Д-р Илияна Матеева е началник на отделение по физикална и

...
Д-р Илияна Матеева е началник на отделение по физикална и
Коментари Харесай

Д-р Илияна Матеева: СПА процедурите са нож с две остриета

Д-р Илияна Матеева е шеф на поделение по физикална и рехабилитационна медицина в МБАЛ „ Централ Хоспитал “ в Пловдив. Има над 20-годишен опит в лекуване на болести на дихателната система при деца и възрастни, на опорно-двигателния уред - положение след фрактури, алопластика на коленни и тазобедрени стави, на дегенеративни ставни болести, омартроза, коксартроза, гонартроза. Успешно лекува ревматични болести - ревматоиден артрит, ентезопатии на гръбначен дирек, систематични болести, остеопороза, неврологични болести - деформираща лумбална спондилоза с радикулопатия, Министерски съвет, Паркинсон, положения след инсулти, диабетна полиневропатия.

- Д-р Матеева, като шеф на отделението по физикална и рехабилитационна медицина бихте ли споделили дали пациентите са наясно по кое време е уместно да организират физиотерапия? Сега е фешън и всички вървят на СПА, където сами си „ назначават “ процедури.

- Като експерт с 20-годишен опит незабавно мога да отговоря, че е добре лечението да бъде сложна. В острата фаза на заболяването лекуването се организира в поделение по неврология или по ревматология, където на първо време положението на пациента е конкретизирано диагностично. Във физиотерапията допълваме това лекуване с физиотерапия и кинезитерапия за преодоляване на болката и образование в верен двигателен режим.

При нас особено идват най-често заболели от ортопедията, където са им били сменени коленни или тазобедрени стави, а също и след фрактури, навяхвания, изкълчвания и други контузии.

За пациентите на верига лечебни заведения „ Медлайн-Централ Хоспитал “ е отлично, че имат достъп до сложна здравна грижа - от невролог, ревматолог, ортопед и физиотерапевт, а при потребност се съветват и със експерти от други отделения - кардиология, урология, вътрешни заболявания и други

Колкото до самолечението, считам, че то е освен противопоказно, само че даже е рисково за здравето. Имам случаи на здрави пациенти, които идват при нас след визити в СПА центрове, тъй като са „ събудили “ някои остарели и даже забравени от тях болежки.

- Кой би трябвало да назначава лекуването - персоналният доктор, ортопед, невролог, физиотерапевт или различен експерт?

- Вероятно верният отговор е всички, защото главният експерт е лекарят, който е сложил диагнозата и е решил, че след преодоляването на острия етап е нужна физиотерапия. Когато болният постъпи в отделението по физикална и рехабилитационна медицина, първата му среща е още веднъж с доктор, този път за построяването на самостоятелна стратегия, съобразена с общото положение, локалния статус и съпътстващите болести.

- Има ли разлика сред физиотерапевтичните процедури в болница и в санаториум и каква е тя?

- За мен болничното и санаториалното лекуване би трябвало да бъдат разграничавани. А и въпреки всичко се организират в друг вид заведения - едните са лечебни заведения, а вторите са почивни бази, включително и хотели.

- Не смятате ли, че санаториалното лекуване в курортните и хотелски комплекси у нас има преимущества, едно от които е съществуването на минерална
вода?


- Минералната вода, особена в България, несъмнено има извънредно скъпи и потребни свойства, само че от време на време тя е нож с две остриета - обострят се доста заболявания, има много противопоказания, не е подобаваща в ранния етап на болестта, нито за възрастни хора, а също и за страдащи от хипертония или високо кръвно налягане, както и за пациенти със сърдечносъдови болести, включително с много публикуваното заболяване - разширени вени.

- В санаториумите болните се възвръщат по-добре, защото трансформират ситуацията, откъсват се от всекидневните си отговорности, от грижите за дома. Съгласна ли сте?

- Не. При нас в болничното заведение също се възвръщат доста добре, тъй като тези отделения са направени с тази цел. И в случай че пациентите са дисциплинирани и съблюдават рекомендациите на експерта, възобновяване е обезпечено. Наистина при нас нямаме минерална вода, само че високотехнологичната инсталация, нужна за този стадий от лекуването на всеки болен, е нова и съвременна. Имаме и прелестен личен състав. Изобщо опциите за рехабилитация в „ Централ Хоспитал “ в Пловдив са отлични, по тази причина ползата на пациентите е непрестанен.

Нека отбележим и различен значим факт - без значение че са в стационар, болните са на безусловно свободен режим. Не е редно да са приковани за леглата, защото не това е задачата на лечението. Нали идват да се рехабилитират, т.е. да се усъвършенства тяхната двигателна интензивност за връщане на работа и към всекидневните им отговорности.

- Кога се усеща резултатът от физиотерапията?

- При огромна част от болните резултатът се усеща след довеждане докрай на процедурите, като престоят е 7 дни. Голяма част от тези положения са хронични и нормално се постанова курсът на лекуване да се повтаря от време на време през избрани шпации. След първия курс на терапия пациентът може да бъде ориентиран и към санаториум за идващия.

Но както към този момент загатнах, методът е самостоятелен и е редно всеки пациент да се съветва със експерт.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР