Д-р Иван Димов, инженера от Техническия университет на Федерико Санта

...
Д-р Иван Димов, инженера от Техническия университет на Федерико Санта
Коментари Харесай

Българин разработва терапия, която лекува рак на кръвта

Д-р Иван Димов, инженера от Техническия университет на Федерико Санта Мария, и компанията му Orca Bio създават терапия, която разрешава на кръвта и имунната система на пациент да бъдат " нулирани ". Това се трансформира в дейно лекуване на болести като левкемия, лупус, диабет вид 1, болест на Крон, множествена склероза и даже ХИВ, оповестява noticias.usm.cl.

Orca Bio е компания със седалище в Калифорния (САЩ), която неотдавна получи 192 милиона щатски $ за създаване на тази клетъчна терапия, която може да замести трансплантацията на костен мозък.

" При присаждането на костен мозък единствено заради имунно отменяне има приблизителна смъртност от 20%. А ние се опитваме да отстраняваме способността за отменяне, като в това време даваме опция на организма да лекува рак на кръвта ", изяснява доктор Димов.

При това лекуване донор получава лекарство пет дни преди да подари кръвта си, тъй че стволовите му кафези да влязат в послание. След това тази кръв доближава до лаборатория, където се употребява за сглобяване на клетъчно лекарство.

Ден по-късно пациентът с рак получава лечението интравенозно, като по този метод препрограмира имунната си система.

Както беше очебийно в Diario Financiero, към 70 пациенти към този момент са лекувани с тази терапия, като най-старият е от 2016 година Повечето от тях към този момент са без рак.

Двама пациенти с доста напреднала левкемия и ХИВ, когато се подложили на лекуване, с цел да излекуват рака си, ХИВ също е отстранен.

" Целта ми е това да послужи като мотивация за новите генерации и да им покаже, че няма ограничавания за това, което може да се реализира, в случай че са отдадени ", сподели той пред USM.

Orca Bio е компания, учредена през 2016 година от доктор Иван Димов, доктор Нейт Фернхоф и доктор Джероен Бекарт в Мело порк Калифорния. Компанията е получила над 300 милиона щатски $ за разработки, а понастоящем се прави оценка на повече от 1 милиарда $.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР