Д-р Кобаяши, Годишната международна 20 Keys® конференция, едно от най-значимите

...
Д-р Кобаяши, Годишната международна 20 Keys® конференция, едно от най-значимите
Коментари Харесай

Д-р Йоши Кобаяши и Тошко Петков за революционната система за Lean трансформация 20 ключа

Д-р Кобаяши, Годишната интернационална 20 Keys® конференция, едно от най-значимите събития, отдадени на Lean трансформацията, тази година се организира в София. Защо избрахте България за хазаин?

Основната причина е растежът на Брутният вътрешен продукт в България, който е към 3% и считам, че е добър индикатор освен за страната, а и за развиването на фирмите. Високият растеж на Брутният вътрешен продукт е доста добър фактор за бизнеса, защото с Кайзен (система за ръководство и внедряване на оферти за подобрения) продажбите му могат да набъбнат и в това време облагата да се усили. В резултат фирмите в България ще се развият и разширят.
От друга страна, всяка година местоположението на събитието се трансформира. Предишната конференция се организира в Япония, а този път България беше определена за хазаин.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Искам да кажа също и, че България е една прелестна страна, която е добре позната в Япония от доста години. През 1973 японската компания Meiji стартира да създава кисело мляко с името " Bulgaria ". Друга причина да познаваме страната ви добре е Котоошу, който популяризира България с успехите в сумото.

Вие сте притежател на методологията 20 Keys®. Можете ли да ни разкажете малко повече за нея?

Историята на 20 Keys® стартира през 1982, когато моят татко Ивао Кобаяши я основава, откакто се пенсионира след 37 години стаж в компанията Mitsubishi Heavy Industries.

Като инженер на Mitsubishi той основава цялата линия Sagamihara през 1970, на чиято основа бяха конструирани танкове за армията и строителни машини.

Той разви методологията, употребявайки своя опит, само че тя е изцяло истинска.

Оригиналното заглавие на 20 Keys® в Япония е PPORF (Practical Program Of Revolutions in Factories) - " Практическа стратегия за гражданска война във фабриките ", след което PPORF (произнася се " Polufu " ) беше наречена от западните страни 20 Keys®, което идва от 20-те детайла на Кайзен. За първи път приема публично името 20 Keys®, когато през 1990 в Съединени американски щати излиза " Първата книга 20 Keys® ".

Наричаме я " практическа стратегия " тъй като е направена по метод, по който даже и комплицираните практики могат да се ползват елементарно и от всички в фирмите.

20 Keys® оказва помощ на мениджърите и техните чиновници да реализират по-висока продуктивност, поддържайки положително качество.

Някои хора споделят, че думата " гражданска война " е прекомерно мощна, само че в случай че започнете да внедрявате 20 Keys® ще разберете смисъла й, тъй като атмосферата в компанията ще се промени изцяло.

Наричаме я " Практическа стратегия за гражданска война във фабриките ", защото първите компании, внедрили системата, са били главно заводи, само че през последните 20 години следим, че 20 Keys® се вкарва на всички равнища в организация в това число централно ръководство, маркетинг отдели, финансови отдели и други

Колко страни по света употребяват методологията и какви са изгодите от нея?

Около 700 компании в над 30 страни са внедрили 20 Keys®.

Ползите са в доста аспекти, като изследванията измежду 700-те компании демонстрират следните резултати:
- 200% нарастване на продуктивността;
- 80% понижаване на дефектите;
- 50% понижаване на материалните запаси;
- 20% понижаване на разноските.

Има ли специфики при внедряването на методологията, касаещи обособени страни и промишлености?

Можем да използван 20 Keys® на всички места – програмата да вземем за пример е доста ефикасна в България. Нашият опит се простира до повече от 30 страни от Европа, Африка, Азия, Австралия, Северна и Южна Америка.

Клиентите на 20 Keys® са компании от тежката промишленост, автомобилната, електрическата, хранително-вкусовата индустрия, фармацевтичния, банковия и осигурителен бранш и други

Имате ли наблюдения за българските компании, употребяващи 20 Keys®? Какъв е резултатът измежду тях?

Ефектът е превъзходен. Някои от данните, с които разполагам са:
- Намаляване на рекламациите от клиенти над 3 пъти;
- Увеличаване на продуктивността с 30%;
- Намаляване на текучеството на чиновници с 46%;
- Удвояване на печалбата;
- Намаляване на времето за престой на машините до 3 пъти и други
Тошко Петков, сътрудник " Бизнес консултиране " в Next Consult: " Около 70% от фирмите у нас възнамеряват внедряване на Lean практики през идната една година "

Г-н Петков, по време на Годишната интернационална 20 Keys® конференция Next Consult организира изследване за положението на Lean практиките в българските компании. Колко компании участваха в изследването и какви са резултатите?

В изследването участваха към 100 компании, най-вече огромни и приблизително огромни компании. Сред тях има лек превес на индустриалните компании, само че като цяло са взели участие и много компании в областите: даване на услуги, логистика и превоз, търговия, финанси и други

Интересен резултат е, че към 70% от фирмите не употребяват някаква съответна методология за развиване на Lean практики, само че в действителност почти същия % компании възнамеряват да стартират внедряване на такава през идната една година.

В изследването бяха заложени и много съответни въпроси по отношение на равнището на използване на някои от главните Lean практики. Краткото резюме на отговорите демонстрира, че:

- Над 70% от фирмите считат, че организацията им работи в синхрон със стратегическите приоритети;
- Над 65% от фирмите смятат, че имат развиване, повече знания и умения измежду чиновниците, което им обезпечава задоволителна еластичност за неочаквани промени във външната среда;
- Над 75% от фирмите смятат, че имат положително равнище на употребяваните технологии;
- По-малко 20% от участниците смятат, че равнището им на класификация, организация и ергономия на работните места е доста добро;
- Над половината от фирмите смятат, че имат неоптимални равнища на незавършено произвеждане и материални запаси;
- Над 60% от фирмите изпитват усложнения в мотивацията и ангажираността на хората;
- В над 70% от фирмите няма ясно схващане за главните загуби измежду всички служители;
- Повечето компании смятат, че поддръжката на машини и уреди и равнището на качество не са задоволително положителни.

Какво е мястото на България на интернационалната карта от позиция на потреблението на методологията 20 Keys® ?

" Некст Консулт " е един от основните сътрудници на PDI, която е притежател на методологията 20 Keys®. Именно по тази причина България бе определена повторно за провеждането на годишната интернационална конференция 20 Keys®. Факт е, че Конференцията и визитите по фирмите тази година провокираха доста сериозен интерес както от България, по този начин и от чужбина. Имахме над 25 интернационалните делегати – най-вече притежатели на компании и специалисти по 20 Keys®, които в последна сметка останаха очаровани от равнището на внедряване на програмата и на видяните Lean практики в посетените компании. Същото усещане остана и в делегатите ни от българския бизнес, които несъмнено бяха много повече. Всички знаем, че на международната карта България не е от огромните и мощни стопански системи, само че наличието й на международната карта на 20 Keys® е значително.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР