Д-р Ирена Иванова, която падна от 7-ия етаж на жилищен

...
Д-р Ирена Иванова, която падна от 7-ия етаж на жилищен
Коментари Харесай

Красивата лекарка, паднала от 7-ия етаж - изпотрошена, но с шанс да живее

Д-р Ирена Иванова, която падна от 7-ия етаж на жилищен блок, се е разминала със гибелта още по време на полета. Докато е летяла надолу, 35-годишната жена е получила рисково пронизване във врата на милиметри от сънната артерия. Счупени са тазът, двете подбедрени кости, капачките на коленете и петите ѝ. На дамата са направени 6 интервенции и я чакат още. Това споделила пред " 168 часа " близка на лекарката, поискала анонимност.
" Вероятно при рухването се е блъснала в някое дърво и клон я е пробол - споделя източникът ни. - Хубавото е, че е минал на милиметри от сънната артерия, другояче краят щеше да е съдбовен. Това е Божа работа. Тя беше откарана в " Пирогов ", където лекарите вършат всичко допустимо. Паднала е от задната страна на блока, където е имало трева, т.е. почвата е омекотила удара ", показва дамата. Според нея обаче това не е главният проблем.
" Ирена има доста тежки счупвания в региона на таза, на двете подбедрени кости, 2-те пети и 2-те капачки - плаче приятелката й. - Лекарите споделят, че тъкмо това е довело до огромна загуба на кръв и е заплашило живота й. " Д-р Иванова работи от 10 година в незабавното поделение на " Александровска болница " в София, само че по подигравка на ориста точно тя сега е на мястото на хората, които до този миг е спасявала.
На 20 юли в блок 302 в столичния кв. " Люлин " след приложимост на алкохол тя се скарала със своя другар. Пред проверяващите той споделил, че лекарката е излязла ядосана на терасата, само че се спънала и полетяла от високо. Според приятелката й макар рухването от 22 метра височина докторката има и разкъсвания, които обаче не са животозастращаващи. " Колегата ни в действителност има доста контузии, само че най-сериозните са на опорно-двигателния уред,споделя проф. Асен Балтов, шеф на " Пирогов ".
" Бяха я докарали бързо, а екип на място реагира много съответно. " По думите му сходни случаи са извънредно особени, тъй като най-ценни са първите часове след случая. " Трябва да бъде прибавен така наречен демидж надзор, който дава опция да се направи най-важното за живота в първите 6 до 12 часа ", споделя шефът.
" Най-важно е да се възвърне кръвообръщението, да не се позволява кръвозагуба, да има задоволителен приток на О2 и добра циркулация. Всички други интервенции на този стадий се отсрочват във времето, тъй като преди всичко би трябвало да бъдат извършени тези реанимационни мероприятия ", довършва медикът.
Според него сходни случаи могат да шокират даже лекарите, само че те резервират хладнокръвие и правят животоспасяващите интервенции. Предстоят обаче още такива, изискващи специфични скъпи импланти, които заплащат от НЗОК. " Колегите първо направиха качествена диагностика и по-късно се пристъпи към интервенциите ", споделя професорът.
Поставиха се външни фиксатори на подбедрицата и една специфична клампа, която да затвори счупването на таза, тъй че да ограничи кръвоизлива. Това е станало в границите на час, час и половина.
Обикновено сходни интервенции лишават повече от 24 часа, когато се работи на няколко стадия, само че те са пагубни за потърпевшия. Затова реанимационният екип е реагирал бързо.
" Едно строшаване на бедрото довежда до загуба на към литър кръв ", споделя шефът. Както към този момент близкката на доктор Иванова сподели, са счупени и двете й бедра, което е общо 2 л. " От подбедрицата се губи към половин литър ", споделя проф. Балтов.
Около 2,5 л кръв дамата е изгубила единствено от тези контузии. Отделно счупването на таза е още 2 л. Което значи, че към 4,5 л са изтекли. Това докара до акция за даряване на кръв, тъй като в човешкото тяло има сред 6 и 7 л. Оказа се обаче, че набирането е много мъчно поради рядката кръвна група на доктор Иванова, която е 0 негативна.
" До момента на сътрудника ни са направени 6 интервенции. Ако в идващите 1-2 седмици е добре, ще стартират следващи интервенции ", изяснява проф. Балтов.
По тази причина на 6 август от 17 часа ще се събира кръв за пациенти, които се нуждаят от преливане, в това число и за доктор Иванова, в Рапортна зала " Проф. Емил Таков в " Пирогов ". По думите му обаче всяко тяло, получило такива контузии, постоянно има тежка следваща реакция.
" Организмът включва имунна система, която дава отговор на получените контузии. В множеството случаи се получава тежко инфектиране, което минава в сепсис и това също би трябвало да бъде преодоляно. След това се отваря един прозорец, в който сходен пациент може да бъде опериран. Това е тежък и комплициран развой и чакаме момента, в който можем да реагираме ", споделя шефът.
По тази причина сега доктор Иванова е на апаратна вентилация, в изкуствена кома, с цел да може да й бъдат направени други интервенции.
" На този стадий никой не може да даде прогнози за положението на доктор Иванова. За страдание, когато пристигна времето за новите интервенции, има риск положението й да се утежни още веднъж, тъй като сега тя е едно нежно яйце, което елементарно може да се счупи ", заъвршва докторът.
Засега още не е ясно какво тъкмо се е случило на 20 юли и дали в действителност доктор Иванова се е подхлъзнала и е паднала от 7-ия етаж. По тази причина тече следствие.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР