Д-р Елена Бенкова - специалист по пластично-възстановителна и естетична хирургия

...
Д-р Елена Бенкова - специалист по пластично-възстановителна и естетична хирургия
Коментари Харесай

Как се дава първа помощ при различните видове изгаряния

Д-р Елена Бенкова - експерт по пластично-възстановителна и естетична хирургия и част от екипа експерти на Отделението по Пластична, реконструктивна и естетична хирургия на, дава препоръки по какъв начин да действаме, с цел да сме оптимално потребни при случаи на изгаряне.

Д-р Бенкова, какво съставлява изгарянето?

Изгарянията са увреждане на кожата и подкожните тъкани вследствие на термична, химична, електрическа или лъчева контузия със засягане на функционалността на всички органи и системи в човешкия организъм.

Начините на приемане на изгарянията в другите възрастови групи се разграничават.

Какви изгаряния се срещат постоянно през летния сезон?

Пламъковите изгаряния са постоянно срещани през лятото. Получават се при разпалване със запалителна течност на барбекюта, прилагане на неизправни газови бутилки, палене на стърнища и други.

Тези изгаряния са обширни, дълбоки и съвсем постоянно засягат откритите елементи на тялото - лице и ръце. Когато зародят в затворени пространства, водят до изгаряне на дихателните пътища и интоксикация от вдишаните пушек и токсични газове.

Изгарянията от горещи течности - попарване с гореща вода, кафе, чорба и други, обикновенно не са обширни и дълбоки.

Изключение е изгарянето с нагорещена лой. Поради по-бавното изстудяване на мазнините, изгарянето е лимитирано, само че надълбоко.

Контактните изгаряния се получават при пряк контакт на тялото с нажежен предмет. Пораженията са лимитирани, само че дълбоки и постоянно имат формата на предмета - скара,котлон и други

Електрическите изгаряния в домашни условия са най-често от „ избухнал " разклонител при опит да се включи апарат в него. Обикновено са повърхностни и лимитирани, може да се изяват единствено с опушване и зачервяване на кожата.

Химическите изгаряния са относително редки. Получават се при опит за отпушване на сифони,тоалетни и други По повърхност са лимитирани. Дълбочината на засягане на тъканите обаче, може да се реши чак след няколко дни.

Слънчевите изгаряния са доста настоящи в този момент през лятото. Те са повърхностни и обширни.

Как да действаме при положение на изгаряне, с цел да съхраним допустимо най-добре здравето и живота на потърпевшия?

Първото нещо, което би трябвало да извършите при изгаряне, е да прекратите действието на поразяващия фактор.
На второ място да отстраните притискащите неща в региона на изгарянето - часовници, пръстени, гривни, колани и други

На трето място да охладите наранена зона с хладка до студена течаща вода за към 20 минути.
При химически изгаряния средство на избор за измиване е течаща вода, като се внимава да не попада върху хубавичко кожа. Не се предлага неутрализирането на киселинен сътрудник със слаба основа и противоположното, тъй като при тази химическа реакция се отделя топлота, която в допълнение поврежда тъканите.

После би трябвало да покриете засегнатия сектор със стерилна марля или забрадка и да потърсите профилирана здравна помощ.

Ако има мехури, не ги пукайте,за да не се инфектира изгорената област.

Не се опитвайте да отстранявате залепнали материи за кожата - разтопен метал, цимент, стопени изкуствени облекла, чорапи и други

А има ли някакви обичайни способи за справяне с изгарянията?

Битуват разнообразни национални средства за лекуване на изгаряния. Намазване с лой, кисело мляко, яйца, машинно масло; налагане с разнообразни плодове и зеленчуци; поръсване със сода за самун, пипер и всевъзможни други „ бабини илачи ".

Битува и неверното разбиране, че „ рана не се мокри " и че „ раната би трябвало да диша ".

Напротив, най-хубавото, което може да извършите след изгаряне, е да измиете региона със сапун и вода, да извършите хлабава, по опция стерилна превръзка и да посетите профилирано здравно заведение.
В противоположен случай рискувате да инфектирате изгореното място и след няколко дни да ви се наложи да потърсите лекарска помощ.

Всяко закъснение води до удължение на лекуването и до по-лоши крайни резултати!

Не подценявайте контузията изгаряне. Лечението не завършва със заздравяването на раните. Понякога лекуването на последствията от едно погрешно лекувано изгаряне е доста по-сложно и дълготрайно от лекуването на самото изгаряне. Затова ви поучавам в точния момент да търсите профилирана здравна помощ, без значение от тежестта на контузията.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР