Д-р Евгения Сарафова, д-р Мария Джумалиева-Стоева и д-р Юлия Романова

...
Д-р Евгения Сарафова, д-р Мария Джумалиева-Стоева и д-р Юлия Романова
Коментари Харесай

Tри българки учени с награда от 5000 евро за проекти с изключително регионално значение

 Д-р Евгения Сарафова, доктор Мария Джумалиева-Стоева и доктор Юлия Романова са тазгодишните носителки на националната стипендия " За дамите в науката “ за България. Престижното отличие им бе присъдено за техните смели научни планове на публична гала в Софийски университет " Св. Климент Охридски “ на 19 ноември със специфичното присъединяване на госпожа Илияна Йотова, вицепрезидент на Република България. Това е третата подред година, в която госпожа Йотова поддържа с наличието си идеята на L`Oréal и ЮНЕСКО за повече дами в науката.

Стипендиите " За дамите в науката “ са едни от най-очакваните научни награди в България, които се отпускат всяка година от L`Oréal и ЮНЕСКО на млади дами учени. Отличията имат за цел да поддържат тяхната научноизследователска кариера, както и да ги стимулират да разпрострат цялостния си капацитет за научни открития. Трите тазгодишни победителки бяха отличени за своите новаторски научни планове с премия от по 5000 евро всяка, като всеки един от плановете е впечатляващ със своя висок капацитет за употреба.

Проектът, с който доктор Евгения Сарафова впечатли журито на " За дамите в науката " за 2019 година, е фокусиран върху проучването на качеството на въздуха в 4-те най-големи български града. В основата на проучването e комбинирането на данни от спътници на Европейската галактическа организация и наземни данни. Чистота на въздуха е изключително наболял проблем у нас, като все още София е на 6-о място в света по замърсен въздух. Това прави плана на доктор Сарафова освен забавен, само че и извънредно настоящ и с огромно локалнo значение. В момента доктор Сарафова е основен помощник в Геолого-географския факултет на СУ " Св. Климент Охридски, съорганизатор на Българския географски фестивал и е измежду създателите на просветителния уеб страница Географ БГ.  През 2015 г.  тя е и измежду номинираните за " Жена на годината “.

Втората стипендиантка за 2019 година доктор Мария Джумалиева-Стоева, е първата победителка в историята на състезанието, която е възпитаничка на Великотърновския университет " Св. Св. Кирил и Методи “. В момента тя е постдокторант в Института по математика и информатика при Българска академия на науките и основен помощник във Факултета по математика и информатика на Великотърновския университет. Интересът на доктор Джумалиева-Стоева към науката датира от гимназията, само че едвам в университетските си години тя се влюбва необратимо в математиката и алгоритмичното програмиране. Проектът, с който печели стипендията " За дамите в науката “, е фокусиран върху доктрина на кодирането и цели конструирането на нови типове нелинейни кодове, които имат директно приложение при отбрана на информацията.

Д-р Юлия Романова е името на третата стипендиантка по програмата " За дамите в науката “ тази година. Тя е упорит млад химик и сега е основен помощник във Факултета по химия и фармация на СУ " Св. Климент Охридски “. В интервала 2012-2017 година придобива интернационален теоретичен опит, работейки като постдокторант в Университета на Намюр и Университета на Съри. Носителка е на националната премия на фондация " Еврика “ за 2011 година за изключителни достижения в науката. Проектът, с който доктор Романова печели стипендията " За дамите в науката “ за 2019 година, е фокусиран върху основаването на нови органични материали, които ще бъдат употребявани в слънчевите кафези за повишение на техния потенциал.

Тази година стипендиантската стратегия " За дамите в науката “ се организира в България за 9-и следващ път в партньорство сред L`Oréal България, СУ " Св. Климент Охридски “ и Националната комисия за ЮНЕСКО – България. От основаването си през 1998 година и до през днешния ден " За дамите в науката “ продължава да е единствената по рода си световна стратегия, която се бори за тъждество сред половете в науката (жените към момента съставляват едвам 29%* от откривателите в международен мащаб). През последните 21 години " За дамите в науката “ е подкрепила и отличила над 3100 дами учени в 117 страни.

" Заедно с ЮНЕСКО ние стартирахме самодейността " За дамите в науката “ преди 21 години, с цел да реализираме тъждество сред половете в науката и да осигурим на дамите откриватели признанието, което заслужават. Ние сме оптимисти, че със мощни локални сътрудници като Националната комисия за ЮНЕСКО-България и Софийския университет, както и публичната поддръжка на всички вас, ще успеем в нашата задача! Бих желала също откровено да поздравя тазгодишните стипендиантки и всички български дами учени за смелостта да изберат кариера в науката и да им благодаря за тяхната непоколебима сила и мотивация! Продължавайте да бъдете такива вдъхновяващи модели за подражателство! “ – сподели Бриджит Стрелър, общоприет управител на L`Oréal България, по време на церемонията по награждаването на тазгодишните стипендиантки.

Събитието бе почетено от редица публични лица и висши представители на научната общественост, измежду които Дончо Барбалов – заместник-кмет на Столична община, направление " Финанси и стопанска активност “, Н. Пр. Флоранс Робин – Посланик на Франция в България, Мария Спасова – заместник-председател на Национална комисия за ЮНЕСКО – България, проф. Николай Витанов – заместник-ректор на СУ " Св. Климент Охридски “.

Новото десето издание на " За дамите в науката “ следва да стартира след няколко седмици с отваряне на приема на кандидатури за 2020 година в търсене на най-талантливите българки учени.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР