Д-р Христо Христов [Витте аутомотив България] На какво се дължи

...
Д-р Христо Христов [Витте аутомотив България] На какво се дължи
Коментари Харесай

Д-р Христо Христов: В следващите 4 години производството трябва да нарасне до 12 млн. продукта на месец

Д-р Христо Христов

[Витте аутомотив България] На какво се дължи мощният растеж на приходите на компанията през 2018 година?

- " Витте аутомотив България " (ВАБ) следва прецизно проекта за напредък на компанията майка и особено този за завода в България. Ръстът на продажбите е разследване от повишения ни бизнес с нови планове, както и трансфериране на настоящи планове от другите фабрики на групата към завода в Русе.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Как се развива сдружението през 2019 година – към този момент имате втори цех?

- През предходната година започнахме строителство на уголемение на завода, което приключи през aприл 2019 година С разширението индустриалният потенциал беше подсилен и ще способства оборота на компанията да доближи към 400 млн. лева годишно.

Разширението включва: индустриални халета, склад, механически пространства, социално-битова част – втора трапезария, втори паркинг за личния състав, вътрешна автобусна станция, зони за отдих. Разширението беше публично намерено през май и новите мощности към този момент действат.

През 2019 година беше усвоена нова стратегическа продуктова група – предни и задни камери, като първият клиент за тези артикули от завода в Русе е компанията Daimler с план за новата S-класа.

Колко са направените до момента вложения от компанията?

- Само за последния план за уголемение на завода са вложени над 14 млн. лева Общата инвестиция в България до момента надвишава 50 млн. лева Към момента в компанията работят 950 чиновници, а в средносрочен проект следва откриване на над 400 работни места.

Какви са средносрочните проекти във връзка с финансови резултати, вложения, заети?

- Плановете за развиване в идващите 4 години са за удвояване на продажбите и производството. Продуктовата специализация ще бъде в 5 продуктови групи от продуктовото портфолио на групата. Към момента се създават 6.5 - 7 млн. продукта месечно, а след реализиране на развиването в идващите 4 години производството би трябвало нарасне до 12 млн. продукта на месец, а оборотът до 200 млн. евро на година.

С какви проблеми се сблъскват компанията и браншът?

- Основните проблеми са в лимитираните запаси на българския трудов пазар (особено съществуването на квалифицирани специалисти), както и неприятната инфраструктура. Постоянните тапи, които попречват навременното напредване на материали, артикули и чиновници. Затова приветстваме и чакаме да се осъществят плановете " Втори мост при Русе " и " Магистрала Русе – Велико Търново ", защото са основни за развиването на региона. Не можем да чакаме, че вложителите ще наливат милиони в фабрики, до които няма път, по който да се стига до тях.

Как се справяте с неналичието на фрагменти - проблем за доста браншове?

- Проблемът с съществуването на фрагменти визира и нашата компания. В предходните години изпробвахме разнообразни подходи и практики, като най-подходящ за нас се оказа методът да сортираме хората по лични качества, които се вписват в главната фирмена просвета и философия, и по-късно да ги образоваме и построяваме като експерти за нашите процеси. Концентрирахме се към региона на Русе и радиус към 100 км. Акцентирахме на тактиката, че с цел да бъде един експерт дълготрайно с нас, първо той би трябвало да има дълготрайното предпочитание да живее в Русе и да подреди персоналния и фамилния си живот, обвързван с града. Затова въведохме не доста известната процедура да назначаваме фамилии. Установихме, че когато фамилията работи в компанията, чиновниците се усещат доста по-съпричастни и свързани с компанията и правят оценка доста повече смисъла й за тях. Създаваме условия и подтикваме чиновниците да си закупуват жилища и да възнамеряват дълготрайно живота си в Русе, като в същото време се стараем да създадем най-хубавите условия на компания в града, с което да ги предразположим да се усещат стимулирани и удовлетворени от компанията. Създадохме условия дамите да могат да преминат без проблеми интервала на майчинство, както и интервала на порастване на децата. Така фамилните експерти възнамеряват своя персонален живот редом с компанията. " Витте " има име в Русе на компания, в която можеш да работиш и да родиш и отгледаш децата си.

За мотивация на чиновниците прилагаме парични и непарични средства и ограничения. Паричните са свързани с поддържане на по-високо равнище на възнаграждение от междинното за града, като целим да бъдем към междинното за страната, което е с към 20% по-високо от междинното за Русе. За експертите се съобразяваме с националните равнища. Прилагаме спомагателни придобивки като месечен бонус, бонус преданост. Допълнително се дават ваучери за храна, дотация във фирмената трапезария, която обезпечава към 50-75% субсидиране на храната, безвъзмезден превоз и други

Прилагаме и доста непарични тласъци и придобивки: цялостна целогодишна климатизация на всички фирмени пространства – офиси и произвеждане. Ние сме една от дребното компании в страната, които поддържат целогодишно непрекъснати температурни условия в работните пространства, макар че софтуерните процеси не го изискват. Правим го, с цел да осигурим естествени условия на хората за работа.

Интервюто взе Мара Георгиева

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР