Д-р Даниел Янков е специалист по кожни и полово-предавани болести,

...
Д-р Даниел Янков е специалист по кожни и полово-предавани болести,
Коментари Харесай

Най-често срещаните полово-предавани заболявания и как да се преборите с тях

Д-р Даниел Янков е експерт по кожни и полово-предавани заболявания, един от най-хубавите дерматовенеролози в Югоизточна България. Занимава се с диагностика и лекуване на всички групи кожни болести, както и с ранно разкриване, диагностика и лекуване на полово-предавани заболявания. Д-р Янков е оказал помощ на доста свои пациенти и за навременно разкриване на кожни карциноми.

В това изявление на Яна Бояджиева от БЛИЦ с доктор Янков се подчертава на присъщото за най-често срещаните полово-предавани болести, само че ще обърнем внимание и на постковидните недоволства на пациентите.

- Д-р Янков, кои са най-често срещаните кожно-венерически болести?

- Ще стартира с едно от най-често срещаните болести от тази група при мъжете. Става дума за баланит. Това е заболяване, което протича с инфектиране на половите органи. Веднага бързам да уточня, че не е наложително баланитът при мъжете да е полово-предаван. Той може да се провокира и от разнообразни бактерии и гъбички, които човек може да получи и по различен метод.

Аз да вземем за пример, неколкократно съм откривал захарен диабет при мъже с тежка форма на баланит по половите органи. В смисъл, допускам и след това се оказвам прав, че тези пациенти са с висока кръвна захар. Интересното в тази ситуация е, че те не знаят за това, че са развили захарен диабет. Съответно при проучване равнището на кръвната захар се открива, че имат диабет, в резултат на който развиват тежки форми на гъбички. Те, от своя страна се демонстрират под формата на разнообразни баланити.

В тази връзка, има още едно заболяване от тази група, отново при мъжете, за което си заслужава да споменем, макар че е по-рядко срещано. Става дума за склероза на пениса. Също доста забавно заболяване, което протича с нарушение на целостта на кожичката по половия член, в резултат на което тя стартира да губи своята разтегливост. В началото болестта може да се лекува с разнообразни типове кремове. Ако стартира да прогресира доста, се постанова и изрязване на част от кожичката. Така че, това е още едно особено за мъжете заболяване в тази сфера.

- Кое е най-често срещаното полово-предавано заболяване и при двата пола?

- Може би най-често срещаното от полово-предаваните болести това са хламидиите. Например, така наречен хламидия-трахоматис е извършител, който се среща много постоянно. Предава се на първо място по сексуален път. За да се ревизира носителство на този извършител, се ползват разнообразни проби. Например, мери се имуноглобулинът в организма. Важно е да се означи, че се лекуват наложително и по едно и също време и двамата сътрудници. Провеждат се няколко курса на лекуване в продължение на няколко месеца. Лечението в действителност е дълготрайно, само че пък се реализират положителни резултати.

- Как се демонстрира това заболяване? Каква е клиничната картина?

- Хламидията работи като вътреклетъчен микроорганизъм, т.е., вътре в клетката. Обикновено недоволствата са по-дискретни: леко парене, леко дразнене; някакъв лек уретрален секрет при мъжа и надлежно лек влагалищен секрет при дамата. Заболяването се потвърждава посредством проучвания на кръвния серум за търсене на имуноглобулини. Понякога, в случай че болестта продължава дълго време, може да докара до стерилитет и при мъжа, и при дамата.

Искам да отбележа, че е допустимо хламидийната зараза да протича и асимптомно, т.е., да няма никакви недоволства. И се открива на инцидентен принцип. Пациентът е чул за това заболяване и е решил да се изследва. Тогава може да се открие и диагностицира. Или експертът дерматовенеролог го насочва, с цел да се откри диагнозата. Но доста пъти, както загатнах, пациентът няма никакви недоволства, т.е., той е единствено асимптомен притежател, а болестта в това време може да се популяризира и надлежно да поврежда разнообразни органи.

- Бихте ли показали и по-рядко срещаните полово-предавани болести, в случай че има такива?

- Има по-рядко срещани болести в тази сфера. Например, гонореята (популярна измежду хората като трипер). При него към този момент деянията са доста по-интензивни и по-обилни: като обособяване на гноевиден секрет и мощна болежка - поражда непринудено или при уриниране. Това заболяване също може да се откри и диагностицира посредством проучване на носителство на гонококите. Съответно се организира лекуване. Най-бърз резултат дава инжекционната форма на лекуване, само че може да се организира терапия и с таблетки.

- А има ли полово-предавани болести, които могат да доведат до тежки затруднения, в случай че, несъмнено, не се диагностицират и лекуват в точния момент? В това число и злокачествени?

- Не, полово-предаваните болести не могат да се изродят в злокачествени. Но, както към този момент загатнах, може да се стигне до стерилитет. Което е много съществено. Могат да провокират даже цирей в долните отдели на коремната празнина

Такова тежко положение може да провокира гонореята, за която говорихме преди малко. Може да докара до цирей в отделителната система - на пикочния мехур, на бъбреците, на яйчниците. Зависи до каква степен е напреднала инфекцията, какъв брой време е участвала в организма, какъв е имунитетът, дали той ще отреагира с някакво недоволство или единствено с носителство. Ето това са към този момент съществени последствия за пациента.

Истината е, че гонореята си я има и в този момент, както и едно време. Не се среща към този момент толкоз постоянно, само че пък и не е толкоз рядко. Причината е, че пациентите започнаха да се самолекуват. Имам поради следното: при мен всеки втори пациент с гонорея се е лекувал с нещо. А дали е туширал ненапълно болестта или единствено го е маскирал, последствията са за пациента. По тази причина се основава чувството, че това заболяване не се среща толкоз постоянно. Пациентите пият антибиотици и то безобразно, надявайки са да овладеят обстановката. Но в целия свят антибиотици се изписват единствено с рецепта от лекаря, до момента в който тук всеки може да си купи какъвто си желае антибиотик.

Има пациенти, приемали по 5-6 типа антибиотици, преди да дойдат при мен. Но след банкет на 5-6 типа антибиотици организмът е станал устойчив, резистентен и тогава доста по-трудно ще се хване инфекцията. И към този момент надлежно доста по-трудно ще се повлияе.

В последна сметка, има и виновни хора, които идват при първите недоволства. Има и такива, които дълго време се самолекуват, а последствията, както към този момент загатнах, са много съществени и са за сметка на пациента.

- Кое е най-характерното, което би трябвало да се знае за полово-предаваните болести от позиция на профилактиката?

- Относно полово-предаваните болести поучавам да се потърси консултация със експерт при всяко атипично недоволство, което се появи: като обрив; като тип секрет, който се отделя или като тип образувание. Като да вземем за пример, кондиломите - островърхите брадавици - извънредно постоянно срещано проявяване.

Идват пациенти със стотици брадавици. Ние сме обсъждали с вас тази тематика и наклонността не се е трансформирала доста. Заболяването продължава да е извънредно публикувано. Не може млад, образован и виновен човек да ги вижда тези брадавици (те от една стават две, три, десетки) и да си споделя, че това е нещо, което ще премине от единствено себе си. А в последна сметка, лекуването е дълготрайно и настойчиво.

Освен това организмът към този момент се е опаразитил и имунитетът спада. Затова става извънредно мъчно, от време на време месеци наред се постанова да се лекува. Така че, главната рекомендация: в случай че забележите по кожата и тялото си нещо атипично, такова, каквото не сте имали до този миг, да се обърнете към дерматовенеролог, т.е., експерт по кожни и полово-предавани заболявания.

Защото едно образувание се отстранява незабавно, без да е заразило околната кожа. Докато десетки и стотици формирания се отстраняват доста постепенно и мъчно. И по-късно те още веднъж рецидивират, т.е., отново се появяват, защото организмът към този момент е с по-слаб имунитет.

- Д-р Янков, какво е особено за случаите от вашата процедура в последно време?

- Новото - от зимата, та и до момента, са тежките косопади вследствие ковид-инфекцията. Предимно при преболедували дами. Много такива пациенти с тежък косопад имам всеки ден в кабинета си.

Мъжете нормално имат мъжкото андрогенно оплешивяване, по тази причина съвсем не са идвали с подобен тип недоволство. Идвали са дами, на които безусловно темето прозира при първия обзор още. Особено, в случай че дамата е с по-рядка коса. Т.е., доста натоварен косопад в продължение на един-два месеца. Обикновено настава към втория-третия месец след преболедуване.

Искам да отбележа обаче, че съвсем няма пациентка, при която да не сме съумели да спрем косопада. Това е значимо да се знае. Прилагаме терапия. Трудно ми е да кажа до каква степен се стига до цялостно възобновяване, само че при всички пациентки съм съумял да спра косопада със съответната терапия. Това е забавното от последните месеци. И други сътрудници споделят за такива пациенти.

- А имате ли пациенти, които са забавили диагностиката и надлежно лекуването поради тази дълга пандемия?

- Разбира се, че имам. Има такива, които се опасяват даже за обзор да дойдат и това надлежно дава някакво отражение на главното им заболяване. Има и хора на легло, в дома си. Аз не съм отказвал обзор и в домашни условия, тъй като има мъчно преносими хора или такива, които не могат да излизат по друга причина. Да, има пациенти, при които главното заболяване е прогресирало заради страха от контакти с други хора, само че в последна сметка, последствията са по-тежки и от самото заболяване от време на време.

Някои привикнаха с продължителната зараза, само че други не могат. Пак в тази връзка желая да кажа още нещо. Има и болести, които провокират уплаха, в това число и в нашата здравна сфера. Например, венерофобия и акарофобия. Много забавни уплахи. Наши пациенти, които си мислят, че са заболели от венерическо заболяване или от краста, да вземем за пример.

- За пръв път слушам, че съществуват и такива уплахи...

- Имам пациентка, която е идвала при мен най-малко 10 пъти. А знам, че и при други сътрудници е ходила доста пъти. Десетки пъти идва при мен на обзор с безпокойството, че е болна от краста. След осъществяване на лекуването (защото може въобще да не е имало краста, само че одобряваме, че първият път е имало) болестта отминава. Това е относително постоянно заболяване, от време на време единствено за ден минават по няколко пациенти с тази диагноза.

Тази болест се лекува за 4 дни с вярното лекуване. Относно тези пациенти, за които приказвам, те развиват възприятието, че не са излекувани. Като при всеки най-малък сърбеж, при всяка елементарна пъпчица тази пациентка си мисли, че е краста

Ето това се назовава акарофобия, т.е., боязън от акарите и в тази ситуация - от причинителя на крастата. И се стартира едно безпределно вървене по лекари, които в тази ситуация мъчно могат да оказват помощ. При същинската акарофобия, когато има някакво разчесване и разраняване, ние я лекуваме дружно с психолози или психиатри.

- От какво се опасяват пациентите с венерофобия, за която също споменахте?

- Също доста публикувана уплаха е страхът от венерически болести. Среща се доста постоянно при млади момчета и мъже. Ако да вземем за пример един път е преболедувал от нещо и то е минало, страхът и мисълта, че може да има болест, води до венерофобия. Говорим за елементарен баланит, който може да се случи и по прост метод. Може да възникне при измиване с несъответствуващ сапун или гел да вземем за пример. Или пък, в случай че е имал контакт с чужд сътрудник.

След това към този момент страхът нараства и мисълта, че може да има болест даже и при осъществяване на проучване, след използване на лекуване, даже и без каквито и да е недоволства, този човек след известно време развива тази уплаха. Страх, че има венерическо заболяване. Той стартира да си фантазира, че всеки сърбеж или обрив приказват за венерическо заболяване.

Започва вървене по разнообразни лаборатории от самия пациент и неконтролируемо предпочитание за проучвания. Както и за лекуване при разнообразни лекари. Има пациенти, които в последна сметка завършиха с напълно психиатрична помощ при насърчаване на венерофобия, защото кожният лекар няма с какво повече да помогне. Това е заболяване на душeвността към този момент.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР