Д-р Чавдар Нинов е създател на революционната терапевтична система Mиопунктура

...
Д-р Чавдар Нинов е създател на революционната терапевтична система Mиопунктура
Коментари Харесай

Д-р Нинов: Ако гръбнакът ни е здрав, и ние ще сме здрави

Д-р Чавдар Нинов е основател на революционната лечебна система Mиопунктура (мускулно-периостална пунктура), лекар по медицина с спомагателни специализации по хиропрактика и натуропатия и защитил докторантура на тематика „ Превенция на травматизма “. През последните 35 години опитва и ползва разнообразни стандартни и интегративни форми на физическата медицина за да откри най-благоприятен модел на лекуване на най-масовите премеждия на модерното общество. Той комбинира акупунктурата с мануалната терапия, двигателната рехабилитация с физиотерапията, психотерапията с натуропатията. Ето какво описа доктор Нинов пред Дир.бг за силата на действието на Миопунктурата.

- Д-р Нинов, каква е картината на болните хора сега. С какво се сблъсквате най-често в практиката си?

- Аз се занимавам с тежка патология на опорно-двигателния уред. Говоря за една недооценена „ тиха зараза “. Масово хората страдат в една или друга част от живота си от болести на мускулно-скелетната система. Говоря за контузии и проблеми главно в гръбначния дирек, тъй като по-голямата част от периферните проблеми са свързани точно с контузии и дегенеративни проблеми в гръбнака. Едно огромно проучване в Съединени американски щати преди години, когато са били тествани към 15 000 души, демонстрира, че коксартрозите и гонартрозите (б.а. -дегеративните проблеми в тазобедрените и коленни стави) в над 90% от случаите са предшествани от проблеми в лумбалния гръбнак. Пряката връзка сред статуса на нервите в лумбо-сакралния плексус и дегенерациите в огромните стави на долните крака бе потвърдена.

Иначе казано, когато имаме проблеми в коленни и тазобедрени стави, първото нещо, което би трябвало да гледаме, е гръбнакът. Същото важи и за хора с проблеми в рамото, лакътя, китките – приказваме за, периартрити, епикондилити, тендовагинити и така нататък Това всичко е обвързвано с проблеми в шийния гръбнак. И с цел да отговоря съответно, ще кажа, че това, което следим всеобщо, е неналичието на просвета за профилактика и предварителна защита на дегенеративни промени първо в гръбнака, а по-късно и в останалата част на двигателната система. Скоро опазих докторат на тематика „ Превенция в спортния травматизъм “, а основното, което потвърдих, е, че ранното премахване на проблеми, свързани с гръбнака, е гаранция за отбягване на съществени контузии в следствие и крепко тяло. Просто предварителната защита е гаранция, че в случай че се хване нещо в зародиш, то няма да се развие. За спортистите това е доста значимо. Превенция преди лечението - това е моят съвет.

- Нека тогава разясняваме фактът, че чантите на учениците са много тежки. И се показват данни, че има увеличение броя на децата, който страдат от това. Говорим за деформиране на гръбначния дирек в детска възраст. На какво би трябвало да обърнем внимание там?

- Добре е да се приказва за това. Най-типичните девиации на гръбначния дирек – сколиозите, постоянно се образуват в ранна възраст и провокират феномена на изкуствено скъсения низък крак, а това от своя страна провокира обезщетителни тазови дисторзии (б.а. - навяхване, разтягане). В разследване на неправилното резпределение на тежестта на натрупа двете тазови кости може да се ротират във връзка с централно разположения сакрум. И всичко това – диспозицията на гръбначните и тазови костни детайли, може да се породи вследствие една прекалено тежка раница, погрешно сложена на гръбчето на дете. След като тазовите кости се сублуксират се появява феноменът на изкуствено скъсения низък крак, а обезщетителната сколиоза от своя страна може да докара до промени в симетрията на гръдния панер и функционални блокажи в ставите на главата.

Много деца имат проблеми със своя триумф в учебно заведение, тъй като страдат от сходен блокаж в по този начин наречените атланто-окципитални стави. Говорим за връзката на черепа с първи шиен прешлен. Тези стави могат да се предизвикат и от възпаления в гърлото, като тонзилита, да вземем за пример. Едно проучване потвърди, че деца, които са страдали постоянно от инфектиране на сливиците и са били с открита функционална дисфункция на ставите на главата, са страдали от недостиг на внимание, нервност и неприятен сън. При тях след сполучливо манипулативно премахване на тези блокажи, общата им некомпетентност изчезвала и триумфът им се вдигал.

Същият феномен следим и при изкривяванията на гръбначния дирек. Всичко това може да се реши с един обикновен тест. Ще дам образец с плоскостъпието при децата. В доста случаи то се дължи на нарушена инервация на мускулите на подбедрицата. Това е нещо, което елементарно се открива и може да се третира доста сполучливо. Гръбначният дирек се възприема като едно от мозъка. Той е формиран от 24 прешлена, само че мозъкът го третира като функционална единица. Блокаж в един двигателен сегмент на гръбнака води до цялостна вертебрална дисфункция, което предизвика отпадни феномени в периферията. Ето по какъв начин казусът с тежките чанти се отразява. Като прибавим към това и незадоволителната двигателна просвета, съчетана с наднормено тегло, нещата излизат от надзор.

Говорим ясно за неналичието на съответна здравна грижа и незадоволителна осведоменост по тези проблеми на здравното съсловие. Тук желая да отворя една скоба, че у нас, в медицинските университети, функционалната патология на гръбначния дирек не се учи. На толкоз обществено важен проблем като дисковата херния нормално в учебниците по неврология се отделя половин страница. И още нещо, което е малко известно на общността.

Неврохирурзите, които най-вече оперират гръбначния дирек от дискови хернии, въобще не учат гръбначния дирек в своята 5-годишна специализация. Навремето един от доайените на гръбначната хирургия – доцент Георги Каймакчиев, ми показа, че най-важната информация за патологията на гръбнака я е научил от книгата на един френски хиропрактор, който даже не е бил доктор (при това Каймакчиев беше ортопед). Та неврохирурзите са извънредно добре готови във връзка с нервните структури, само че не и във връзка с опорни структури, една от които е гръбначният дирек. И идва въпросът - кой да се занимава с тези проблеми, откакто никой не ги учи. Това е обект на следдипломна подготовка и малко са тези, които я получават.

- В този ред на мисли вашият способ, наименуван Миопунктура, къде се вписва?

- Миопунктурата е единствено един от детайлите за комплексното лекуване на двигателната система. Преди повече от 10 години аз и сътрудници създадохме Академия, в която образоваме и лицензираме сътрудници в доста страни. Става въпрос за основите на тъй наречените консервативна ортопедична медицина. Ортопедията като разбиране е окупирана от ортопедичните хирурзи и като се каже ортопед, хората си показват човек в зелена престилка със скалпел в ръка. Но ортопедията се разделя на хирургична и нехирургична (консервативна).

Консервативната ортопедия включва в себе си всички вероятни операции, които се правят в рехабилитационната медицина: мекотъканни техники, ставни операции, всички типове лечебни убождания (акупунктура, сухи убождания, инфилтрации), кинезитерапия и всички физикални фактори като лекуване с ток, магнитни полета, звукови талази, лазер и така нататък Аз се занимавам с акупунктура от 35 години. Бил съм и дълго време в Китай и това, което научих там, е, че тя е безусловно незадоволителна във връзка с травматизма и периферните нерврологични болести.

Акупунктурата е доста добра за третирането на алергии, метаболитни проблеми и най-много хронични вътрешни болести, само че що се отнася до ортопедия, до лекуване на болковия синдром в мускулно-скелетната система, меко казано, акупунктурата е безпомощна. Бях специализант при американския професор Чан Гън, който беше водещ експерт по лекуване на болката. Той е бил клиничен професор в университета „ Вашингтон “ в Сиатъл. Работихме задно и доста пътувахме, тъй като той имаше и Институт във Ванкувър. Чан Гън е учредител на тъй наречените „ сухи убождания “ и първи в света потвърждава, че лечебен резултат се реализира освен от инжектирането на кортикостероид или местен анестетик, а най-много от самото убождане. Този сериозен академик сложи доста въпроси на нас, неговите възпитаници, преди да се отдръпна. Аз персонално работих и опитах повече от 10 години преди да дефинирам основите на Миопунктурата.

Методите на професор Гън и някои други американски и китайски експерти, практикуващи сухи убождания, бяха много травматични, тъй като съм бил очевидец на това по какъв начин в границите на една терапия тялото на пациент се убожда 500 пъти, водещо до огромни хематоми и тежки лечебни рецесии. Но това е минало. Аз и екипът ми се концентрирахме върху това да открием главните аргументи за функционалните разстройства и ранната недъгавост на гръбнака. На базата на дълга клинична активност разбрахме смисъла на дребна група мускули, на която съвсем никой не обръща внимание – мултифиди и ротатори. Те са ситуирани в дълбочина към гръбначния дирек. Това са мускулите, чиито хипер-тонус и скъсявания са най-често причина за функционални разстройства и фасетни блокажи, водещи до компликации в консервативното лекуване на дисковите хернии.

Просто ние намерихме метод с една дълга и тънка игла, която вкарваме със специфичен инжектор, точно да стигнем до тях и да ги подтикваме. Използваме система от анатомични маркери, с цел да ги локализираме, и до милиметър доближаваме там, където би трябвало. Чрез потреблението на избрани токове, протичащи по инжектора, и иглата реполяризираме и реваскуларизираме въпросната мускулатура и посредством нейното следващо удължение и унищожаване на фиксиращото и деяние освобождаваме фасетните стави на гръбнака, а от там отстраняваме и компресията върху коренчетата на спиналните нерви. Правим това с към 10-тина безболезнени убождания.

- С какви тежки случай на пациенти сте се сблъсквали?

- Лекували сме парализирани хора, които безусловно с няколко процедури се подвигат на крайници. Имахме момче, което се е парализирало след скок в плитък басейн. Чупи шийни прешлени и 5 години е бил с тотална квадриплегия (б.а.- парализа на четирите крайника най-често заради увреждане на гръбначния мозък на равнище шия). Движеше единствено главата. След 4-5 процедури момчето включи цялата мускулатура на тялото. Почна да седи независимо, да се храни единствено, да написа на компютър.

По предписание тежките лезии на гръбначния мозък не се възвръщат, само че имаме благоприятни условия за предизвикваме коровия двигателен център да употребява различни проводни пътища, с цел да се свърже още веднъж със забравената след контузията външна страна на тялото. Образно казано, в случай че един нерв е повреден, има способи да подтикваме прилежащи нему да правят същата работа. Така мозъкът още веднъж получава и дава сигнали към зона, която е била “забравена “ в резултат на повредения нерв. Едно момиче от Брюксел, която бе тотално парализирана, се възвърне изцяло и роди две деца. Тя бе състезателка по водни ски, шампионка на Белгия, и се върна в спорта. Също по този начин индикативен е казусът с Марк Шлюсни – прочут първенец по рискови спортове. Той имаше три поредни счупвания на гръбначния дирек. Беше в количка, когато започнах да работя с него. След четири месеца се възвърне изцяло. Година по-късно се включи в белгийската експедиция до Хималайския осемхилядник Анапурна и самичък се изкачи до 7 хиляди метра. През последните 20 години повече от 50 пациента със сериозна двигателна неработоспособност се възвърнаха съвсем или изцяло в резултат на лекуване в наши клиники.

- Да създадем най-после една прогноза. В момента хората всеобщо употребяват смарт телефони. Кога бързото писане ще се отрази на ставите на пръстите?

- Ще ви дам следния образец. Преди години приказвах с футболиста Георги Иванов – Гонзо във връзка негова контузия. Той ми сподели, че е почнал да тренира дружно с Димитър Бербатов. Бербатов не страда от контузии, бил като гумена играчка, тъй като го ритали, падал, само че не се травмирал. А Гонзо страдал. Имал проблеми в кръста, които рефлектирали в краката. Мускулите му и на двете подбедрици бяха съществено наранени от голям брой дребни или по-големи руптури. Проблемите в кръста водят до незадоволителна инервация в краката и това води до мускулна спастичност и скъсявания. И при една интензивна подготвителна и спортна активност тези скъсени мускули се късат и фиброзно дегенерират.

Ако нервите, инервиращи крайниците, са интактни (б.а.-непровредени), няма да имаме проблеми. И на въпроса. Ако шийният гръбнак е добре, ръцете ни ще действат добре. Натоварването на пръстите ще се понася обикновено даже и с несъразмерното потребление на смарт телефони. Превенция и профилактика на гръбначния дирек ще направи по този начин, че няма да имаме проблеми. Това е в основата на положителното здраве.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР