Д-р Христиана Бацелова е специалист по Епидемиология на инфекциозните болести.

...
Д-р Христиана Бацелова е специалист по Епидемиология на инфекциозните болести.
Коментари Харесай

Родна епидемиоложка обясни как действа ваксината срещу К-19 и кой не трябва да се ваксинира

Д-р Христиана Бацелова е експерт по Епидемиология на инфекциозните заболявания. Асистент е в катедра Епидемиология и Медицина на бедствените обстановки към Медицински университет - Пловдив. Член е на Международната асоциация на епидемиолозите. Участва в създаването на страницата facebook.com/covid19infobg, която дава достоверна науча информация за COVID-19. Ето какво мнение има тя за имунизацията против ковид, представена от

- Д-р Бацелова, до няколко седмици се чака да стартира имунизирането против COVID-19 у нас. Какво знаете за имунизацията на Pfizer и какво е мнението ви за нея? Какви странични резултати можем да чакаме?

- Ваксината на Pfizer е осведомителна РНК (mRNA). Тя учи нашите кафези по какъв начин да основават част от протеин (spike protein). Това задейства имунен отговор в тялото. Произвеждат се антитела, които ни защищават от заболяване, когато същинският див SARS-CoV-2 навлезе в тялото.

Ваксината се слага в мускул на рамото. В момента, в който mRNA (информационна РНК) навлезе, мускулните кафези стартират да създават безвредните частици протеин. След производството, мускулните кафези унищожават осведомителната РНК.

Клетките изваждат частиците протеин на повърхността си. Имунната система схваща, че те не принадлежат към съответните кафези на организма ни. Тя стартира да построява имунен отговор и да създава антитела. Това се случва и при естественото заразяване с SARS-CoV-2. Накрая на този развой тялото ни се е научило по какъв начин да се защищава при бъдещи срещи с вируса.

Нежелани постваксинални затруднения няма разказани при клиничните изпитвания. Постваксинални реакции може да бъдат болежка на мястото на въвеждане на имунизацията,главоболие, изнемощялост. Те минават за къс интервал.

- Каква е разликата сред живите ваксини, каквато е съветската да вземем за пример, и инактивираните като тези на Pfizer, AstraZeneca и Moderna? Какви са плюсовете и надлежно какви опасности крие всеки от двата типа ваксина?

- Инактивираните ваксини съдържат убити микроорганизми. Ваксините на Pfizer, AstraZeneca и Moderna не са такива. На Pfizer и Moderna са осведомителни РНК ваксини и нагоре обясних по какъв начин работи подобен вид био артикул. Ваксината на AstraZeneca е векторна- маймунски аденовирус ще даде информация на клетките ни по какъв начин да произведат въпросния spike protein.

Опасението на учените при имунизацията с аденовирус е, че може много хора да имат към този момент антитела към аденовируси и това да я направи неефективна в един миг след всеобщото й приложение.

При mRNA имунизациите чакаме да забележим какъв брой ще е нескончаем имунитетът след приложение. Смята се, че ще е най-малко една година, което може би ще ги направи сезонни.

При живите ваксини има ограничаване за приложението им при избрани групи лица- бременни, лица с автоимунни болести и други Ако съветската ваксина е минала етапите на клинични изпитвания и е потвърдено безвредна и ефикасна, тя също ще се ползва съгласно показанията и съблюдаване на противопоказанията.

- Намирането на ваксина нормално лишава приблизително 7-8 години. Трябва ли да се тормозим, че ускореният развой в този момент ще е за сметка на качеството?

- Информационните РНК ваксини (mRNA) се създават от учените от много години. Още през началото на 90-те години стартират революционните открития. Разработвани са такива против онкологични болести. Всяка ваксина се оценя на база качество, сигурност и успеваемост. При над десетки хиляди доброволци имунизациите на Pfizer, AstraZeneca и Moderna потвърдиха своята сигурност. Регистрацията на една ваксина нормално лишава години поради компликацията от набиране на доброволци за клинични изпитвания, финансови аргументи и други

- Според изследване половината българи отхвърлят да се ваксинират. Ще реализираме ли тогава упования резултат?

- Знаем, че е нужен към 70% имунизационен обсег за ограничение на епидемията. Не мога да кажа какъв брой хора действително ще се имунизират, това е персонален избор. Но живеем в проведено общество и всички сме свързани. Ваксинираните несъмнено ще оказват помощ първо на себе си, а по-късно последователно с увеличение на обсега на имунизацията и на неимунизираните.

Разбирам страха на хората. Нека потърсят препоръки от експерти. Ваксината няма да е наложителна и имат задоволително време да вземат решение.

- Има ли групи, за които на този стадий не се предлага имунизация, и по какъв начин стои въпросът с преболедувалите ковид?

- На този стадий знаем, че няма да бъдат имунизирани децата под 18 година Тези дни започнаха клинични изпитвания на mRNA ваксина и при деца на възраст 12-15 години. Ще изчакаме резултатите. Смята се, че към средата на 2021 година ще има избрана скица на приложение и при децата.

За в този момент няма да бъдат имунизирани бременните дами и такива, на които следва зачеване.

Смята се, че преболедувалите също ще се предлага да бъдат имунизирани. Според имунолозите осведомителната РНК ваксина ще построява по-добър имунитет.

- Крие ли заплаха, в случай че се ваксинира възпален човек, който обаче към момента не е показал признаци?

- Не, не крие заплаха. Напротив това може да помогне на имунната система по-бързо да построи антитела и да защищити организма от тежки затруднения. Например имунизацията против варицела е жива, само че се предлага до 5ти ден от контакта с болен от варицела или херпес зостер, с цел да защищити неимунните от болестта.

-Може ли да се чакат някакви признаци в първите дни след използването на имунизацията?

- Локални постваксинални реакции - болежка на мястото на въвеждане на имунизацията, зачервяване. Поставянето й мускулно води до неприятно чувство. След втората доза локалните реакции са по-изразени, само че минават за към 7 дни.

Общи постваксинални реакции - нараснала температура до 38‘С, отмалялост, главоболие, настинка. В редки случаи температурата може да доближи над 39‘С. Тези реакции изчезват след към 2 дни.

- Ще изчезне ли изцяло COVID-19 и допустимо ли е имунизацията да ни върне пълноценно „ стария” живот?

- Труден въпрос. Не мисля, че COVID-19 ще изчезна изцяло. Но имунизацията е противоепидемичната мярка, която трайно лимитира едно въздушно-капково заболяване като COVID-19.

Моят съвет към хората, които ще се имунизират, е да не бързат незабавно да смъкват маските и да не помнят за дезинфекцията и дистанцията. А „ старият” ни живот ще се върне в един миг и това е неизбежно.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР