Д-р Емилова e специалист по вътрешни болести, кардиология и ревматология,

...
Д-р Емилова e специалист по вътрешни болести, кардиология и ревматология,
Коментари Харесай

Прасковите са природен бранител на човешкото здраве

 Д-р Емилова e експерт по вътрешни заболявания, кардиология и ревматология, създател на клиника, работеща по методите на природонаучната медицина. Д-р Емилова e експерт по вътрешни заболявания, кардиология и ревматология, създател на клиника, работеща по методите на природонаучната медицина.
Специално за “Труд ” доктор Людмила Емилова продължава своята поредност на дълголетието. Тя е доктор с три специалности – вътрешни заболявания, кардиология и ревматология и здравен мениджмънт. След като изпитва системата за лекуване с плодове, чай и мед върху себе си и съумява да се избави от доста тежки заболявания, взема решение, че ще се довери на природосъобразната медицина. Насърчава я създателката на метода Лидия Ковачева. През 1993 година доктор Емилова открива медицинския си център за безлекарствено лекуване, през който са минали над 45 000 пациенти от целия свят. Мнозина са се избавили от шаблонно дефинираните от формалната медицина като нелечими болести и като бонус са стопили килограми, освен това с дълготраен резултат. През 1997 година доктор Емилова става единственият български член на Лекарската асоциация към Обществото за натурална хигиена на Съединени американски щати.

Прасковата (Prunus persica) стартира пътешествието си по света от териториите на сегашен Китай. Видовото й име “Персика ” се дефинира от обстоятелството, че е била необятно публикувана из персийските земи, откъдето е импортирана и в Европа. Тя е част от рода Prunus, чиито представители носят голяма “вина ” за разнообразието от плодове на трапезата ни – сливите, черешите, вишните, кайсиите и даже бадемите.
Може би най-характерен белег на прасковите е техният наситено оранжев цвят. Дължи се на високото наличие на бета-каротин-прекурсор за пълноценния синтез на по този начин потребния и скъп витамин А. Прасковите съдържат каротините зеаксантин и лутеин, които в допълнение усилват позитивния резултат на този плод върху човешкото зрение.

Те са скъпа храна по време на бременност. Богатото им наличие на витамин С улеснява абсорбцията на желязо, което е извънредно значимо през този интервал от виталния цикъл на женския организъм. Витамин С оказва помощ и за построяването на кръвоносната система, костите, зъбите, сухожилията и мускулите на бебето. Има извънредно положителна роля при синтеза на колаген в организма, изключително когато се приема в естествена форма – посредством храната в нейния повсеместен тип. Значителното количество на фолати също не трябва да бъде подценявано, защото е в пъти по-пълноценно усвоим и потребен от синтетичната фолиева киселина.

Прасковите съдържат огромно количество фибри, които усъвършенстват перисталтиката и се борят с хроничния запек, като попречват процесите на изгниване в червата – евентуален извършител на рака на дебелото черво. Съдържат и органически цинк, който е извънредно скъп и сложен за набиране минерал.
В България се отглеждат главно три групи от тези плодове – десертни, покрити с гальовен мъх и с елементарно отделяща се костилка, за консервиране – с по-плътна месеста част, компактно прилепнала костилка и по-малко мъх, и нектарини – наричани известно голи праскови.

Необходимо ли е да отстраняваме власинките от повърхността на тези плодове преди консумация е постоянно задаван от пациентите в медицинския ни център въпрос. Прасковите и най към този момент техният мъх съдържат така наречен липидно трансферни протеини – несмилаеми белтъци, които са свързани с хранителни алергии. Алергичната реакция към мъха може да се прояви посредством уртикарии, обриви и подувания, хранителни разстройства, даже астматични пристъпи, и за наслада извънредно рядко – тежък анафилактичен потрес.

Солидно научно проучване, извършено през 2006 година, открива, че равнищата на алергии към прасковите са в пъти по-високи при хората от Средиземноморието спрямо тези от северните елементи на Европа. Това довело учените до догатката, че повода за тези алергии се крие най-вероятно във обстоятелството, че мъхът на прасковите съдържа неколкократно по-високи равнища на липидно траснферни протеини (LTP) спрямо тяхната кора. Изводът от изследването е систематизиран по следния метод:

“Съдържащият се в мъха на прасковите LTP е в пъти повече, в сравнение с наличието му в тяхната кора. Така се изяснява фактът, че в южната част на Европа има по-чести случаи на хранителна алергия към тях. Това, че със средствата на актуалния маркетинг прасковите биват обработвани, измивани и третирани по друг метод при превозването им, надлежно мощно понижава наличието на LTP, поради премахване на огромна част от мъха им, може да е главната причина за това събитие ”.

Съветът ми е главно към хората, податливи на разнообразни алергични реакции, най-много към царевица, която също е богата на LTP, да са доста деликатни при консумация на праскови. По-добрият вид е да ги обелват или да предпочетат нектарините. При тях поради проявата на избран рецесивен алел на гена, виновен за образуването на кората, липсва мъх по нейната повърхнина и това допуска по-ниско наличие на LTP.

Струва си по-чувствителните към евентуалната заплаха хора да отделят няколко минути и да отстранят власинките, с цел да се възползват без опасност от богатото на потребни субстанции наличие на прасковите. Освен изброените по горе техни потребни качества, би трябвало да споменем и че комбинацията от желязо, фосфор, магнезий, калций и пектинови съединения спомагат за възстановяване на виталните индикатори и даже подсигуряват предварителна защита при чернодробни и бъбречни болести, усъвършенстват паметта и вършат лятното въодушевление стабилно на жегите в асфалтовите джунгли.

Високото равнище на калий в прасковите (над 190 мкг на 100 г) потвърдено противодейства на отпадналостта и умората. Ефективно средство е против напрежението на модерния градски човек и има въздействие за възстановяване на настроението.

Независимо дали ще обелим плодовете, или ще изберем нектарини, е добре да си доставяме прасковите единствено от сигурен източник – бабина овощна градина или производител, виновен за човешкото здраве. През всеки сезон, само че най към този момент през летните и есенни месеци е значимо да измиваме усърдно всичко, което стига на трапезата ни. А за пресен усет и въодушевление предлагам да си приготвите елементарно лятно смути от праскови, зеленолистни и филиз мента.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР