Д-р Гео НешевСтрелча - трудно е да се каже кога

...
Д-р Гео НешевСтрелча - трудно е да се каже кога
Коментари Харесай

Благословени води и благоухание от рая

Д-р Гео Нешев

Стрелча - мъчно е да се каже по кое време тази котловина, оградена от ласкавите длани на Средна гора, е най-чаровна. Напролет тя е залята от резедата на кълнили посеви, по гърбиците на планината се разстилат зелените черги на горите, в ниското бушува пяната на разцъфналите розови, овощни и лавандулови градини, бели пътища превалят заоблените хребети и над всичко сияе като че ли измито, коприненосиньо небе.
През лятото в плътната зеленина се втъкват златните правоъгълници на зрели жита и открай до дъно над долината трепти зной, пропита от дъха на свеж самун, спечена земя и зрели плодове.
Есента добродушно ръсва първата наслойка в близост, варакосва гора и ниви, след това отвява листата от клоните на дърветата и намира в палитрата си кафявите цветове на умората, пристигнала след месеци на обилие и благотворителност.
А зимата в някоя чудесна нощ размятва своя бял губер. Планината се смълчава, нивите се изравняват, реката клати сред заснежените крайбрежия...
Всеки стрелчанин носи съкровено през целия си живот тези откровения. На човек се коства, че е невероятно да бъде толкоз друга хубостта на едно и също място...
Люлката на свободолюбието Стрелча лежи в Същинска Средна гора, на 475 метра надморска височина. На север от нея се намира връх Буная (1572 м), а през града тече река Стрелчанска Луда Яна, която след това се влива в Панагюрска Луда Яна.
Да се гадае по кое време тази котловина е привлякла първите преселници, е мъчно. В музейната колекция се пазят обработени парчета кварц, както и съдове от третото хилядолетие преди Христа. Стотина разнообразни по величина надгробни могили, сред които е известната Жаба могила, една от най-високите тракийски гробници по нашите земи, както и многочислените гробове, оградени с ломен камък, навеждат на мисълта, че траките са имали обилни поселища в долината.
Категорично тази мисъл се удостоверява от златния венец, открит в местността Орелът през 1948 година Той се пази в Археологическия музей в Пловдив. По-обилна светлина върху този отдалечен интервал хвърля оброчната плоча, на която е оживяло окончанието на селищното име: АППА.
Немалко следи и от римското господство допълват археологическото благосъстояние на Стрелча през днешния ден. Очевидно новите заселници са предпочели да оформят селището си директно към крепостта в пролома на река Луда Яна. Край стената й се появили след това и домове на пристигналите по-късно нови заселници - българите. Появил се тук български град на стрелците, именуван през междинните епохи Стрелъч-град или Стрелец, Стрелица.
Турските завоеватели били изумени от достолепието на града в долината на Луда Яна. Над постройките се извисявали камбанариите на седем черкви. Затова те нарекли селището Еди-клисекьой, т.е. село със седем черкви. Впоследствие будните поданици на селото трансформирали черквите и няколкото манастира в планината в огнища на българщината.
Всичко това е дало през днешния ден необятен път на туризма тук. Със своите неповторими историко-географски забележителности, природа и богато минало, минерални извори и розови насаждения благоустроената през днешния ден Стрелча към този момент е народен туристически център и райско кътче за българи и чужденци.
Стрелча има три минерални извора с температура от 23 до 45 градуса с потвърдени балнеоложки качества. Водата е едва минерализирана, хипертермална, сулфатно-хидрокарбонатно-натриева, флуорна и радиоактивна. Без цвят и аромат, с прелестен усет, тя е средство за лекуване на редица заболявания. Чрез къпане се лекуват болести на опорно-двигателния уред (хроничен ревматизъм, артрози, артрити, болести на мускулите и сухожилията); болести на нервната система (неврози, ишиас, лумбаго); гинекологични болести (възпалителни процеси на матката, яйчниците, тръбите, неплодородие и сраствания); обменни болести (диабет, затлъстяване, сериозна възраст, подагра).
Чрез пиянство на вода се усеща доста усъвършенстване при бъбречни болести (бъбречно-каменна болест, пиелити, цистити, уретрити); стомашно-чревни болести (хронични гастрити и колити, ентероколити с понижена киселинност на стомашния сок); чернодробно-жлъчни премеждия - преболедували от хепатити, хронични хепатити, жлъчно-каменна болест и хронични възпаления на жлъчката и жлъчните пътища, дискинезии).
Поради мекия климат курортът се предлага и за лекуване на белодробни болести - хронични бронхити, белодробна астма и други
Стрелча е и най-големият розопроизводителен регион на България. Розовите градини обгръщат над 3000 дка, като на територията на общината се създава най-качественото розово масло в страната. Както към този момент стана известно, с изключение на най-хубавите в света парфюмерийни качества, българските учени потвърдиха, че то има и огромна лечебна мощ. С триумф се ползва за лекуване на жлъчно-чернодробни болести, някои форми на бронхиална астма и на стомашни и дуоденални язви. Поради всичко това Стрелча би трябвало да последва образеца на Казанлък и също да провежда собствен Музей на розата, за който има доста забавни експонати.
Освен розите, в последните години в региона на Стрелча сполучливо се отглежда и лавандула, от която се извлича също първокласно етерично масло.
Климатът в региона е комбиниране на планински и умерено-континентален, а меките зими и прохладното лято, дружно с неповторимите почвени характерности, основават извънредно удобни условия за развиването на земеделието в региона и развъждането на екологично чисти артикули.
В града бяха открити няколко съвременни балнео-туристически центрове за посетители и почиващи, сред които впечатлява построеният в "стар жанр " хотел-ресторант "ХIХ век ". През лятото работи и минерален плаж с басейн с олимпийски размери, който дава благоприятни условия за тренировки и подготовка на спортни тимове.
Стрелча е първоначален пункт за направления в Същинска Средна гора, които водят до известни исторически и естествени обекти - върховете Буная и Богдан, историческите градове Копривщица и Панагюрище, тракийската гробница при село Старосел и Жаба могила.


Фасада на тракийска гробница


Храм-паметникът "Св. Архангел Михаил "





Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР