Д-р Фернандо Санча вече девета години работи в България, в

...
Д-р Фернандо Санча вече девета години работи в България, в
Коментари Харесай

Д-р Фернандо Санча: На 40 години мъжът задължително трябва да посети уролог

Д-р Фернандо Санча към този момент девета години работи в България, в Хил клиник. Млад и приветлив доктор, който чисто човешки изяснява комплицираните неща. Иска да е потребен на българските мъже. И го реализира.

Д-р Санча, какво ви направи най-силно усещане, като дойдохте у нас?
След като работих години наред в Испания и пристигнах в България, оставам с чувството, че мъжете тук не вървят при уролог. Не желаят да се погрижат за здравето си. Защото случаите на доброкачествено повишаване на простатата, на които се натъкваме, са прекомерно чести. И повишаването е напреднало.

Това съдбовно ли е?
Може да се окаже съдбовно. Искам да кажа, че мъжете би трябвало да създадат първа аудиенция при уролога на 40 години. На тази възраст ние можем да разберем какъв е рискът мъжът да заболее от рак на простатата в идващите си години. И в случай че има заплаха от това, да му препоръчаме какъв режим на наблюдаване да поддържа. Ако индивидът има непосредствен родственик, боледувал от рак на простатата, то той би трябвало всяка година да прави надзорен обзор – става дума за след 45 години. Ако няма подобен казус, контролният обзор се прави след 50-годишна възраст.

Какво съставлява простатата?
Това е жлеза, обвързвана със сексуалността. Тя създава секрет, който се включва в семенната течност на мъжете. Служи като полов орган, само че и като орган за уриниране. С възрастта стартира да нараства. Това е незлокачествен напредък, който може да провокира компликация при уриниране, по-слаба бликам на урината, потребност от постоянно уриниране през деня и нощем. Тези признаци могат с течение на времето да доведат до нещо по-лошо. Затова мъжете би трябвало да вървят при уролог, както дамите вървят на гинеколог.

Какво вършиме при доброкачествено повишаване на простатата?
Традиционно при доброкачествено повишаване използваме лекарства в първите етапи. По-късно към този момент е нужна хирургическа интервенция. Традицонна хиругия се прави по два метода: отворен – когато простатата е доста огромна, и ендоскопски – през уретрата. Класическите способи са доста кървави и тежки за пациента. Престоят в болница е дълъг, има проблеми в ерекцията. От 9 години тук работим с лазери – оперираме и дребни, и огромни простати с доста невисок риск. Мъжете, през днешния ден оперирани, на следващия ден са си вкъщи. И това е доста прелестно, връщат се към естествения си живот. Няма ги затрудненията на обичайна хирургия с неприятностите в сексуалността и уринирането.

Как лекувате рак?
Откриваме го с така наречен фюжън биопсия, това е комбиниране сред ядрено-магнитен резонанс и биопсия. Възможно най-модерната диагностика на рака, в България само в нашата клиника се ползва. Ако има израстък – прави се лапароскопска хирургия на доста високо равнище.

Кой измисли зеления лазер?
Американците. В известната клиника Майо в Рочестър започнаха да го употребяват. През последните години технологията още повече напредва. Зеленият лазер позволява доста бързи и сигурни намеси. Премахваме простатата дефинитивно. Преди се правеше изпаряване на част от нея и оставаше рискът тя отново да се развие. Сега към този момент вършим дефинитивна интервенция и решаваме казуса. Само един на 100 случая получава рецидив до първите 10 години, това е доста невисок %. А с стандартната хирургия са 20 на 100.

Има ли риск от зеления лазер?
Винаги в хирургията има риск. Но от всички варианти през днешния ден зеленият лазер е най- сигурният способ.

Съвет към мъжете?
Вярвайте на уролога, приемайте го за другар. Не се бойте от него. Помагаме и за простатата, и за сексуалността. Не се плашете от проучването PSA туморен маркер.

На мъжете им е неприятно друго проучване – ректалното опипване?
Мнозина не го желаят. Като не желаят, да кажат, има други способи – ехография да вземем за пример. Макар че ректалното опипване не е нищо ужасно.

Вярно ли е, че доста лекари от чужбина се учат при вас?
От доста страни идват уролози да се учат от нашия екип. Имали сме гости в операционната от Франция, Австралия, Италия, Германия, Съединени американски щати, Япония.

35-1
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР