Д-р Чавдар Ботев работи в Национален център по хематология -

...
Д-р Чавдар Ботев работи в Национален център по хематология -
Коментари Харесай

Д-р Ботев обясни колко ефикасно е това лечение К-19, което той знае още от 1993 г.!

Д-р Чавдар Ботев работи в Национален център по хематология - София. Той е сертифициран в региона на аферезата на стволови кафези, тяхната обработка и приложение. Д-р Ботев е с пециалист по клетъчна, плазмена и генна терапия с над 30-годишен опит.

Преминал е образование в региона на клетъчната терапия и туморната имунология в Италия, Съединени американски щати, Германия и Англия. Има ползи в куп области, измежду които плазмафереза и фотофереза при хематологични и нехематологични. Ето какво споделя за лекуването на ковид с плазма в изявление пред " ".


- Д-р Ботев, до каква степен напредна лекуването на COVID-19 с плазма у нас и по света?

- Първо, да кажа, че лекуването с кръвна плазма на ковид е от няколко месеца, само че сходен вид лечения се ползват в света от 130 години. Аз персонално се занимавам от 1993 година.

Според мен COVID-19 e вид автоимунно заболяване. Второ, дано българите знаят, че нашата организация поема разноските на донорите. В смисъл, в случай че един човек идва от Варна, той не заплаща за превоз, за хотел, защото би трябвало да е в 8 ч. сутринта в Националния кръвен център. Засега на друго място не се прави процедурата.

И значимо за донорите, които в огромната част персонално съветвам. Дарявайки, те ще получат класическа терапия, ще се пречистят. В България за сходна процедура богати си заплащат по 1500 лв., прави се 4 пъти, като доста усъвършенства здравето. Отново се взимат 600 мл кръвна плазма.

- Имате поради, заплащат си за процедури с преливане на кръвна плазма при други болести?

- Основно за по този начин нареченото подмладяване. Вижте, тази процедура (плазмафереза) я правех още 1993 година с 2 сестри, като успявахме да обработим по 8 донор​и, което значи, че се оказва помощ на 24 пациенти. Сами разбирате каква численост инфектирани с COVID-19 може да се обхване.

- Но за задачата сътрудниците, които бъдат подготвени, би трябвало да получават не двойно, а тройно възнаграждение

Тогава сами ще желаят да работят изключително. Това ще избави доста човешки животи.

В нашата фейсбук група са 3000 членове, множеството лекари, сътрудниците имат голямо предпочитание да се включат. Донори също са дейни.

За задачата обаче трябват някои промени в законодателството, с цел да може да се разкрият и районни центрове за набиране на плазма от донори. Засега има единствено една потвърдена техника, която дава резултати при COVID-19. В Америка е дала идентични резултати в 2000 лечебни заведения при 14 000 пациенти.

- Един пациент с ковид в съществено състояние от какво количество кръвна плазма се нуждае?

- От един сак, който е 200 мл. А един донор обезпечава 3 сака. Пациенти в доста тежки положения мъчно се повлияват, дължи се на други фактори. Но другояче стига един сак и пациентът с COVID-19 e оздравял. В тежки случаи - повече. Но последователно, по​ малко.

Защото, в случай че се форсират нещата, болните може да умрат. Виждал съм го с очите си, в това число и при процедури в Германия. Повлиява се сърдечният темп, и в двете направления. Затова би трябвало да сме готови с калий и калций, всеки доктор го знае.

- Само вашият център ли разполага с нужната инсталация за преливане?

- Имаме два апарата при нас, да. Целта е да се изградят повече центрове в страната, в това число и в Пловдив, само че е нужна смяна в наредбите. Сега по закон е належащо обособена постройка с концепцията, че донорите са преболедували и не би трябвало да се смесват с останалите. Тоест не са напълно здрави. А те действително са най-здравите хора. Според мен е изцяло обикновено да се наеме помещение в дадена болница, отговарящо на условията, да се сложат два апарата и да се работи.

- Колко коства сходно съоръжение?

- Един нов уред е към 50 000 лв., има и втора употреба, които също биха могли да свършат отлична работа. Фризерите са към 10 000 лв.. Тоест стотина хиляди лв. стигат за един център, приказваме единствено за здравното съоръжение. Това са дребни пари. Знаете, че една доза ремдесивир е към 5000 $. А това е гратис, освен това доста по-добро. Най-малкото, няма странични резултати.

- Кога е крайният период, при който един болен от ковид би трябвало да стартира лекуване с плазма, с цел да има резултат?

- Терапията е ефикасна, когато се приложи през първите 3 дни от приемането в интензивно поделение, т.е. сред 8-и и 14-и ден от началото на болестта и в случай че се употребява плазма с висок титър. След 20-ия ден процесите са необратими и е прекомерно късно.

- Какъв е процентът на излекуваните с кръвна плазма?

- Специално при моите наблюдения. Ако пациентът не е в тежко положение, в 90 % от случаите се повлиява незабавно. При към този момент интубирани пациенти да вземем за пример смъртността е 44-50 %. След преливане на кръвна плазма пада до 5-10 %. Между другото и в България към този момент има нов вид апарати, които заместват сполучливо интубирането.

С тях работи сътрудник от „ Аджъбадем “. Трябва да се осъвременяваме непрекъснато при лекуването на ковид, всеки ден се появяват нови неща. Спомнете си, първоначално се лекуваше по целия свят с хлорохин, само че от месеци е тотално непризнат като рисков.

- Значи, пациентът с COVID-19 би трябвало да бъде заловен рано, нагледно казано?

- Когато на един пациент се приложи плазма, на идващия ден вирусът изчезва в кръвта. Това е заболяване на няколко стадия. Пациенти умират от самия вирус, само че в случай че използван този тип лекуване до 14-ия ден, то ние ще бъде извънредно ефикасни.

Вирусът може да отключи автоимунни болести. Ако се направи неправилна ваксина, то и резултатът ще бъде подобен.

- Все отново какво заболяване е коронавирусът, защото мнозина ваши сътрудници го дефинираха като „ грипче “?

- Обикновено е леко заболяване, с което имунната система се оправя. Но даже едно терзание може да се окаже влошаващ фактор. Доказано е, че психически проблеми водят до промени в организма, които потискат имунната система. Тоест оставаш без работа и… Затова и би трябвало да бъде помогнато на хората, 4000 музиканти и актьори останаха без прехранване, никой не ги пита по какъв начин се оправят. Затова - никакво терзание!

- Последно, това ли е подмладяването, за което се приказва, че си вършат мегазвездите?

- Не. Там става въпрос за по-дълги процедури. Логично е, в случай че ти се прелее кръв на 20-годишен юноша, здравословно да отидеш на друго равнище. Но нямам директна информация, а единствено съм чувал, че богатите заплащат по 200 000 евро за сходни лекувания в клиники в Швейцария. Написаха, че известни българи са минали такова, само че дали са жълтении или истина, не мога да кажа.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР