Д-р Донка Атанасова е един от младите и усмихнати лекари

...
Д-р Донка Атанасова е един от младите и усмихнати лекари
Коментари Харесай

Д-р Донка Атанасова: Всеки, дал шанс на лабораторната медицина, я обиква

Д-р Донка Атанасова е един от младите и усмихнати лекари в „ ЛИНА ”. Завършва медицина през 2015 година в Тракийски университет - Стара Загора и се завръща в родното си Поморие, тъй като е уверена, че област Бургас има потребност от повече медици. Така, без да губи време, стартира следдипломното си образование в „ ”, а в края на 2019 година сполучливо поставя изпит за придобиване на компетентност „ Клинична лаборатория ”. Решението да продължи професионалния си път на същото място взема без да се колебае.

Днес доктор Атанасова споделя своя опит със студентите, които обмислят накъде да се насочат, откакто се дипломират.

„ Ако са отворени и дадат късмет на лабораторната медицина, в случай че се допрян до нея, ще я обикнат и в никакъв случай няма да съжаляват за избора си ”, декларира тя. В момента „ ” е оповестила свободни позиции за лекари – специализанти по: клинична лаборатория, микробиология и вирусология. Това е неповторим късмет заради повода, че ръководителите по всяко от направленията са одобрени имена, които обръщат внимание на по-младите си сътрудници и постоянно са подготвени да отговорят на въпросите им. А дали тъкмо за този вид фрагменти ще има задоволително добра реализация? Отговорът е безапелационен – пандемията потвърди какъв брой нужни са те на опазването на здравето и на пациентите.

„ Средата е динамична, само че това е хубаво. Ние сме в крайник с всички новости, непрекъснато внедряваме модерна инсталация и вкарваме разнообразни тестванията и проучвания. Всеки специализант може да пристигна на място и да види какво и по какъв начин работим. Да наблюдава онлайн стадиите на лабораторното изследване  – преданалитичен, изчерпателен и следаналитичен. Това би му помогнало да реши, в случай че се колебае дали да стартира или не ”, изяснява доктор Атанасова. Тя припомня, че лабораторията е акредитирана с отлична оценка от Mинистерството на опазването на здравето като база за образование на лекари и медицински експерти.

Клиничната лаборатория е огромна и включва апарати, които са неповторими за тази част на страната. Същото се отнася и за микробиологичната, в която постоянно на практика образования организират студенти. А специализантите по вирусология ще имат опция да черпят опит персонално от уважаваната доктор Татяна Николова, която прави генетични разбори за вирусни болести. Тя е работила по време на разнообразни пандемии и в този момент е на предна линия в диагностицирането на COVID-19.

„ Преди 6 години ми направи усещане, че тук най-съществен е пациентът. Правим всичко, с цел да помогнем той да бъде диагностициран допустимо най-добре. Основната цел на всеки от нас – било то доктор или лаборант, е оптимално качествено да свърши своята работа. Това ми харесва най-вече и ме зарежда позитивно. С екипа сме като добре смазана машина, по тази причина не съм си представяла да работя другаде. Благодаря доста на шефовете госпожа Татяна Костадинова и доктор Васил Костадинов за доверието и поддръжката, както и на моя наставник по време на специализацията доктор Пламена Хараланова ”, декларира доктор Атанасова.

Според младия експерт под обектива на микроскопа се крият хиляди светове, които превземат всеки, който реши да ги изследва в името на пациента.

 

 

 

* обява

 

 

 

 

 

 

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР