Д-р инж. Росица Карамфилова, министър на околната среда и водите,

...
Д-р инж. Росица Карамфилова, министър на околната среда и водите,
Коментари Харесай

Д-р инж. Росица Карамфилова: С огромни усилия се опитваме да върнем МОСВ в естественото му русло

Д-р инж. Росица Карамфилова, министър на околната среда и водите, в изявление за утринния блок " Добро утро, България на " Радио " Фокус "

Г-жо Карамфилова, вие сте специалист с дълготраен опит в региона на ръководството на околната среда, а към този момент сте и министър на околната среда и водите в 8-то служебно държавно управление на България. Какво завещание заварихте?


Благодаря ви за този въпрос. Отговорът обаче е много сложен за мен. Като дълготраен чиновник и специалист в системата на министерството аз постоянно съм се стремяла и в работата си като специалист и началник да сътворявам условия, в които експертизата и специалистите да работят по метод, по който най-добре могат и да демонстрират това, което знаят. Уви, това, което видях в първите дни от моето ръководство, сътвори у мен чувство за неустойчивост. Всъщност, в министерството през последните няколко месеца се е получил дисбаланс – чиновници, дългогодишни такива с опит, с експертиза са били освободени по неизвестно какви аргументи, звена, които са основни, са оставени без шефове, липса на началници. Тоест, един метод, който опонира напълно, съгласно мен, на една работеща конструкция и логичност, която следва да има.

В звената, които са второстепенните, имам предвид Регионалните инспекции, Националните паркове, Басейновите дирекции, в действителност, открих, че множеството шефове са заменени. Аз несъмнено, се срещнах с тях и на всекиго дадох избор на доверие. Надявам се, че те ще оправдаят този избор на доверие, макар че имам чувството за много постоянно правени провокации от тяхна страна, което освен основава риск за дълготрайните цели и осъществяването на политиката, само че и още повече води до едно делене на системата. Бих желала да споделя още един факт, който доста ме впечатли. Някак си министерството е минало към оня миг на ръководство от съветници, които обаче до висока степен се представяха като представителите на Неправителствени организации жалбоподатели в системата на министерството, което е много необичайно. Безспорно ние би трябвало да търсим контакта и да работим дружно с неправителствения бранш. Но това комплициране до висока степен основава комплициране и у чиновниците на министерството. Има редица основни действия, които се изпълнявали без знанието на тъкмо същите основни специалисти, които по хипотеза би трябвало да ги извършват. В момента се пробвам с големи старания и поради рамките на рестриктивните мерки на длъжностен кабинет да върнем в естественото си русло активността и да върнем виновното и най-много държавническо държание. И имам вяра, че с поддръжката на специалистите и чиновниците ще съумеем да го създадем.

Заради неспазване на екологичното ни законодателство България е застрашена от наказателни процедури. Как се стигна до това и за какво се позволяват сходни неща?

Целите на Европейския съюз са извънредно амбициозни, а разпоредбите са рестриктивни. Ние като държава-членка сме поели своите задължения, следва да ги съблюдаваме. За страдание, сега има над 16 процедури, които са отворени в бранша на околната среда. И обстоятелството, че въпреки всичко ние сме една от последните страни, към момента, в случай че мога да кажа, не толкоз нова членка, само че се опитваме да влезем в ритъма на останалите страни. Но разпоредбите са безапелационни и ние би трябвало да ги съблюдаваме. От друга страна има и значителен детайл, че тези наказателни процедури, някои от тях са повече от 10 години. Имаме систематична неточност, редовно несъблюдение. Освен това се случи по този начин, че в границите на този кабинет би трябвало да предприемем извънредно незабавни, бързи дейности, тъй че да минимизираме финансовата глоба, която страната ни ще претърпи. Фокусът на сегашния кабинет главно е върху 3 от наказателните процедури и в действителност задачата, ние няма по какъв начин да се оправим изрично и сполучливо, само че задачата е да понижим финансовата глоба, която грози страната ни.

Г-жо Карамфилова, вие се заехте с нерекултивираните депа за битови боклуци, включени в наказателната процедура против България. Обявихте, че всяка седмица ще има инспекции. Какво установихте досега и ще съумеете ли да намалите глобите, които ни грозят от Европейската комисия, в случай че не бъде свършена тази значима задача?

Точно тази наказателна процедура, която вие визирахте, е една от трите в приоритет на нашия кабинет. Преди малко повече от година Европейската комисия предизвестява нашата страна, че следва тя да бъде изправена пред Съда на Европейския съюз за възнаграждение на обилни по мярка финансови наказания заради обстоятелството, че към момента не са рекултивирани 43 депа за неопасни боклуци от 113, които е следвало да бъдат включени и за които е следвало да бъде завършена техническата рекултивация. В началото на нашия мандат установихме, че от 43 депа 8 към момента са с неприключена рекултивация. Веднага предприехме незабавни дейности и с кметове на общините, които оперират въпросните депа, направихме сполучливи срещи.

Кои са тези общини?

Това са: Дупница, Бобошево, Бяла, Варненско, Велинград, Кърджали, Пирдоп и Кочериново. Надявам се, че не пропущам някого. Добрата вест е, че все още към този момент едно от депата е с Акт15, това е Бяла, Варненско, т.е., работата на терен завърши и остават 7 депа. Наистина всяка седмица екипите на министерството посещават на място и дружно с локалната власт правят инспекции. Добрата вест е, че огромната част от изпълнителите строители са извънредно дейни и работата на терен е усилена. Забелязваме, че в Перник, Дупница и Бобошево има основна готовност и забележителен прогрес при осъществяване на строителните действия. Във Велинград остават много довършителни такива, като  общинската администрация пое пред нас още веднъж ангажимент, че ще се оправят до края на септември месец. В Кърджали също се откри забележителен прогрес, а пък Община Кочериново към този момент също получи позволение за градеж, тъй като разбирате ли, толкоз е необичайно, остават единствено няколко, безусловно броени дни, а в действителност нямаше даже позволение за градеж. Но към този момент няма такова хранилище. Така че дейностите към този момент и там са стартирали. За страдание, при Община Пирдоп, имаме към този момент и там позволение за градеж, само че регистрирано доста закъснение при пускане на строителните действия. Амбицията е до 30 септември колкото се може по-голяма част от депата да бъдат затворени, тъй че да се понижи размерът на финансовата глоба. Надявам се, че с общи старания и най-много с интензивността на локалната власт това ще бъде реализирано.

Споменахте, че това е едно от нещата, с които сте се заели, можем ли да отбележим кои са другите две?

Другите две наказателни процедури са свързани с качеството на атмосферния въздух.

Много значимо в действителност за хората.

Изключително значимо. И за жалост, още веднъж в напреднал стадий на правосъдна фаза. Едната наказателна процедура е обвързвана с нарушавания във връзка с нормите на фините прахови частици. Там и редица други европейски страни имат подобен проблем, само че ние сме, няма да избягаме, т.е., няма да избегнем финансовата глоба, за жалост. На 21 септември предстоят така наречен " устни надпревари “ в Европейския съд. Готвим се интензивно. Надявам се, че с общи старания и още веднъж с локалната власт, тъй като те сега ни подават и какви ограничения са подхванали, да успеем да покажем пред съда и пред Европейката комисия, че имаме метод, имаме визия и вървим към трайно и стабилно определяне за възстановяване качеството на атмосферния въздух. Другата наказателна процедура е за нарушавания, свързани с нормите на серен диоксид. Лошата вест там е, т.е., и тази е неприятна вест, че ние сме единствената страна в Европа, която не може да се оправи с този проблем. В момента в действителност приготвяме своите данни, с цел да покажем какви са стойностите през последната година.

България надвишава в пъти?

В пъти.

Изминалите дни бяха белязани от трагичната е бедствена конюнктура в Карловско. Държавата се активизира, стотици доброволци се включиха в разчистването на наводнените терени. Какво е вашето мнение за случилото се? Ако погледнем този проблем по-глобално, не смятате ли, че трагичната картина има два аспекта: Какво прави страната, по какъв начин се грижи за околната среда, а другият са хората и тяхната грижа? По какъв метод смятате, че би трябвало да се реализира контролът у нас, с цел да не се стига до такива обстановки, макар че против природата сме съвсем постоянно безсилни, само че въпреки всичко? Не мислите ли, че е необходим по-голям надзор и предварителна защита, несъмнено?

Да, несъмнено тази тематика е извънредно значима и обстановката в местата, които бяха най-потърпевши от това злополучие, в действителност е ужасна. Дори сега сътрудници от министерство дружно с екипи на Министерството на земеделието, Министерство на вътрешните работи, прокуратура са там на място, с цел да спомагат при инспекциите, свързани с противозаконната сеч напълно, за определяне какви са аргументите за това голямо злополучие. Със сигурност аспектите са няколко, а аргументите, основни такива, ще се обясняват. Това обаче, което би трябвало да се знае, и учените са безапелационни, и данните Национален институт по метеорология и хидрология го демонстрираха, че е имало големи количества дъжд в този регион. Още в първия ден на наводнението аз изпратих екипи от Басейнова дирекция " Източнобеломорски регион “ под управлението на зам.-министър Петър Димитров, които направиха спомагателен обход по поречието на река Стряма, с цел да ревизират дигите и с цел да се види дали има заплаха от ново разкъсване. Всъщност, те откриха, че при Трилистник се очакваше разкъсване на дигата няколко часа преди този момент да се случи, без несъмнено, никой не можеше да предложи, че ще бъде такава голяма вредата. Създадохме организация за събиране и обобщаване на оперативна информация, екипите продължиха, даже и сега са там, и непрестанно вършат обход. Аз още първоначално разгласих и съм безапелационна, че би трябвало да има действителен предпазен, само че и действителен следващ надзор. Една от аргументите, аз освободих шефа на Басейнова дирекция " Източнобеломорски регион “ още преди да се случи бедствието, само че бях открила редовно несъблюдение на редица от основните действия. И при инспекцията установихме, че на процедура тъкмо по поречието на река Стряма са осъществявани превантивни дейности и надзор, само че по-късно не е тествано до каква степен дадените наставления са изпълнени и до каква степен следва да се подхващат следващи такива дейности, в това число в случай че е належащо да бъдат изпратени сведения до други органи, като прокуратурата.

Така че фокусът на нашия кабинет е освен в бранша на ръководство на водите, а и в бранша на запазване чистотата на въздуха, и несъмнено, и в другите такива е засилен предпазен надзор и засилен следващ надзор. Буквата на закона е ясна и тя би трябвало да се съблюдава: Този, който не извършва екологичното законодателство, следва да понесе своята отговорност.

Г-жо Карамфилова, едно значимо име би трябвало да бъде определено, а точно това на генералния шеф на Националния институт по метеорология и хидрология. Има разгласен конкурс на формалната страница на вашето министерство, както и на уеб страницата на Национален институт по метеорология и хидрология. Генералният шеф към този момент не се избира от Научния съвет и се назначава от министъра, а се избира с конкурс, разгласен от министъра. Обяснете ви одобрявате ли тази процедура, по какъв начин ще се действа, въобще вашият коментар?

Аз подадох ръка на института и в действителност това е едно партньорство. В института работят извънредно уважавани учени, и то освен на национално, европейско, само че и на интернационално равнище. С проф. Брънзов сме в доста добър разговор. Проф. Брънзов ми изясни каква е обстановката, и именно с оглед на това да осигурим последователност и да бъде определен подобаващият академик, който да заеме позицията на изпълнителен шеф на Национален институт по метеорология и хидрология, в действителност ще бъде и към този момент е разгласен подобен конкурс, като по никакъв метод никой от участниците в комисията и от страна на министерството нито ще кадрува, нито ще предлага специалисти, които да заемат тази служба. Нека най-хубавият да завоюва. Нека този, който има съответния потенциал, който има своите научни достижения, почитан е от средите и се показа най-добре на състезанието, да завоюва. Това, което мога да кажа аз, е, че в действителност ще се опитам по всевъзможен метод да подсигурявам резистентност на тази система и няма да им преча да работят по метод, по който те работят към този момент повече от 130 години.

Много ви благодаря за този диалог.

И аз ви благодаря. И имам вяра, че в действителност само и единствено в партньорство дружно с сътрудниците и екипа, които имат висока експертиза, можем и би трябвало да се оправим, тъй като както е казано, не е пристигнало време разделно, в противен случай, пристигнало е време за общи дейности и най-много за връщане в държавността и вярата в устойчивостта на тази система.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР