Д-р Евгени Цавков е преподавател по дендрология и уредник на

...
Д-р Евгени Цавков е преподавател по дендрология и уредник на
Коментари Харесай

Евгени Цавков: Историята е основа за равносметка и разумно използване на горските ресурси

Д-р Евгени Цавков е учител по дендрология и организатор на Музея на Лесотехническия университет (ЛТУ). Днес той споделя за " Дневник " по какъв начин паметта за предишното на горското стопанство може да помогне за по-доброто запазване на горите в България и в бъдеще.

Тази година горската администрация в България навърши 140 години. От какъв брой години е основана музейната колекция за историята на горите в ЛТУ?

- Днес ние считаме за " рожден ден " на държавната горска работа датата 5 юли.1879 година, когато е основан независим бранш " Надзор на лесовете " към " Отделението на държавните парцели и рудите " при Министерство на финансите.

Загрижеността за възстановяване на положението на горите намираме и в тронното слово на княз Александър I при откриването на първото съвещание на елементарното национално заседание през 1879 година - измежду 17 изброени законопроекта е разгласен и " законопроектът за развъждането на горите, които в този момент по този начин безмилостно се унищожават ".

Музейната колекция при Лесотехническия университет (ЛТУ) е основана много по-късно, през 1975 година, която е юбилейна – навършват се 50 години от основаване на висшето лесовъдско обучение в България. Тогава се постанова събирането и експонирането на доста архивни материали – фотоси и документи. За страдание се оказва, че всичко е разбъркано, мъчно налично. Така поражда концепцията за запазване на предишното на нашето горско стопанство. Инициаторът за основаването на музея е проф. Свилен Николов, който е и негов първи началник дружно с инж. Веселин Дочев.

Какво съставлява музейната колекция през днешния ден?

- За интервала от основаването на сбирката до през днешния ден са събрани и систематизирани съвсем 1000 архива. Значителната част е завещание от упорития и въодушевен труд на първия организатор инж. Веселин Дочев. Повече от половината от архивите са на частни лица – документи, фотоси, мемоари, книги, ръкописи, оценки и така нататък Съхранени са материали на институции, горскостопански поделения, природозащитни организации. Особено скъпи за нас са материалите за образованието по лесовъдство.

Кои са най-старите ви експонати?

- Като наличие дръзвам да настоявам, че Музейната колекция на ЛТУ ни връща доста обратно във времето – съвсем от основаването на горската работа в България. В сбирката се съхранява и първият закон за горите от 1884 година

Съхранява се огромна част от архивите на първите български лесовъди от края на 19-ти век – Стефан Дончов, Константин Байкушев, Стоян Брънчев, Йордан Митрев, Стефан Синивирски.

 Доклад от 1897 година от горския контрольор Константин Байкушев за посещаване в Македония дружно с преди малко пристигналия в България градинар - Йохан Келерер, за да се изследва горската растителност. С този отчет става известна черната мура в България - и с това и Байкушевата мура. С него са открити и някои нови за науката растения, разказани от Келерер – Saxifraga ferdinandi coburgi и Arabis ferdinandi coburgi.
© Музей на ЛТУ

Доклад от 1897 година от горския контрольор Константин Байкушев за посещаване в Македония дружно с преди малко пристигналия в България градинар - Йохан Келерер, за да се изследва горската растителност. С този отчет става известна черната мура в България - и с това и Байкушевата мура. С него са открити и някои нови за науката растения, разказани от Келерер – Saxifraga ferdinandi coburgi и Arabis ferdinandi coburgi.

Ценност съставляват и материалите на проф. Тодор Димитров – първият български професор по лесовъдство, на инж. Димитър Загоров – шеф на Отделението на горите, лова и рибарството. И още доста други, чиито имена не е допустимо да бъдат изброени, заради дългия лист.

В сбирката се намира и планиметърът, с който френския лесовъд Феликс Вожли е нанасял поройните периметри в страната.

Изключително богат е книжният фонд на музейната ни колекция – едни от първите книги по лесовъдство, първите учебници по другите лесовъдски дисциплини, сборници, отпечатъци от публикации, ръкописи.

Един необикновен нюанс от предишното внасят фотосите и негативите от друго време и другите стадии в развиването на горския ни бранш. Не знам дали можете да си визиите, че в края на 19-ти век нашите прародители са носили фотоапаратите и няколко стъклени плаки с фоточувствителна емулсия, с цел да запечатат облика на преди малко залесени от тях места – тези стъклени плаки се съхраняват при нас.

 1925 г, лесовъдът Никола Аджаров с деца залесяват в местността
© Музей на ЛТУ

1925 г, лесовъдът Никола Аджаров с деца залесяват в местността " Беш-Бунар ", Карловско. За първи път през тази година стартира да се отбелязва Празникът на залесяването (по-късно Седмица на гората)

Как виждате Вие интервалите в развиването на горите в България?

- Погледът към горите, тяхното положение и първични опити за внасяне на ред в тяхното потребление, датира още от 1869 година, когато излизат " Рапортите на горската задача в Дунавския вилает " и оповестения незабавно по-късно първия турски закон за горите от 1870 година На процедура с това се слагат икономическите основи на горското стопанство.

За периодизацията на развиването на горското стопанство у нас може да има разнообразни подходи, само че най-общо се преглеждат три съществени интервала – 1) от Освобождението през 1878 година до 1944 година – османското господство и капиталистическото общество; 2) 1944 година до 1989 година - публичната благосъстоятелност на горите след национализацията през 1947 година и 3) 1989 година до през днешния ден - преход към пазарна стопанска система.

 1922 година, Риломанастирска гора. Практическо образование на курсисти от специфичния лесовъдски курс. През 1902 година риломанастирските гори са отдадени на концесия за 20 годишен интервал. Търгът е извоюван от братята Тодор и Коста Балабанови, които наддават цената 2,23 златни лв. за един компактен пространствен метър здрав материал за строене. На фотографията е показана тъй наречените
© Музей на ЛТУ

1922 година, Риломанастирска гора. Практическо образование на курсисти от специфичния лесовъдски курс. През 1902 година риломанастирските гори са отдадени на концесия за 20 годишен интервал. Търгът е извоюван от братята Тодор и Коста Балабанови, които наддават цената 2,23 златни лв. за един компактен пространствен метър здрав материал за строене. На фотографията е показана тъй наречените " водна уговорка " за превозване на отсечената дървесина благодарение на водата.

Трябва да се означи, че в тези три интервала се включва и времето на трагични промени в развиването на нашата страна през Първата и Втората международни войни. Това неизбежно дава своето отражение и в развиването на горския бранш.

Още в края на 19-ти век, даже в националното заседание се вижда една неприязън към лесовъдите, които се стремят да наложат избран ред в използването на горите. Тогава Петко Каравелов и Петко Славейков пазят лесовъдите с думите, че " не е мъдро ни минимум да се отхвърля контролът над горите ".

Много други значими моменти могат да се посочат от хронологията в развиването на горското стопанство. Първите залесявания в края на 19-те век край Кюстендил, Копривщица, Сопот, Стара Загора и Ловеч.

През 1901 година се основава първата държавна работа по лесоустройство, чийто правоприемник през днешния ден е " Агролеспроект ". През 1905 година се основава първото Бюро за укрепяване на пороите и залесяване в Казанлък, а доникъде на 20-те век действат повече от 40 секции, виновни за преодоляването на пороите в България.

Година 1925 е записана със златни букви в нашата горска история, обвързвана с 3 значими събития – пораждане на висшето лесовъдско обучение у нас, учредяването на Празника на залесяването станал след това Седмица на гората, която честваме и до през днешния ден и приемането на един от най-прогресивните закони за горите у нас (виж тук).

Споменавайки за първите стъпки на висшето обучение би трябвало да кажем, че то поражда като част от битката с пороите и залесяването на опороените земи. Първият хабилитиран учител по лесовъдство, Тодор Димитров, е точно един от хората, които са изпратени във Франция (Нанси), с цел да усвои теорията практиката на укрепяването на пороите. Той написа и първите учебници по тези дисциплини – Частно лесовъдство и Укрепяване на пороите.

 1928 година, Своге. Учебна процедура по залесяване на студентите от първия випуск лесовъди на Софийския университет с началник проф. Тодор Димитров. През тази година е открита и секцията по укрепяване на пороите за преодоляването на разрушителните наводнения в тази част на Искърското дефиле.
© Музей на ЛТУ

1928 година, Своге. Учебна процедура по залесяване на студентите от първия випуск лесовъди на Софийския университет с началник проф. Тодор Димитров. През тази година е открита и секцията по укрепяване на пороите за преодоляването на разрушителните наводнения в тази част на Искърското дефиле.

Паметно събитие е основаването на Съюза за отбрана на родната природа през 1928 година по самодейност на Дружество на лесовъдите в България. Благодарение на прозорливостта на този първи природозащитен непринуден съюз (повече тук) са оповестени и първите резервати у нас – Силкосия и Парангалица, както и първият парк на Балканския полуостров – национален парк " Витоша ".

Вярно ли е, че средновековните пътешественици и кръстоносци минават през съвсем непроходими дъбови гори в България на път за Цариград, а след османското господство България се оказва с оголени ерозионни скатове и пороища?

- Да, такива послания от далечното минало в действителност има. Средновековните пътешественици като Benedetto Ramberti (1534 г.), Иван Гундулич (около 1630 г.), Евлия Челеби (1653 г.) споделят, че са мощно впечатлени от непроходимите гори в равнините. Те назовават гъстите дъбови гори с името " Magna Silva Bulgarorum " - Великата гора на българите.

За страдание през днешния ден единствено обособени дребни по мярка гори (кории) и единичните остарели дървета припомнят за тогавашното великолепие в предишното. По-голямата част от тези обширни в предишното гори са превърнати от индивида в селскостопански площи.

Но кое е довело да унищожаването на тези величествени гори освен у нас, само че в целия Балкански полуостров? Няколко са главните аргументи: интензивно сечене на горите за търговия и обезпечаване на материал за корабостроенето на огромната военоморска мощ на турската империя; извличане на огромни количества на дърва за горене; произвеждане на дървени въглища за железодобивната индустрия; съзнателно причиняване на пожари за разширение на пасища, частично и от каракачанското население; премахване на горска повърхност за аграрни площи.

Какво се случва след усилените залесявания през 19 и 20 век. В какво положение са горите при започване на 21 век?

- Усилени залесявания? Не, съгласно мен те са били значими и нужни! Това е бил животът нацяло потомство лесовъди! Нека погледнем южните скатове на Стара планина-Карлово, Калофер, Сопот, Казанлък, също по този начин Кърджалийско, Трънско, Радомирско.

 1911 година, местността
© Музей на ЛТУ

1911 година, местността " Гальов дол " (Калофер). Снимка, която удостоверява думите на един от пионерите в региона на укрепяването на пороите – Петър Манджуков, който споделя, че " на никое място Стара планина не е по този начин гола и обезлесена, както над Карлово и Сопот. Никъде южните скатове не бяха по този начин разядени от дълбоки сипеи и ровини, както тук ".

Ерозията и пороите на оголените земи в България стават причина Княз Фердинанд през 1902 година да се обърне към министрите и народните представители:
" Господа, погледнете печалната картина що съставляват нашите хубави гори! Безмилостното им опустошение от ден дневно взима по-широки и по-ужасяващи размери. То заплашва да лиши националното благосъстояние от една сигурна берекет, а пороите и оголените върхове захващат да трансформират най-красивите скатове и най-плодородните ни долини в безплодни пустини "

 Траен отпечатък в съзнанието на популацията в Карлово оставя датата 29.08.1910 година В 6 ч. сутринта като, че ли цялата планина се стоварва върху Карлово. Местността
© Музей на ЛТУ

Траен отпечатък в съзнанието на популацията в Карлово оставя датата 29.08.1910 година В 6 ч. сутринта като, че ли цялата планина се стоварва върху Карлово. Местността " Червените крайбрежия " е затрупана от огромни камъни. Между многочислените други загуби, мощно са били развалени две съвременни заводи за розово масло. Всичко това става причина за откиването на секция по укрепяването на пороищата и в гр. Карлово през 1911 г.) - втората открита секция след тази в Казанлък. До 01.04.1921 година са осъществени са залесени 3964 дка общинска земя и 64 дка частни парцели.

За един интервал от малко повече от век са основани над 18 млн. декара нови гори от които 7,8 млн. декара са с извънредно противоерозионно значение. Това е зелена ризница против жестоките порои - наводнения, които са взели даже човешки жертви.

Над 600 000 куб. метра са издигнатите тейнико-урепителни уреди, укротените поройни реки и водни течния са близо 2400. Не бива да забравяме тези естествени стихии, само че най-много и това, че лесовъдът е застанал гордо против тях и със своя труд и ограничения е съумял да възвърне разрушената природа.

Определено считам, че горите през днешния ден са в доста по-добро положение. Нека не гледаме отрицателно към лесовъда – този безмълвен воин и създател, който е единствен, който не вижда плодовете на своите произведения, тъй като гората е с дълъг витален цикъл, който не е измерим с човешкия живот, а с няколко такива. Но тя пък изисква да разбираш нейния език, който не е по никакъв начин елементарен, а в противен случай – изисква енциклопедични познания.

 Лесничейският дом Боерица на Витоша дружно с горския разсадник - на назад във времето е вр. Черната канара. Снимката е от архива на първия шеф на националния парк Витоша – Георги Малчев. Залесяванията Витоша имат извънредно значение за столицата. Според разнообразни описания през 30-те години на предишния век от Орлов мост се е виждал Боянския водопад. Витоша е била мощно обезлесена и оголена по разнообразни, най-много антропогенни аргументи. Първите залесявания на Витоша са направени през интервала 1925-1934 година в над 25 местности с обща повърхност към 10 000 дка. Преди оповестяването на парка (1934 г.) залесяванията се управляват от софийската секция по укрепяване на пороите и залесяване.
© Музей на ЛТУ

Лесничейският дом Боерица на Витоша дружно с горския разсадник - на назад във времето е вр. Черната канара. Снимката е от архива на първия шеф на националния парк Витоша – Георги Малчев. Залесяванията Витоша имат извънредно значение за столицата. Според разнообразни описания през 30-те години на предишния век от Орлов мост се е виждал Боянския водопад. Витоша е била мощно обезлесена и оголена по разнообразни, най-много антропогенни аргументи. Първите залесявания на Витоша са направени през интервала 1925-1934 година в над 25 местности с обща повърхност към 10 000 дка. Преди оповестяването на парка (1934 г.) залесяванията се управляват от софийската секция по укрепяване на пороите и залесяване.

 Връх Черната канара през 2011 година, след повече от 80 години залесявания и обновяване на горите.
© Музей на ЛТУ

Връх Черната канара през 2011 година, след повече от 80 години залесявания и обновяване на горите.

Лесовъдите са тези, които схващат гората. Нека подадем ръка на лесовъд, а освен да го упрекваме и гледаме с съмнение. Винаги е имало и има извънредно честни и всеотдайни лесовъди.

В момента обществото е мощно отрицателно настроени против сечите в горите. Прекомерни ли са те, съгласно Вас?

- Към 1934 година залесеността на България е 25 %. Статистиката сочи, че към днешна дата тя е 33 %, а за европейския съюз е 31 %.

 1936 година, с. Кости (Странджа) нискостъблено сечище за рандеман на дърва за дървени въглища. Силният антропогенен напън върху странджанските гори е бил обвързван с рандеман на дърва за дървени въглища, с които е снабдяван Цариград.
© Музей на ЛТУ

1936 година, с. Кости (Странджа) нискостъблено сечище за рандеман на дърва за дървени въглища. Силният антропогенен напън върху странджанските гори е бил обвързван с рандеман на дърва за дървени въглища, с които е снабдяван Цариград.

Не бих споделил, че сечите през днешния ден са несъразмерни. Смятам, че лесовъдите са си правили и си правят и в този момент професионално своите отговорности.

Използвам случая да споделя нещо отново от края на 19-ти век. В Правилника за използване на Закона за горите от 1889 година за първи път са изложени в детайли въпросите за стопанисването на държавните и общинските гори. В този устав има една забележка: "..онова количество, което се сече годишно от всяка обособена гора би трябвало да подхожда на средно-годишния приръст на експлоатируемата гора ". Това е и " златното предписание " при използването от горите.

В този смисъл - какъв брой сечем през днешния ден? Ако се съпостави междинният годишен приръст на горите в България с това, което се отсича фактически, ще забележим, че този сечта е под междинния годишен приръст. Статистиката сочи, че от 1980 година до през днешния ден фактически отсечената дървесина е под плануваното по горскостопански проект, т.е. към днешната дата ние употребяваме някъде към 70 % от плануваното по план.

През годините е имало и превишения на това прилагане, само че считам, че равносметката е направена и в този момент си даваме сметка за позитивните и негативни страни на този развой.

Кои са най-интересните за Вас персонално експонати от Музея на ЛТУ?

- При всеки един досег с пожълтелите листа на писмените мемоари на ветераните в горското дело, написани тук-там с трепереща ръка, аз изпитвам необикновен почит и почитание към хората, писали ги несъмнено със сълзи на очи. Такива за мен са спомените на Димитър Загоров, високообразован лесовъд, приключил в университета BOKU-Виена, шеф на Отделението на горите, лова и рибарството.

Спомням си, че когато четях тези мемоари, писани малко преди гибелта му, аз бях доста разчувствуван, тъй като те завършваха доста прочувствено и някак оракулски с думите: " дали тези, които четат тези сбити и къси мемоари, ще могат да си показват с каква тъга и старания съм могъл да извърша поетата с наслада задача, при непрекъснатия натиск на сълзи, които раздират сърцето и мозъка ми! Как мога да не помни големия порив, с който младата лесовъдска гилдия доброволно, възторжено работеше, гонена, преследвана на всяка крачка от всички страни, в това число от тези които сякаш трябваше да й оказват помощ. "

Не мога да не загатна и други от тези хора – Стефан Синивирски – приключил в Лвов и с огромна заслуга за инвента­ризирането на горите в непознатата тогава Странджа, както и далновидността му за иницииране оповестяването на резерват " Горна Еленица-Силкосия " ; Захари Бъчваров и Тодор Иванов – от първия випуск лесовъди на Агрономо-лесовъдния факултет.

Интерес съставляват и книгите " Природните благосъстояния на целокупна България " от Херменгилд Шкорпил от 1884 година, както и първите нормативни документи за горското стопанство на България още от османското господство (1870 г.), Годишниците на Българското природоизпитателно дружес­тво от 1896-1897; първата горска карта от 1894 година, направена от Константин Байкушев като лесничей в Татарпазарджишкия регион.

Най-богатият списък в нашата колекция е този на учен Борис Стефанов – първият български дендролог и ботаник от международна големина. Съдържанието му надвишава 5000 архивни единици, сред които ръкописите на Флора на България от 1924-1925 година и първите учебници по Дендрология и по Анатомия на дървото, над 1000 броя фотоси от 1912-1979 година, над 2500 материали от кореспонденцията му с впечатляващо число на страните - над 33.

Сантимент за мен съставлява и находката в музейната ни колекция на първия таксационен карнет на доктор Желязко Георгиев, студент на Димитър Загоров, за един първите и доста скъпи наши резервати – " Парангалица " (1933 г.). Той бе открит в архива на проф. Методи Русков - един от първите преподаватели по лесовъдство. Благодарение на този документ колектив от катедра " Дендрология " при ЛТУ с група студенти съумя да наблюдава измененията, настъпили в тази гора за повече от 80 години.

Как една такава музейна колекция може да помогне на бъдещото ръководство на горите?

- Смятам, че познаването на историята е добра база за добиване на поучения от позволените неточности. Историята е основа и за равносметка в разнообразни посоки на горското ни стопанство, за търсене на естетика и баланс за оптималното и рационално потребление на горските запаси на България.

Да не забравяме, че 1/3 от площта ни е горска територия. Това постанова огромна отговорност, както на лесовъдската гилдия, по този начин и на политическите ръководители.

Споделям мнението на историците, че е елементарно да кажем от днешната си позиция какво е било неточност, само че можем ли да създадем по този начин, че да осъзнаем какво от днешните ни дейности ще бъде признато за погрешно - това е и изкуството на историческата просвета. Знаейки историята и осъзнавайки грешките си, ние би трябвало да знаем какво не би трябвало да върви по същия метод.

Иска ми се да завърша с думите на първия професор по лесовъдство – Тодор Димитров. Той приключва емблематичната си публикация " Гора и народ " от 1937 година по този начин: " Гората е мост сред предишното, сегашното и бъдещето, през който ние подаваме ръка на своите синове. Нашите деца има да жънат в нея това, което бащите ни са опазили и което ние сме отгледали, а каквото ние опазим, ще пораства и ще се усъвършенства в интерес на нашите внуци. "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР