Д-р Грозева, тази година отбелязвате четвърт век от основаването на

...
Д-р Грозева, тази година отбелязвате четвърт век от основаването на
Коментари Харесай

Д-р Румяна Грозева: За изминалите 25 години АРИР – Стара Загора, се превърна в предпочитан партньор

Д-р Грозева, тази година отбелязвате четвърт век от основаването на Агенцията за районно икономическо развиване - Стара Загора. Кои бяха най-важните моменти в историята на организацията?

- АРИР е основана през 1995 година по план на Американската организация за интернационално развиване в партньорство с община Стара Загора. Първоначално организацията ни е имала бюджет, в който са били структурирани заплати, разноски и други Сега финансирането ни става в доста огромна степен посредством планове и частично посредством стопанската активност на организацията - подготовка и ръководство на планове, съвещания за бизнес развиване, тактики и сходни. За миналите 25 години се научихме да работим добре в мощни интернационалните екипи - с хора с разнообразни култури, жанр на работа. Старозагорската организация от дълго време е разпознаваема в Европа и е желан сътрудник. Имаме мощен и обединен екип, който остана непрекъснат и при усложненията през годините.
АРИР - Стара Загора, показва опциите за привличане на вложения и в оспорвано интернационално съревнование на " Файнейшъл таймс " - " Европейски градове и райони на бъдещето ", от 2010 година и досега постоянно печели призови места в категорията си. При предишното издание градът беше показан на страниците на изданието със заглавието " Готови за бизнес ".

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики
Първоначална среща по плана в залата на Областна администрация

Същевременно екипът ни работи целеустремено и по построяването на мощни районни партньорства сред бизнес, локални управляващи и научни и просветителни организации. Но тук към момента не е задоволително осъзнаването на този доста мощен капацитет и подтик за развиване.
Успяхме да осъществим доста сполучливи планове през миналите години. Може би основен е планът на АРИР, който е първият изпълнен в района по стратегия ФАР и е обвързван точно с преструктурирането на минната промишленост. Благодарение на този план освободени от работа миньори са били преквалифицирани, минали са в друга специалност или са почнали да развиват личен бизнес. В момента работим по едно и също време по 10 плана.

Какво съставляват тези планове?
- Работим по план в областта на информирането на другите общности в района за европейските политики и полезности - това е осведомителният център от общоевропейската мрежа " Европа непосредствено ". Част от плана е едно забавно събитие, което се трансформира в знаково през последните години - " Дни на Европейския парламент ". Запознаваме 16-18-годишни възпитаници с главните полезности на Европейския съюз, с неговите институции и по какъв начин те работят дружно. След като получат нужните познания, младежите влизат в роля, разпределят се като членове на политическите групи в Екологичен потенциал, дебатират по съществени тематики.
Фокусирали сме се и върху планове, свързани с предприемачество, финансирани по Оперативна програма " Развитие на човешките запаси ". Опитваме се да помогнем на хора, които имат концепция за личен бизнес, само че се нуждаят от спомагателна информация и подготовка. Този план покрива целия Югоизточен район за обмисляне - освен Стара Загора, само че и Сливен, Ямбол и Бургас.

Първоначална среща по плана в залата на Областна администрация

Работим и по стратегия " Еразъм+ ", както и по стратегия " Интеррег Европа ". Това е транснационална стратегия, финансирана непосредствено от Брюксел.
Най-новият ни план е насочен към проблемите за справяне със замърсяването с пластмасови боклуци. Той също е финансиран по стратегия " Интеррег Европа ".

Вие сте член на УС на Индустриална зона " Загоре ". Има ли късмет тази зона да реши икономическите проблеми пред района, които биха зародили при преструктуриране на енергийните компании там?
- Само тази зона не може да реши бъдещите предстоящи проблеми на района. Тя обаче е една от стъпките, които би трябвало да бъдат направени при обмисляне на решенията. Ако си свършим добре работата и вземем нужните ограничения, районът може да резервира своя капацитет. Изграждането на инфраструктурата изпреварва неведнъж тази на други индустриални зони и това надалеч не се дължи единствено на положителното време. Постоянството и услията в лицето на изпълнителния шеф несъмнено заслужават възторженостти. Местният бизнес повдигна въпроса за неналичието на задоволително фрагменти. Работим интензивно в тази посока. В Стара Загора първи въведохме обслужване на вложителите на едно гише, което доста улеснява тяхната работа.

Какво съставлява планът DeCarb и по какъв начин беше определена АРИР за водеща организация?
- За екипа ни това е огромно самопризнание и доверие да застанем отпред като водеща организация на консорциум от институции и организации от страни членки, които са доста по-развити и " надеждни " претенденти. Пълното название на плана е " Подкрепа за прекосяване към чиста сила в Европейски Съюз райони с натоварен въгледобив " с дълготрайност 5 години. Кандидатурата беше утвърдена от Европейска комисия.
Подчертавам, че в плана не става дума и не е ориентиран към затваряне на ТЕЦ-ове, каквито бяха първичните спекуалции и към момента не престават. Става въпрос за търсене на използвани решения във всеки един район - самостоятелно. Всеки район, колкото и идентични характерности да има като рандеман на въглища и сила от тях, има и разнообразни особености, които го разграничават от другите. И в този смисъл няма общовалидно решение, използвано за всички.

Работното посещаване в Котбус, Германия

В консорциума по плана влизат Полша, Унгария, Румъния, Германия, Дания, Гърция, Словения и Испания, като Дания и Испания нямат въглища. Целта на DeCarb е да подкрепя политиките на локално и районно равнище, свързани с прекосяване към добиването и използването на " чиста сила " и по този метод понижаване на въглеродните излъчвания, и оттова възстановяване на чистотата на въздуха. Във всяка страна политиките, които контролират чистата сила, са разнообразни, по тази причина и се подхожда самостоятелно. В случая на нашия район сме фокусирани точно към внедряване на чисти технологии за изгаряне на въглища. В края на януари т.г. имахме опция да участваме в профилирани събития в Брюксел, на които специалисти и висши държавни чиновници от страни - членки на Европейски Съюз, Съединени американски щати, Китай, Япония и Индия представяха проучвания и планове в тази сфера. Това доста ясно демонстрира, че международните стопански елити, които имат много по-големи финансови благоприятни условия, също работят интензивно в посока извличане на чиста сила от въглищните си басейни. И тук подчертавам върху Съединени американски щати, които първи напуснаха Парижкото съглашение и прокламираха, че поддържат и пазят въглищата си. А в този момент показаха 7 финансирани пилотни плана от Отдела за изкопаеми горива, чисти въглища и ръководство на въглерода на Департамента за сила, както и съответни резултати от тях.

Никой от участниците не показа, че им е елементарно и е станало изведнъж. Но работят осъзнато и с ясна цел и посока, както и с грижа към хората от бранша. Също и върху основаването на производства от вторични артикули от въгледобива, каквито са торовете да вземем за пример, а оттова и на работни места и доходи за локалната стопанска система.
Тук имаме Тракийски университет с Аграрен факултет, както и профилиран бизнес - можем да търсим финасиране от Европейски Съюз на проучвания и технологии в тази посока.
Екипът ни ще взе участие в интернационален конгрес в Брюксел, отдаден на новосъздадения фонд за обективен преход.
профил
Румяна Грозева е лекар по стопанска система от ИИИ на Българска академия на науките, с дълготраен експертен опит в областта на районното икономическо развиване. През последните 12 години е изпълнителен шеф на Агенцията за районно икономическо развиване. Тя е член на управителния съвет на Индустриална зона " Загоре ". Преподавател по районна политика в СУ " Св. Климент Охридски ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР