване на контакти с заболели хора, доколкото е допустимо.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР