Д-р Дечо Дечев се оттегля от НЗОК, обяви самият той

...
Д-р Дечо Дечев се оттегля от НЗОК, обяви самият той
Коментари Харесай

Шефът на Здравната каса Дечо Дечев хвърли оставка заради лобистки текстове в закона

Д-р Дечо Дечев се отдръпва от НЗОК, разгласи самият той в изявление пред радио ”Дарик ”. Управителят на здравната каса се аргументира с това, че е поел ангажимент единствено до 12 март, когато завършва актуалният мандат, само че посочените от него образци за нередности в системата доизясниха останалите аргументи за решението му.
" НЗОК заплаща едно лекарство за частна болница на 7 пъти по-висока цена, в сравнение с същото за държавна и общинска ", сподели Дечев. Парадоксът е резултат от законови текстове на здравните управляващи, които той дефинира като лобистки.

Дечев посочи, че в няколко случая през 2019 година здравната каса е поставяна пред приключен факт и образец за това е обещанието на здравния министър Кирил Ананиев, че ще даде 50 млн. лева на медицинските сестри от бюджета на страната. Изведнъж, обаче, се открива, че това няма по какъв начин да стане и средствата би трябвало да се обезпечат от здравната каса. Резултатът от тази политика е, че се санкционират работещите лечебни заведения, а парадоксалното е, че предложенията в опазването на здравето идват от хора, на които професионалният живот е минал в правене на бюджети, съобщи още Дечев, визирайки здравния министър Кирил Ананиев.

Според Дечев се постанова съществена проверка на здравната каса, тъй като институцията не е съответна на измененията, които са настъпили в последните 20 години от съществуването й. Нужни са не повече от шест здравни каси за цялата страна, а не 28, както е сега, само че една година преди парламентарни избори такава проверка е невъзможна.

Дечев e безапелационен, че към този момент можем да приказваме за една проведена система за отчитане на действия, които са осъществени или в по-малък размер, или въобще не са осъществени. Налага се ограничение на броя и на лечебните заведения, както и въвеждането на редица промени, които, по думите на Дечев, екипът на здравното министерство не е съумял да предприеме. За да се случат обаче те, би трябвало да има унисон в дейностите на екипа на касата с екипа на министерството, уточни още Дечев и добави, че мандатът му изтича на 12 март, а задължението, който е поел, е да бъде шеф на касата в границите на един мандат.

" В няколко случая през годината каруцата беше сложена пред коня. Първият случай беше с тези 50 милиона за сестрите, за които беше дадено, че ще се дадат от бюджета на страната. Най-парадоксалното е, че това го оферират хора, на които професионалният живот е минал в правене на бюджети. Именно тези хора трябваше да знаят, че това е невероятно да се случи в един модел, в който приходите на една болница се получават на база активност. Оказа се, че няма по какъв начин да се дадат тези 50 млн. и беше казано - да ги даде касата. Касата по какъв начин може да ги даде? Единственият метод е като се покачат цени на избрани действия. Повишиха се цени, това не докара до нищо и след три месеца тръснахме друга концепция, без касата да знае - усилваме цени на клинични пътеки, даваме 200 милиона и слагаме касата под приключен факт. Реалният резултат е подобен - ние наказваме работещите лечебни заведения. Два пъти разбрахме, че котлонът пари и продължихме да го пипаме, " разяснява Дечев.

" В същото време същите тези хора прокараха лобистки текстове, в които за една огромна част от лечебните заведения - частните - беше неразрешено на касата да желае финансови индикатори. Тоест, държавните и общинските лечебни заведения да дават доклади по какъв начин са похарчили парите си, частните да не дават.

Второто нещо, което направиха - извадиха частните лечебни заведения от наложителните публични поръчки, които се организират, когато се харчи публичен запас. Това докара до големи девиации. Примерно - едно и също съответно лекарство на един и същи производител, когато се регистрира от държавна и общинска болница, се заплаща от касата на 150 лв., а когато се регистрира от частна болница, го заплаща на 1050 лева Разликата е 7 пъти. Защо ви ги споделям тези неща? Защото всеки бърка, само че рационалният човек си вади заключения и не повтаря грешките си. Ние обаче - веднъж пипаме котлона, повторно, трети път - животно да беше, щеше да се научи, че котлонът пари. Ние обаче не се научихме, " добави още шефът на НЗОК.

" Първо - нужна е проверка на броя на лечебните заведения. Ако съществуващият запас се влага в по-малък брой лечебни заведения, в сравнение с са тези 387, с които касата сега има контракт, парите ще бъдат задоволителни, без да се нарушават достъпът и качеството на лекуването.

Второто е нещо, което екипът на здравното министерство и тази година не съумя да свърши - национална осведомителна система. За следващ път и тази година се провали внедряването на електронната борса за медикаментите, за следващ път и тази година тематиката за смяна на осигурителния модел бе отсрочена. Медицинските стандарти, разпоредбите, по които се работи - там е доста обезпокоително ситуацията. Фармако-терапевтични управления, които дефинират унисона на терапиите - също нищо не се направи.

Всичките тези неща са отвън активността на касата. Не тичам от отговорност, само че споделям кои са нещата, които биха довели до вкарване на нашата система в границите на този запас, който е доста по-малък, в сравнение с би трябвало да бъде. Трябва да има унисон в дейностите сред екипа на касата и екипа на министерството, те би трябвало да теглят в една посока. Аз си ходя на 12 март, тъй като задължението, който съм поел, е за този мандат, " приключи доктор Дечо Дечев.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР