Д-р Христо Славов е специалист по ревматология в УМБАЛ “Св.

...
Д-р Христо Славов е специалист по ревматология в УМБАЛ “Св.
Коментари Харесай

Д-р Христо Славов: Ревматоидният артрит може да порази белите дробове и сърцето

Д-р Христо Славов е експерт по ревматология в УМБАЛ “Св. Георги ”, База 1, Пловдив. Има научни ползи и взема присъединяване в български и интернационалните конгреси по ревматология. Участва в Международна конференция в Рим на тематика “Съвременни способи на диагностика на остеопорозата ”, 2013; в Международна конференция в Соренто, Италия, “CORA – Controversies In Rheumatology & Autoimmunity ”, 2015; в Международен европейски конгрес по ревматология EULAR- 2015 в Рим, Италия; в Международен европейски курс по ревматология ASAS – 2016 в Брюксел, Белгия.

 

Д-р Христо Славов е създател на научни изявления в български конгреси и списания в региона на ревматологията и имунологията. 

В това изявление с доктор Христо Славов ще напомним присъщото за ревматоидния артрит, като ще подчертаваме на деянията и лечението в другите стадии на болестта. 

- Д-р Славов, какво е присъщото за това сякаш познато и известно заболяване, което не знаем и пренебрегваме? 

- Да, известно заболяване, само че дано наблегнем на това, че  става дума за хронично автоимунно заболяване. Което значи, че може да ангажира и огромни ставни зони, както и вътрешни органи като бели дробове, сърце и кръвоносна система. По принцип протича като ерозивен артрит най-вече на дребните и междинни по мярка стави. Смятам, че ще е потребно да посочим 4-те стадия на протичане на болестта:

• В ранния етап множеството хора усещат болежка и вдървеност на стави, като може да се появи и отичане в някои ставни зони. През този стадий има ставно инфектиране, само че няма увреждане на костите. Възпалена е и ставната обвивка (синовия).

• В умерения етап възпалението на синовията към този момент предизвиква увреждане на ставния хрущял, което провокира болежка и загуба на пъргавина в ангажираните стави. Може да се ограничи и обсегът на придвижване в тях. 

• Третият етап се смята за тежък, защото увреждането визира към този момент освен ставния хрущял, само че и ставните кости. Заради повредения хрущял костите мощно контактуват една с друга, което ускорява болката и подуването на ставите. Някои хора изпитват мускулна уязвимост и по-голяма загуба на пъргавина. Може да настъпи и костна ерозия, както и известна дисторция на ставите.

• Четвъртият  стадий от развиването на ревматоидния артрит се смята за краен етап в развиването му. Тук липсва ставно инфектиране, макар че някои пациенти изпитват болежка, отичане и вдървеност. Стига се обаче до цялостна загуба на пъргавина на засегнатите стави.

- С какви недоволства главно се обръщат към вас пациентите?

- Често болните се оплакват от болежка, уязвимост, загуба на пъргавина, изнемощялост, загуба на тегло. При някои пациенти се покачва температурата. По отношение на опорно-двигателния апарат най-честите недоволства са болежка, оток и затопленост в избрани стави на двете ръце; инфектиране, болежка и оток на гривнени и на раменни стави, на лакетни, на коленни и глезенни стави също, както и на дребните стави на двете стъпала.

Артритът е съразмерен с ангажиране на доста ставни зони, тогава се отбелязва като полиартрит. Често се следи недоразвитост на мускулатурата в подмишницата, в раменната става, в бедрената мускулатура, както и тази сред дребните стави на двете ръце. Възпалителните промени в сухожилията водят до развиване на луксации и сублуксации в засегнатите стави.

Наблюдава се тендосиновит (възпаление на сухожилия), който се демонстрира с болежка, оточност и затопленост по хода на сухожилията. Извънставните прояви на ревматоидния артрит са от страна на кожата, бъбреците, стомашно-чревния тракт, сърдечносъдовата система, белите дробове, очите и нервната система.

Източник: lifebg.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР