Д-р Хасан Адемов, председател на социалната комисия в НС, и

...
Д-р Хасан Адемов, председател на социалната комисия в НС, и
Коментари Харесай

Хасан Адемов: Възможно е да отпадне подоходният критерий в помощите за деца с починал родител

Д-р Хасан Адемов, ръководител на обществената комисия в Народно събрание, и юрист Златина Хаджипанайотова разясниха смяната, съгласно която персоналните пенсии за деца сираци от 1 януари следващата година ще бъдат сменени с месечна помощ.

Парламентът одобри на първо четене измененията в Закона за фамилните помощи за деца предходната седмица, чака се тази измененията да минат на второ четене и вместо от Национален осигурителен институт тези средства да се поемат от държавния бюджет като обществено подкрепяне. От поправките могат да се възползват към 5600 деца.

Очаква се новата фамилна помощ да бъде по-висока като размер от сегашната лична пенсия за сираци, която е 113 лв., предвижда общественият министър Бисер Петков.

Целта е да се даде късмет на деца без родител, които нямат право на наследствена пенсия все още поради непълен застрахователен стаж на умрелите им родители.

Така направи огромна крачка напред битката на една майка, която стартира с яростно писмо до Дядо Коледа при започване на годината и беше продължена от още доста майки в обществените мрежи и митинги пред Народното събрание с поддръжката на омбудсмана Мая Манолова. Тази майка е Златина Хаджипанайотова.

В изявление за " Преди всички " тя благодари на БНР за отразяването на идеята.

" Имаме към този момент различен аршин и той е 450 лв., само че още веднъж имаме опълчване. Въвеждането на този финансов аршин не би трябвало да съществува. Ако законът бъде признат по този метод, ще създадем питане към Европарламента, тъй като още веднъж имаме дискриминация. Децата би трябвало да получават помощите си без оглед на нито един финансов аршин ", счита Хаджипанайотова.

" Държавата ще дава отговор за 6000 деца и на тях тя постави подоходен аршин. Говорим за правото детето да бъде подкрепено, тъй като е с един родител. Говорим за едно малко по-достойно битие.

Силно се надявам, че ще се откри задоволително мощ и воля, с цел да бъде изменен законът и фактически да отбрани правата на децата, останали без родител ", настоя Златина Хаджипанайотова.

Д-р Хасан Адемов също се включи в диалога и означи, че, до момента в който е вървяло разискването на законопроекта, е станало ясно, че има разногласия по въпроса за новата месечна обществена помощ за деца без един родител или кръгли сираци.

" Между първо и второ четене има оферти за отпадане на подоходния тест за тази група. От друга страна, логиката на общественото подкрепяне въпреки всичко е в интерес на най-бедните " добави доктор Адемов.

" Извънредното съвещание на комисията е в четвъртък и се надявам до края на седмицата планът да бъде подготвен и идната седмица да влезе в Народно събрание. Промените ще влязат в действие от 1 януари идната година ", акцентира Хасан Адемов./bnr.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР