Д-р Димитър Германов е кмет на община Приморско от 2011

...
Д-р Димитър Германов е кмет на община Приморско от 2011
Коментари Харесай

Кметът на Приморско: Някой използва ситуацията с ОУП, но не знам с каква цел

Д-р Димитър Германов е кмет на община Приморско от 2011 година. Преди това е бил кмет на село Ясна поляна. Завършил е ветеринарна медицина в Тракийския университет – Стара Загора. Работил е като чиновник на РВМС – Бургас, като ветеринарен доктор на свободна процедура. Бил е и шеф на РВМС/ОДБХ – Бургас.
Г-н Германов, Върховен административен съд анулира мнението на Министерство на околната среда и водите за екологичната оценка на Общия организационен проект (ОУП) на община Приморско и връщат преписката на министъра. Колко време се точи тази процедура?
2-3 години, не съм доста сигурен, само че много доста време.
И не й се вижда края като че ли?
Не й се вижда края, в действителност. Само да отбележа, че това решение предстои на обжалване в 14-дневен период и най-вероятно от министерството ще го апелират.
За Вас времето към този момент несъмнено е много скъпо, тъй че какво от това, че ще го апелират?
За всички нас е скъпо. Много добре зададохте въпроса: " И какво от това? ". Въпросът е кой по какъв начин ги вижда нещата и кои са основанията, проблемите. Въпросът е доста сериозен и доста просторен и няма смисъл в този момент да разсъждаваме. Просто ние сме в хипотезата, че има решение и след него вероятно ще последва друго решение. Чисто административно си движим нещата, без страсти.
Без страсти тази процедура би следвало да е относително лека, още повече че става въпрос за актуализация на Общия организационен проект?
Абсолютно права сте, става дума за изменение, за несъществена смяна в остарелия Общ устройствен план. Така че в протичащото се няма логичност. Някой употребява обстановката, само че не знам с каква цел.
В проекта трябваше да влязат единствено законовите промени, които са настъпили след влизането му в действие, нали?
Точно по този начин. И се разшири обсегът на предпазените територии. Не са понижени. От тази позиция сега жаленето е лишено от логичност. Поне от нашата логичност, тяхната не я знам, мога да допускам.
А може ли да предположите политическа причина зад тази офанзива?
Нямам такава висока подготвеност, само че всичко е допустимо. Когато има политики, напълно обикновено е да се намесват всевъзможни съперници, да се блокират всевъзможни планове и запаси. Вижте, това решение не е огромна покруса. Не е прелестно, тъй като Общият организационен проект дава макро рамката за развиването на дадена територия. И какво по-добро от това да има закон, по който да се работи!? И в случай че някой потегля да блокира, той го прави с някаква цел. Не споделям користна, само че не е нашата цел. Не е това, за което ние се борим - да има изясненост, гаранция, акуратност.  Не желаеме да нарушаваме закони. Ние сме общината с най-вече предпазени територии. Елате в Приморско, да дойдат и тези, които стачкуват, и вижте какво вършим - ние направляваме! Ние, жителите на общината, желаем да си запазим териториите и го вършим напълно правилно и тъкмо, тъй като почитаме природата, почитаме и себе си, и нашите туристи.
Какво ви затруднява при недействащ Общ устройствен план?
Много неща. Например, отвън Приморско има една територия, която ние сме обособили с желание да бъде промишлена зона. Но заради това, че измененията в проекта не са признати, не можем да развием тази територия. А дребният и междинният бизнес, който работи на територията на Приморско, има потребност да се регламентира тази територия. Това е единствено един от проблемите. Гробището на Приморско е към този момент с стеснен потенциал. Извинявайте, че го употребявам, само че това е реалност. Има заложено в проекта решение на този проблем, само че не може да го създадем. Както и да е, тези два образеца са задоволителни.
В началото на годината стартирахте рационализация на пречиствателната станция за отпадни води, по какъв начин върви осъществяването?
Работим интензивно, темповете са в границите на естественото. Проблемът е, че строителните действия са в развой на работеща станция. Това значи, че като стартира интензивният туристически сезон, отпадните води ще минават оттова за филтриране. В този смисъл би могло да има усложнения, само че се надявам да не са чак толкоз доста и да влезем в границите на периода.
На процедура единствено в и към пречиствателната станция ли се работи, или и в града?
В града не. Начинът, по който формулирахте въпроса е верен - в и към станцията. Отделно ние направихме инвестиция на стойност един милион лв. като подменихме съществуващите канализацията и тръбопровод в остарялата част на Приморско, а също по този начин канално-помпените станции. Така, че ние работим за възобновяване и създаване на подземни уреди както в Приморско, по този начин и в другите обитаеми места. Голяма част от ВиК-системата е в положително положение. По времето на двата мандата като кмет на Приморско доста средства сме вложили в подземната инфраструктура - и ние, и ВиК - Бургас. Тази инфраструктура, въпреки и невидима, тъй като е подземен, дава качество на туризма.
Нерядко при консолидираните " ВиК " -асоциации с преимущество се вършат инвестиции в регионалния център, при вас очевидно не е по този начин?
При нас средствата се разпределят съразмерно. Смятам, че в община Приморско се влагат много средства за ВиК-системите. Не чакаме единствено от външни вложения, а от евросредства, държавни дотации, ВиК-дружеството. Знаем, че това е витално значимо и работим в тази посока. Много по-популистко е да направиш един парк, тъй като всички ще го видят, само че ние считаме, че проблемите би трябвало да се вземат решение предпочитано.
А по какъв начин се разви във времето разногласието дали да се отстранен преместваемите обекти по морските проекти?
Не желая да разясня тематиката. Аз като кмет съм си дал мнението пред способените държавни институции. Оттам-нататък въпросът е какво предлага самото министерство, какво взема решение Народното събрание. Когато те одобряват закони, ние ще управляваме посредством тях.
Какъв сезон се обрисува това лято?
Индикациите са най-различни. Има догатки включително и за спад от 10-15%. Аз бих подчертал на другото - ние се приготвяме за сезона и го вършим по най-хубавия метод. Имаме хората, имаме ресурса и даденостите на два черноморски града, които се развиват по най-хубавия метод, дръзвам да настоявам. Фактът, че получаваме награди като туристическа дестинация на 2018 година и доста други, значи, че работим вярно. Отделно, чакаме растеж спрямо предходната година. Надяваме се на положително време, тъй като то допуска един добър уикенд туризъм. Правим каквото би трябвало, оттам-нататък да става  каквото ще.
Имате ли за лятото забавни културни събития?
Наситено е през целия сезон и в Китен, и в Приморско. Акцент са двете съществени събития Алтиманска огърлица, Приморска перла. Отделно е ултра крос триатлонът в края на август, началото на септември и други Целта е гостите на нашите два града да не скучаят, да им предложим оптимален брой благоприятни условия да си запълнят свободното време. 
Проектите, на които държите да довършите това лято?
Желанието го има, въпрос е на благоприятни условия. Все отново възбраната за строителство влезе в действие и в този смисъл обекти, които са финансирани, няма по какъв начин да бъдат стартирани. Визирам построяването на кръстовище на улиците „ Стамополу “, „ Перла “ и „ Иглика “ - един сериозен план на стойност 1,6 млн. лева, финансиран със средства от Министерски съвет. Можехме да създадем първа копка и да поработим една седмица, само че взехме решение да го стартираме в края на сезона. Отделно имаме информация и чакаме да подпишем контракт с Държавна фирма " Земеделие " за кръгово придвижване в Приморско, по ТГС - къща за етнографски музей в Ново Паничарево и други Това са средства, които са обезпечени към този момент. Отделно има за реновиране на детска градина в Приморско. От финансовата стратегия имаме средства за асфалтиране, създаване на пътища и улици във всички обитаеми места.    
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР